Morten Jensen

Morten Jensen

Per Christian Bordal fortsetter som generalsekretær i Norges Seilforbund. Styret i NSF har fornyet hans åremålskontrakt med fire nye år.

Generalsekretærjobben i Norges Seilforbund er en åremålsstilling som har en begrenset periode på fire år. Inneværende avtale løper til 1. oktober 2022 og kan fornyes med nye fire år, og det er hva styret i Norges Seilforbund og Per Christian Bordal nå er blitt enige om.

–  Jeg er svært glad for at Per Christian har takket ja til å fortsette som generalsekretær i NSF. Styret er veldig fornøyd med den jobben han har gjort de siste fire årene. Forbundet har under Per Christians ledelse etablert en solid plattform både finansielt og organisatorisk og er godt posisjonert for å levere på strategien som ble vedtatt av seiltinget i 2021. Med Per Christian ved roret videre får vi en viktig kontinuitet i dette arbeidet, sier Guro Steine, president i Norges Seilforbund

Hun forteller at styret har gjennomført en grundig prosess der alle styremedlemmene er blitt engasjert i å forhøre seg hos ulike referanser om Per Christian Bordals arbeid og virke i Norges Seilforbund.

– Tilbakemeldingene har vært udelt positive. Veldig mange trekker særlig frem Per Christians engasjement for seiling, hans brede kontaktflate og evne til å se løsninger. Det er tillegg veldig hyggelig å få tilbakemeldinger om at forbundet har en klok og tydelig kaptein, sier Guro Steine.

Glad, og med planene klare

– Jeg er veldig glad for at styret har tillitt til at jeg kan lede norsk seiling videre, og jeg gleder meg til å gå løs på fire nye år sammen med en dedikert administrasjon, internasjonale topptrenere og et godt fremoverlent styre. Jeg er fortsatt både sulten og ydmyk i forhold til oppgaven, sier Per Christian Bordal, som allerede har rettet blikket fremover:

– Vi har i de siste årene løftet toppidretten, breddeseilingen, utdanningen og kommunikasjonen. Dessuten er økonomien blitt bedret, men fortsatt er det mye som kan videreutvikles – og det motiverer meg. Nå når vi har en meget kompetent bemanning både innen breddeidretten og toppidretten, kommer jeg til å prioritere arbeidet med å skaffe NSF mer frie midler – det vil si midler som forbundet selv kan prioritere, i motsetning til de øremerkede midlene vi mottar. Med mer penger vi selv kan disponere, vil NSF kunne yte enda mer for flere deler av seil-Norge.

Sier Per Christian, som før han ble ansatt som generalsekretær i Norges Seilforbund, hadde flere år som breddeseilingskonsulent i seilforbundet. Bredde og utdanning har alltid stått hans hjerte nær. Naturlig nok, Per Christian har studert fire år ved idrettshøyskolen med trenerutdanning rettet mot seiling som spesialisering og han har nok pedagogisk ballast til å kunne være lærer.

Da Espen Guttormsen sluttet som generalsekretær, ble Per Christian konstituert som hans erstatter inntil styret fikk områdd seg. Han gjorde en overbevisende jobb og ble fast ansatt i stillingen i 2018 – en kontrakt som nå er blitt fornyet for fire nye år. Det innebærer at Per Christian vil være NSFs generalsekretær frem til utgangen av september 2026.

Per Christian er også en svært habil regattaseiler, noe han stadig viser de gangene han har tid til å «slenge seg med» i en regatta. I 1989 vant han som ung seiler sølv i NM for Europajoller bak Peer Moberg, og 30 år etter – i  2019 – seilte han og kona Beate inn til bronse i Killing-NM. De er også påmeldt i årets NM i Killing. Da seilsportsligaen hadde sitt avsluttende stevne i Trondheim i 2019, sørget Per Christian og sammen med barna Marie, Herman og Henrik for at seieren i eliteserien i den runden gikk til Moss Seilforening.

onsdag, 22 juni 2022

Jenter, ta roret i sommer!

