onsdag, 03 juli 2019 08:13

To norske seilere nådde medaljefinalen i Kiel

Written by
NESTEN: Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen var en plass unna å nå medaljefinalen. Den nådde imidlertid Uffe Tomasgaard og Caroline Rosmo. NESTEN: Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen var en plass unna å nå medaljefinalen. Den nådde imidlertid Uffe Tomasgaard og Caroline Rosmo. FOTO: Sascha Kahn
Caroline Rosmo og Uffe Tomasggaard seilte begge i sin første medaljefinale i et internasjonalt Laser-felt for seniorer da Kieler Woche ble avsluttet nylig.

De olympiske klassene slapp til under Kieler Woches del to, og flere unge, norske seilere hadde tatt turen til Tyskland. De fikk derved med seg verdifull erfaring med hvordan internasjonal seiling på seniornivå arter seg. Caroline Rosmo fra Bundefjorden og Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund nådde sågar medaljefinalen i sine respektive klasser; Laser Radial og Laser Standard. For begge var dette deres første medaljefinale i et internasjonalt Laser-felt for seniorer.

Caroline endte til slutt på en sterk  8. plass etter å ha blitt nummer 10 i medaljefinalen. Ialt deltok det 44 seilere i klassen, som ble vunnet av svenske Josefin Olsson, som er ranket som nummer 10 i verden. Caroline er ranket som nummer 66, og og med medaljefinalen i Kiel brøt hun nok en internasjonal barriere. Under EM i Porto nylig seilte hun for første gang i gullfeltet i et seniormesterskap, og i Kiel kom hun så helt til medaljefinalen. Caroline, som ikke er på det norske landslaget, har i hele år satset internasjonalt og deltatt i en multinasjonal treningsgruppe, og hun har i løpet av sesongen hatt en positiv resultatutvikling. 

Skade-plaget i Kiel

Line Flem Høst fra KNS endte som nummer 22 i Laser Radial etter at hun valgte å stå over de siste to seilasene. Hun skadet ryggen under vekt-trening på Olympiatoppen før Kieler Woche og slet med denne skaden under seilasene i Kiel. Nå er hun under opptrening og behandling på Olympiatoppen, og håpet er at skaden ikke skal plage henne under VM i Japan i midten av juli. 

Uffe Tomasgaard, som er lillebroren til Hermann, som i morgen starter sine VM-seilaser i Japan i Laser Standard, kom i mål som nummer fem i medaljefinalen og ble til slutt nummer 9. Seieren gikk til briten Jack Cookson, som ligger som nummer 54 på verdensrankingen i Laser Standard. Uffe er til sammenligning nummer 241, så også for Uffes del er det snakk om et internasjonalt gjennombrudd.

En ny generasjon seilere

Flere unge norske Laser-seilere deltok i Kiel. Christoffer Sørlie fra Fredrikstad ble nummer 13 og Olai Hagland fra Stavanger nummer 29. De to Stavanger-seilerne August Hanevik og Markus Hammerø Hagen ble henholdsvis  39 og 59.

– Det er utrolig morsomt å se den nye generasjonen av Laser-seilerne som nå kommer i kjølvannet til Hermann. De seiler mot folk som er vesentlig eldre og mer erfarne enn hva de selv er. Jeg synes de seilte veldig bra, så når de får mer erfaring og styrke – når de kort og godt får seilt mer – kan de bli veldig gode, sier Peer Moberg, som har ansvaret for utviklingen av de ivrigiste juniorseilerne i landet.

– Det er morsomt å se så mange seilere som er så gira og som elsker å seile, være sammen som et lag og kjempe på regattabanen, som dem. Det er utrolig inspirerende, sier han.

To lag ble til ett

Skader og sykdom preget også de norske skiff-seilerne i Kiel, med det til resultat at to lag ble til ett. Tomas Mathisen seilte for anledningen sammen med Jeppe Nilsen. Tomas’ bror, Mads, var blitt syk og holdt seg hjemme, mens Jeppes makker, Alexander Hylen Klippenberg hadde trådt over og skadet foten. Jeppe, som tidligere også har vært stand in for Mathias Mollatt i Nacra 17 da han var skadet, steppet derved inn i trapesen foran Tomas – noe som endte med at de ble nummer 45 av ialt 82 lag.

Jostein Aker og Jacob Undrum fra Tønsberg, som egentlig har lagt 49er-seilingen litt til side, børstet støv av gammelt utstyr og dro til Kiel og ble nummer 62.

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS var en fattig plass unna å få seile medaljefinale i Nacra 17 – noe som også for dem ville ha vært en førstegangsopplevelse. Det betød at de ble nummer 11 av de ialt 22 Nacra 17–ene som startet. 

Tiril Bue og Mathias Mollatt, KNS/Moss, fullførte kun noen få seilaser og ble nummer 18.