Dommery for dommerobservasjon

Last ned
Policy fra 2025 for bruk av dommerobservasjon som alternativ til direktedømming

Policy for bruk av «Dommerobservasjon»

Gjelder fra: 17. juni 2025

Godkjent av:  Norges Seilforbund

Gjelder for:  Alle NSF autoriserte dommere

Denne policyen skal sikre en ensartet og forutsigbar praktisering av regelsettet «Dommerobservasjon», også kjent som «Umpire Observation». Dette skal bidra til høyere kvalitet i dømmingen, gi økt forutsigbarhet for seilere og trenere, og dermed legge til rette for en mer rettferdig konkurranse.

Alle dommere som er autorisert av Norges Seilforbund (NSF), bør derfor gjøre seg godt kjent med denne policyen før de benytter regelsettet «Dommerobservasjon».

Innledning

Appendiks UF ble utviklet fra Addendum Q, som opprinnelig ble laget for medaljeseilaser med 10 båter der en målplassering skulle være endelig for TV og media. Appendiks UF har de siste årene blitt svært populær og World Sailing har sett at det også benyttes i regattaer med svært store felt - noen ganger 50, 60 eller 70 båter.

Appendiks UF forutsetter at dommerne har ressurser til å vurdere alle hendelser på vannet. Det er ikke egnet for store felt, fordi den ikke gir mulighet til å protestere på hendelser som ikke blir sett av dommerne. Dette skaper en grunnleggende urettferdighet - straffen avhenger av om dommerne så hendelsen eller ikke. I store felt er det langt mer sannsynlig at hendelser ikke blir sett, noe som undergraver regeletterlevelse. Derfor har World Sailing besluttet at Appendiks UF ikke skal benyttes i felt med flere enn 25 båter. I tillegg skal det være et minimumsforhold mellom antall dommerbåter og båter på 1:5. Et anbefalt forholdstall er 1:3 - særlig når båtene i feltet er jevngode, eller når banen er slik at båtene spres over et stort område.

I februar 2025 utviklet World Sailing et nytt regelsett kalt «Dommerobservasjon». Dette regelsettet stiller ingen spesifikke krav til antall båter i feltet eller antall dommerbåter som må være til stede når Dommerobservasjon benyttes. Dette regelsettet gir dommere en mulighet til å observere seilerne og vurdere eventuelle regelbrudd. Dommerens vurdering på vannet er kun veiledende, og det er derfor opp til seilerne selv å avgjøre om de vil ta en frivillg straff på vannet eller ikke. Dersom en seiler ønsker å protestere, følges de vanlige prosedyrene for en høring på land. Hvis en dommer har observert hendelsen, kan dommeren evt. stille som et vitne for seileren under høringen.

Husk at «Dommerobservasjon» begrenser ikke protestkomiteen sin mulighet til å protestere i henhold til regel 60.1.

Hvordan skal dommere benytte «Dommerobservasjon»

Før regattaen:

• NOR (Notice of Race / Kunngjøringen) og SI (Sailing Instructions / Seilingsbestemmelser) skal spesifisere at Dommeroberservasjon gjelder.

• SI skal innholde et vedlegg som beskriver regelsettet Dommerobservasjon.

• Leder av protestkomiteen informerer på rormannsmøte om hvordan Dommerobservasjon vil bli benyttet/praktisert på stevnet, og hvordan observasjonene vil bli brukt. Vær tydelig, slik at det ikke oppstår noen missforståelser.

• Denne policyen kan også publiseres på oppslagstavlen.

Under regattaen: (når det kappseiles)

• Dommere observerer seilasen og forsøker å forutse hva som kan skje.

• Dommere skal være sikre på at det foreligger en gyldig protest (praiing/protestflagg) før det gis et dommersignal.

• Når dommeren har observert et regelbrudd flagges det rødt og båten (e) som har brutt en regel identifiseres. Dette betyr: «Dommeren så hendelsen og mener at en regel har blitt brutt».

• Når dommeren har observert at det ikke har vært et regelbrudd fra noen av båtene som var involvert i hendelsen, flagges det grønt. Dette betyr: «Dommeren så hendelsen og mener at ingen regel ble brutt».

• Når dommeren har observert en hendelse og er usikker på om det foreligger et regelbrudd flagges det hvitt. Dette betyr: «Dommeren har ikke nok fakta til å ta en avgjørelse». Dette benyttes også hvis dommeren ikke har sett situasjonen.

• Det er viktig at dommerne er sikre på at seilerne har sett dommerens tilbakemelding. Dette betyr tydelig flagging, lyd og identifisering av de båter som har brutt en regel. Dersom dommeren har gitt et rødt flagg og seileren ikke foretar seg noe, anbefales det å gi en påminnelse. Det vil si et nytt rødt flagg, lyd og identifisering. Da er det ingen tvil om hva dommeren har observert. Husk at dommerobservasjon er kun en veileding, så hvis du er sikker på at seileren har sett dommerens avgjørelse første gang, trenger ikke dommeren gi en påminnelse. Dommeren må vurdere situasjonen.

• Når dommeren har flagget rødt bør denne notere kort selve hendelsen, hvem som var involvert, hvor og når regelbruddet skjedde. Denne informasjonen vil dommeren ha behov for etter regattaen.

Etter regattaen:

• Som dommer gjør du deg tilgjengelig på vannet etter seilasen slik at trener eller seiler kan få en kort forklaring hvis de ber om det.

• Dersom dommeren har observert et regelbrudd og rødt flagg er gitt, ønsker dommeren at seileren selv protesterer på hendelsen. Dersom seileren selv ikke anmoder om en høring, skal dommeren som observerte hendelsen legge inn en protest. Husk å kalle inn begge (alle) seilerne som var involvert i hendelsen.

• Dersom stevnet har briefing med seilere/trenere kan det være lurt å diskutere spesielle hendelser uten at man snakker om seilnummer/seiler. Vurder situasjonen.

• Dersom appendiks T (mekling) gjelder eller at straff etter seilasen er beskrevet i seilingsbestemmelsene, kan den påprotesterte seileren velge å ta en poengstraff etter seilasen (T1) frem til begynnelsen av høringen. Videre i appendiks T ligger det også en mulighet å gjennomføre et meklingsmøte (T2). Dette krever at protesten er fra en båt, begge parter stiller til meklingsmøte og et evt regelbrudd er båt mot båt (del 2) eller regel 31. Mer om mekling finner du i appendiks T i kappseilingsregelene.

Ansvar og oppfølging

• Leder av protestkomiteen har ansvar for at denne policyen følges.

• Norges Seilforbund vil evaluere bruken av Dommerobservasjon basert på tilbakemeldinger fra dommere, seilere og trenere vinteren 2025/2026.

• Har du innspill til denne policyen, ta kontakt med Norges Seilforbund ved Hanne-Marie Westby Jørstad (hanne-mariewestby.jorstad@seiling.no).