Norges Seilforbund har som ambisjon å få flere jenter til å seile, og nå starter sommeraksjonen «Jenter, ta roret!» Send inn din lille historie om hvordan dette er blitt gjort i din båt.

Akkurat nå er flere seilerfamilier eller seiler-ektepar i startgropen for å stikke avsted på årets seiltur. St. Hans er starten på ferien for mange. Andre er i den siste fasen av planleggingen. Pandemiens klamme hånd har satt mange seilturer på vent i noen år, men i sommer skal det seiles igjen for fullt. Planer og drømmer skal realiseres.

Mange er også ferske seilere der de står med den høyreiste riggen over seg og kjølen stikkende mystisk ned i dypet under. Noen har også sett håpløsheten i det å eie en drivstoffslukende motorbåt i øynene, og av den grunn har konvertert til en stillegående farkost drevet frem av naturens egne, avgiftsfrie krefter.

Det er mye nytt som skal læres om bord i mange båter, men det at noe nytt skal læres, er også en gyllen grunn til å fravike sedvanen og det vante mønsteret som har preget seilbåtmannskaper i århundrer – at det bare er far som kan.

– Jenter, ta roret, sier Iens Ludvig Høst i Norges Seilforbund.

Dame-underet i Son

På seiltinget i 2021 besluttet Norges Seilforbund at seilerjenter og seilerdamer i Norge skulle løftes opp og frem. Det ble nedsatt et eget damutvalg som skulle jobbe med saken, og flere initiativer er blitt tatt. Rene damekurs og damegrupper er blitt igangsatt i enkelte seilforeninger, og oppslutningen har vært enorm. MJX0131STORT BEHOV: Lene Ravnevand startet damegruppe og seilopplæring i Soon som fikk en enorm oppslutning. Derifra kommer det minst 75 damer som vil ta roret i sommer! FOTO: Morten Jensen

Damegruppen «Ladies Sailing» i Soon Seilforening ble igangsatt av Lene Ravnevand etter at hun selv hadde følt utrygghet om bord på en seiltur der hun satt passivt som mannskap. Det skulle vise seg at hun ikke var den eneste som hadde det slik. Nå teller gruppen over 75 kvinnelige seilere som har tatt roret og lært å seile på sine egne premisser.

– Det ligger et enormt «kundepotensiale» i å lære damer å seile. Det er et stort, udekket behov; det fins mange lærelystne jenter der ute. Men de må lære seiling på sin måte, sa Lene Ravnevand, da hun fortalte om Soon-fenomenet under NSFs klubbkonferanse i vinter.

Les også: Mange jenter vil bli seilere – på sin måte

Tok roret fra pappa

VideoCapture 20220616 101759 1TOK RORET: Sina Tømta tok roret fra faren sin – og har siden hatt fast plass ved rorkulten om bord.En annen som har tatt roret, er Sina Tømta fra Gjøvik. Hun har seilt med faren sin siden hun var liten jente, men en dag sa hun til faren sin: «Pappa, kan jeg få styre i denne regattaen?».

Det fikk hun – og det har hun gjort siden. De vant onsdagsregattaen de deltok i.

– Du vet, selv om jeg bare hadde vært med som mannskap, hadde jeg jo sett og lært hva pappa gjorde. Det fikk jeg prøve da jeg selv fikk rorkulten i hendene. Vi har begge vært veldig fornøyde etter at jeg overtok roret, og de andre i seilforeningen syntes det var kult.

Nå har Sina også seilt sine første soloseilaser. Foreløpig kun på Mjøsa, men hun har kjempelyst til å forsøke seg i saltvannsregattaer også.

