tirsdag, 13 oktober 2020

6 + 6 + 6 = 25./25. i Laser-EM

Written by
25. PLASS: Line Flem Høst fikk en liten opptur i EMs siste seilas og ble nummer seks. Det ga henne en 25. plass sammenlagt. 25. PLASS: Line Flem Høst fikk en liten opptur i EMs siste seilas og ble nummer seks. Det ga henne en 25. plass sammenlagt. FOTO: Thom Touw
Tre 6. plasser siste dag sørget for at Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard til slutt endte på hver sin 25. plass i Laser-EM i Gdansk i Polen.

Laser-EM i Gdansk i Polen ble ikke helt hva norske seilere og trenere hadde håpet på i forkant. Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard ble begge nevnt blant medaljekandidatene, men etter hvert som mesterskapet utviklet seg. ble de så langt fra det. Lines trener, Lars Loennechen, henger imidlertid ikke med nebbet av den grunn.

– Nei, slett ikke, sier han.

– Selv om mesterskapet resultatmessig gikk «åt skogen», var det likevel mye bra. Mesterskapet har gitt oss en del å jobbe med, og noe av det vi begynte å fokusere på, er å bli flinkere til å gire om trimmen når det blir lite vind. Det fikk Line bedre og bedre til – og det skal vi jobbe videre med.

Ekstremt vanskelige forhold

Han forteller om et mesterskap med ekstremt vanskelige forhold. Banen bød på store vindskift, og vinden kunne tidvis dø nesten helt ut – for så å komme igjen. Han forteller for eksempel om en seilas der Line lå helt i front av feltet på lensen, vinden døde og kom igjen aktenifra. Det betød at hele feltet kom og passerte henne innen hun fikk vind. Da rundet hun som nummer 50. Det var flere slike episoder som snudde opp ned på feltet.

Frisk natur
 «FRISK NATUR»: Det var ikke akkurat frisk og ren natur i omgivelsene rundt regattabanen. FOTO: Robert Hajduk

At hun mistet en 4. plass på grunn av at hun fikk sitt andre gule kort, hjalp heller ikke på sammenlagtresultatet.

Lines gode venninne, Anne-Marie Rindom fra Danmark, seilte inntil i dag en helt suveren serie og ledet stort, men hun fikk lære at intet er avgjort før siste seilas er unnagjort. Etter å ha hatt en 9. plass som sitt dårligste resultat, buttet det fullstendig i dagens seilaser. Hun fikk en 19. og en 16. plass – og med det tapte hun på målstreken for nederlandske Marit Bouwmeester. Hun ble europamester med to poengs margin til den danske seileren.

Nye båter i fokus

Anne-Marie Rindom var en av få seilere som benyttet de nyproduserte Laser-jollene fra italenske Devoti, og det ble snakket en del om at det kunne ha noe med Rindoms imponerende serie å gjøre. Line Flem Høst har også anskaffet en slik båt, som ble levert rett før mesterskapet. Men ukjent med den, valgte hun å bruke sin gamle. Men den sviktet henne.

– Etter første dag oppdaget vi at kjølkassen var helt myk på den ene siden, og at det åpenbarte seg en sprekk i den som skapte lekkasje når det ble bevegelser. Vi forsøkte å tejpe sprekken med mer eller mindre hell. Vi skal ikke skylde på båten, men det er ingen tvil om at Line i hvert fall ikke hadde noen fordel av Laser-jollen hun seilte, sier Lars Loennechen.

Opptur til slutt

I dagens seilaser endte Line på en 24. plass før hun avsluttet mesterskapet med en 6. plass.

– Akkurat det var en god avslutning å ta med seg hjem etter mesterskapet, sier treneren.

Hermann Tomasgaard Thom Touw
 25. PLASS: Lite stemte for Hermann Tomasgaard under EM, men to 6. plasser siste dag reddet noe. 25. plass ble EM-fasit. FOTO: Thom Touw.

Hermann Tomasgaard, som heller ikke har fått til mesterskapet, fikk også en opptur i dag og avsluttet med to 6. plasser. Med det avanserte han fra 44. til 25. plass sammenlagt. Samme plassering som Line Flem Høst endte på.

I Laser Standard-klassen for menn var det tredobelt britisk seiler med Elliot Hanson helt på topp. Hermanns treningspartner, Philipp Buhl, ble nummer syv, mens Kaarle Tapper fra Finland, som Hermanns trener, Anton Garotte, også er trener for, ble nummer 22.

Caroline Rosmo ble nummer 10 i sølvfinalen. Henrik Kaastad Ørjavik ble nummer 31 i sin sølvfinale, mens Jens Kaastad Ørjavik ble nummer 29 i Laser Radial for menn.