onsdag, 28 august 2019

Som fedre, så sønner i Express-NM

Written by
EXPRESS-NM: Likheten var stor mellom pallen i 2018 og 2019, men på toppen av pallen hadde man fått inn yngre krefter. EXPRESS-NM: Likheten var stor mellom pallen i 2018 og 2019, men på toppen av pallen hadde man fått inn yngre krefter. FOTO: Per Bøymo
To blad Spone og to blad Horn Johannessen vant NM-gull i Express.

Kristoffer Spone og Christen Horn Johannessen har herjet på NM-listene i en årrekke i ulike klasser, og nå kommer sønnene Fabian Spone (13) og Pelle Horn Johannessen (16) etter. For sammen var de to familiene krutt og gikk til topps i den svært potente Express-klassen der hele 51 båter stilte til start i regi av Oslo Seilforening.

– Fabian og Pelle gjorde en super jobb om bord og hadde nok å gjøre under seilasene. Pelle var på fordekket og Fabian hadde ansvaret for å få spinnakeren opp og ned. På kryssen var de aktive med å balansere båten, noe de gjorde svært godt, sier en fornøyd pappa Kristoffer «Koffer» Spone, som med gullet rundt halsen i år, gjentok bedriften fra i fjor.

Da ble det også gull, og den gangen var det kun en trio om bord; Koffer, Hans Jørgen Bauck jr. og Kjell Arne Myrann.

Klar for mesternes mester

20181013 142614 MJP
FAR OG SØNN: Fabian og Kristoffer Spone tok NM-medalje nummer to sammen da de vant Express-NM i år. [FOTO: Morten Jensen]

I år var det yngre krefter som fikk slippe til, for Fabian var lagets formelle skipper. Det betyr at han med det er klar for deltagelse i mesternes mester, som går 11. og 12. oktober. Pappa Koffer er allerede klar for mesterskapet, all den stund han og laget hans ble mesternes mester i 2018 og er forsvarere. Fabian kommer imidlertid ikke til å konkurrere mot faren sin der.

– Nei, etter all sannsynlighet ikke, for Christen og jeg skal seile VM i Club Swan 50 i Middelhavet den samme helgen som MM går, sier Kristoffer Spone.

Fabian og Pelle håper derfor å få med seg onklene Herman og Lars Horn Johannessen som erstatning for fedrene sine i MM. Express-gullet var for øvrig Fabian Spones andre NM-medalje i år, for tidligere i sommer vant han og pappa Koffer sølv i Killing-NM.

De andre medaljevinnerne i Express-NM dro godt kjensel på medaljene de mottok i år, for under NM i Stavanger i 2018 fikk de akkurat de samme valørene. I år som i fjor ble Kristian Nergaard, Espen Stokkeland, Trond Solli-Sæther og Erik Kongshaug fra KNS nummer to og Geir Victor Svendsen, Dag Andersen, Einar Martinussen og Petter Gamborg fra Oslo nummer tre.

Omstridt kollisjon

Det kunne imidlertid ha endt annerledes, for da Trygve Leergaard og laget hans kolliderte med selveste kong Harald to minutter før start i fjerde seilas, resulterte det i at begge ble diskvalifisert. Kongen kom for babords halser og var uoppmerksom. Leergaard hadde styrbords halser, men dommerne mente de ikke hadde gjort noe for å vike unna for å unngå kollisjonen. I seilasen endte Trygve Leergaard, som seilte sammen med Tellef Tveit, Stein Broch Olsen og Esben Keim, på 6. plass, og med det resultatet ville de ha vunnet mesterskapet.

Trygve Leergård forteller at de kommer til å sende inn en appell på dommeravgjørelsen.