– Det er klart jenter kan, det er vel overhodet ingen grunn til å tro noe annet. Se bare på alle jentene som seiler regatta. Det handler om å slippe jentene til ved roret, ha tålmodighet og bruke litt tid. Da bygges også en felles interesse seg sterk og robust i familien og blant mannskapet, og ikke minst økes sikkerheten om bord ved at flere kan ta roret dersom situasjonen skulle kreve det, sier Iens Ludvig Høst.

Derfor er det Norges Seilforbunds klare oppfordring denne sommeren: «Jenter, ta roret!»

NSF vil gjerne høre – og lære

– Og, sier Iens Ludvig.

– Vi vil gjerne høre hvordan dette foregår om bord i den enkelte båt – og hva resultatet er blitt. Vi vil premiere de beste anektodene og historiene vi får med tre flotte dunjakker fra Helly Hansen! Fortell – så vi får vi høre og andre kan lære!

Ankekdotene kan sendes til Iens Ludvig og undertegnede (mailoppsett i denne linken). Vi er spente på å høre hvordan dette forløper i hver enkelt båt.

Og til slutt, om det skulle være noen skeptiske menn i gjen der ute på sjøen et sted, så er kanskje erfaringen fra Lene Ravnevand i Soon den største gulroten en mann kan få når det gjelder å våge å overlate roret til damene:

– Kjære menn – lærer jentene seg å seile, blir det mer seiling på dere også!

Lykke til!

Ungdomsligaen for seilere født i 2002 og til og med 2009, har sin debut i år, og nå er påmeldingen åpnet. Det første stevnet går i Ålesund 3. og 4. september.

Ungdomsligaen er forbeholdt ungdommer, her vil det ikke være rom for «gamle gubber» som kanskje tror de er unge. Seilingen er lagt opp helt etter mønster som seilsportsligaen og som en konkurranse mellom foreningslag, men med en vesentlig forskjell: En seilforening kan godt stille med flere lag.

Er du mellom 13 og 20 år – eller mer spesifikt: Er du født i 2002 eller senere til og med 2009, kan du være en del av laget, som skal bestå av minimum fire seilere.  Dere kan være flere og bytte på å seile, eller om foreningen har så mange som åtte eller flere seilere, stille med to lag.

Ungdomsligaen består av to stevner og det er sammenlagtresultatet som teller. Det koster 4000 per lag å delta per stevne. Det inkluderer båter å seile med og deltagelse i hele ligaapparatet. Kontingenten inkludererogså  middag og sosialt samvær om lørdagskvelden mellom de to regattadagene.

Les også: Nå kommer ungdomsligaen!

I Ålesund og Åsgårdstrand

Det første stevnet foregår i Ålesund 3. og 4. september, og det neste er i Åsgårdstrand 1. og 2. oktober.

– Påmeldingen til begge stevnene har åpnet, og nå håper vi mange seilforeninger vil stille lag og tilby ungdommene sine denne opplevelsen og erfaringen, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Han understreker at ungdomsligaen er en bevisst satsing fra Norges Seilforbunds side. Det er et tilbud og en alternativ karrierevei for alle dem som ikke har båt selv eller som ikke finner seg helt til rette i noen av jolleklassene og alle norgescupene – eller for seilere som synes det er gøy å være med i ulike former for seiling.

– Vi har allerede planene og finansieringen klar også for 2023-sesongen, så ligaen i år blir ikke et enkeltstående tilfelle. Dette blir ingen «one shot». Norges Seilforbund har et langsiktig perspektiv når det gjelder ungdomsligaen, sier Bordal.

– Å få igangsatt denne ligaen er noe vi i seilforbundet har brent for lenge, og nå har brikkene for å kunne realisere en seilsportsliga for ungdom endelig falt på plass. Jeg gleder meg, sier Per Christian Bordal.

For første gang er seiling en del av Norges Idrettsforbund, Norsk Tipping og NRKs storsatsing «NM-veka». NM i iQFOiL, WASZP og 29er vil bli å se på TV, men bare i form av en NM-reportasje.

Ideen bak NM-veka er at små idretter som vanligvis ikke preger mediabildet, skal få sjansen til å vise seg frem. Hele 16 særforbund deltar med NM i 30 idretter, og det hele starter i Skien i dag, torsdag 22. juni. For seilingens del foregår det hele i Brevik lørdag og søndag ut fra Brevik Seilforenings anlegg på Seivall.

Konkurransene i en del av idrettene blir sendt direkte, noen i opptak og noen blir vist frem i form av reportasjer. Seilsporten faller inn under sistnevnte kategori, og noe av årsaken til det, er at det meste av aktivitetene skjer i Skien og den tekniske kapasiteten til å gjøre noe fullverdig i Brevik vil være begrenset.

– Vi får NRK på besøk på søndag, og resultatet av besøket vil bli vist i NM-vekas kveldsmagasin samme dag, sier Thomas Nilsson, som har vært NSFs kontakt til norgesmesterskapet i Brevik. 

– NM-veka er NRKs største produksjon i 2022, og de skal formidle idrettsgleden til hele Norge med over 50 timer fra de fem dagene med idrett, sies det i en pressemelding fra Norges Idrettsforbund.

NM for damer og herrer

NM-veka omfatter fire klasser; 29er, WASZP, iQFOil og Windfoil. 

I WASZP-klassen vil det bli utdelt NM-medaljer til både damer og herrer ettersom deltagelsen kvalifiserer til det. Deltagerlisten teller i alt 21 seilere, og ti av dem er damer. 

I dameklassen stiller Nora Doksrød fra Sandefjord for å forsvare sin NM-tittel fra 2021, men hun får hard konkurranse av fjorårets øvrige medaljevinnere, Mathilde B. Robertstad fra Tønsberg og Liva Løset Eriksen fra Sandefjord.

I herreklassen er det Anders Hylen Klippenberg fra KNS som er tittelforsvarer, og også han må slåss mot sine to tidligere medaljerivaler; Jacob Wærsten fra KNS og Mikal Tveita fra Åsane.

I begge klassene er det kommet nye seilere siden sist, og all den stund værvarselet for de to NM-dagene bærer bud om lett vind, kan NM-et definitivt kunne komme til å by på overraskelser.208463836 4009508609098102 3806235746525125781 nTITTEL-FORSVARER: Anders Hylen Klippenberg fra KNS kommer til Brevik for å forsvare NM-tittelen han vant i 2021. FOTO: Thomas Nilsson.

Fysikk spiller en stor rolle

IQFOiL-klassen teller totalt 25 seilere, men premiemessig vil seilerne være inndelt i flere klasser. Den endelige deltagelsen vil avgjøre hvilke klasser som får NM-medaljer, men så langt tyder mye på at det blir delt ut et medalje-sett kun i herrer senior. 

Mens damer og herrer kan konkurrere mot hverandre på noenlunde like fot i 29er og WASZP, fungerer det ikke i den foilende brettklassen iQFOiL. Der spiller fysikk i form av vekt og styrke en betydelig rolle. At velvoksne herrer på 190 cm og 90 kilo skal konkurrerer mot 17-åringer på 160 cm og 60 kilo fungerer rett og slett ikke. Klasseklubben for iQFOiL har derfor bestemt at det ikke skal deles ut NM-medaljer i en mixed-klasse, slik NM-reglene gir anledning til. I stedet blir seilerne inndelt i aldersbestemte klasser og egne klasser for damer og herrer med lik premiering, og av alle disse klassene ser det ut til at det kun er «herrer senior» som vil kunne få tildelt NM-medaljer. iQFOiL er en OL-klasse, og i en OL-klasse kreves det kun fem deltagere for at den skal kunne kåres en norgesmester. For øvrige klasser er 15 minimumtallet.

I 2021 ble det delt ut NM-medaljer for første gang i iQFOiL, og da var det landslagsseileren og OL-deltageren Endre Funnemark fra KNS som kunne klatre øverst på pallen. Ved siden av seg hadde han Even Fuhr Midtgaard fra Åsane og August Landmark fra KNS. Alle tre er på plass i år også.

Blant damene må den ferske nordiske mesteren, Mina Mobekk fra KNS, finne seg i å være favoritt. Hennes hardeste konkurrenter blir trolig klubbvenninnen Oda Sverre og søstrene Thea og Tuva Oppedal fra Sola Brettseilerklubb.  Den tredje søsteren i Oppedal-familien, landslagsseileren Helle Oppedal, er ikke med i NM. 

I tillegg til iQFOiL er det ytterligere en foilende brettklasse i Brevik. I klassen Windfoil står seilerne fritt til å velge utstyr. Kun fire seilere er påmeldt.

For få til å få NM

I 29er-klassen er det kun 12 lag som er påmeldt, og dermed mangler klassen tre lag for at vinnerne skal kunne bli kåret til norgesmestre. Dukker det ikke opp flere deltagere i siste liten, blir vinnerne klassemestre. Begge de to uttatte lagene som i juli skal delta i  ungdoms-VM, vil være på plass i Brevik. Balder Støen og Emil Forslund fra Nesodden og Marie Stenhagen og Anine Skjæret Halstensen fra Bærum.

For Brevik Seilforening er NM-veka en milepæl og et stort arrangement som foreningen har jobbet mot i lang tid.

– Jeg er imponert over måten seilforeningen har brukt dette mesterskapet til å oppgradere og løfte seg på alle områder – både når det gjelder kompetanse og anlegg. Jeg er overbevist om vi vil oppleve et strålende NM i Brevik, sier NSFs generalsekretær, Per Christian Bordal.

Resultater, deltageroversikt og informasjon om NM-veka i seiling 

Hele programmet for NM-veka

Plakater og trener-veiledninger for sommerskoler og nybegynner-opplæring etter «Peiling på seiling»-modellen er nå kostnadsfritt tilgjengelig for landets seilforeninger.

Materiellet til Peiling på seiling er delt i to sett. 

Det er et sett som er beregnet for bruk på sommerleire, sommerskoler eller sommercamps som arrangeres rundt om i seilforeningene, og et sett som er et opplæringsprogram for nybegynnere over seks trinn. 

Peiling på seiling – sommer

Peiling på seiling for sommerskoler inneholder et dag-til-dag-program over fem dager. En oversikt over programmet er lagd i form av en stor plakat som for eksempel kan settes opp der sommerleiren foregår, i klubbhus eller på annet egnet sted. Trener-veiledningen gir forslag til hvordan trenere og instruktører kan legge opp og gjennomføre dagene.

Som et synlig bevis til dem som har gjennomført sommerleirene, er det blitt lagd et diplom. Dette er lagd i digital form slik at kursholderne kan fylle det ut digitalt og skrive ut diplomene og gi til deltagerne.

Peiling på seiling – seks trinn

Nybegynner-settet består, i likhet med sommerskole-settet, av en plakat og en trener-veiledning. Nybegynner-opplæringen er inndelt i seks trinn med et konkret innhold og med klare mål for hva deltagerne skal mestre på hvert trinn. 

For annet hvert trinn som seilerne når, tildeles de henholdsvis bronse-, sølv- og gullseilet. Og som synlig bevis, er det lagd medaljer i gull, sølv og bronse som tildeles seilerne som har gjennomført trinnene. Medaljene er i produksjon og vil snart bli tilgjengelige i idrettsbutikken.no til snaue hundrelappen per medalje.

For trenere som er engasjerte på sommerskoler eller i nybegynner-treningen, har Norges Seilforbund også lagd en trenerkontrakt som det anbefales å bruke.

Et skreddersydd opplegg

Peiling på seiling ble første gang presentert i 2019. Flere seilforeninger har tatt opplegget i bruk, og basert på erfaringer fra de første årene har Peiling på seiling gjennomgått en justering og oppdatering. Resulatet av arbeidet er det nye materiellet som nå tilbys. NSFs breddekonsulent, Emilie Kathrin Vabø, har hatt ansvaret for oppjusteringsarbeidet.

– Dette er et skreddersyd opplegg for foreningenes nybegynneropplæring, og tanken er at foreningene skal få en «plug and play»-oppskrift som de umiddelbart kan ta i bruk. Peiling på seiling setter mestring og mestringsfølelse, riktig progresjon, bred seilkompetanse og trygghet i høysetet. Sommerleir-programmet legger vekt på gledene ved å være ved og på vannet med seiling som en viktig ingrediens, og det munner ut i at aktiviteter på de siste dagene av sommerleiren, skal gi barna lyst til å fortsette videre på seilopplæringen i seks trinn, som foreningen da vil ha som oppfølging til sommerskolene. De to Peiling på seiling-settene har med andre ord en nær sammenheng, sier generalsekretær Per Christian Bordal.Peiling på seil sommer plakat LRPEILING PÅ SEILING - SOMMER: Dette er innholdet i sommerleir-delen av Peiling på seiling.

Alt på et sted

Materiellet til Peiling på seiling er nå tilgjengelig og kan bestilles i Idrettsbutikken.no, og det koster ikke annet enn portoen for forsendelsen. Materiellet består av plakater som gir oversikt over kursinnholdet og trener-veiledere. Plakatene er en meter store i bredden.. 

Bestilling av materiell for levering gjøres i idrettsbutikken.no.

Diplomet for sommerleirene er digitalt og slik at det kan fylles inn navn på elev og arrangør, og skrives ut av for utdeling. Diplomet, i form av en PDF, kan lastes ned på seiling.no.

Medaljer i gull, sølv og bronse til nybegynner-opplæringen er i produksjon og de vil bli tilgjengelige hos idrettsbutikken.no så snart de er ferdige. Pris ca. kr 100 per medalje.

Trenerkontraktene kan lastes ned på seiling.no.

Color Line deler årlig ut midler fra spill-omsetningen på rederiets skip, og for 2022-sesongen er Norges Seilforbund blitt tildelt cirka 150 000 kroner. Pengene har gått til å bedre kvaliteten på seilforeningenes sommerskoler.

Cirka 60 seilforeninger gjennomfører hvert år ukeskurs i seiling for rundt regnet 4000 barn. Sommerskoler og sommerleirer i seiling er blitt et populært tilbud over hele Norge, og disse aktivitetene er også en viktig inngangsvei for barn som har lyst til å begynne med seiling på mer permanent basis. For å sikre kvaliteten på disse leirene har Norges Seilforbund utviklet rekrutteringsprogrammet «Peiling på seiling».

– Med tidligere midler fra Color Line har vi utviklet «Peiling på Seiling» som et helårs rekrutteringsprogram, men vi har også lagd et fem dagers program for sommerskolene. Programmet skal sikre riktig progresjon, og det har som mål at alle barna skal ha fått gleden ved å mestre og seile innen sommerleir-uken er omme, forteller Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund.

NSF har også utviklet et eget assistent-trenerkurs som er spesialinnrettet for å utdanne trenere og instruktører under sommerleirene. Også dette for å sikre en god kvalitet på tilbudet som gis til barna.

Vinn-vinn

– Det er veldig mange ungdommer som får sitt første møte med lønnet arbeid gjennom sommerleirene, og de har en viktig rolle i det å lede andre, være rollemodeller og gode pedagoger. Sommerleirene bidrar derfor også til å gi disse ungdommene en verdifull erfaring de kan ta med seg videre. Assistent-trenerkursene har derfor en dobbel hensikt; de skal sikre barna en best mulig uke, og de skal gi ungdommene som er instruktører, verdifull ballast i sin utvikling, sier Bordal.

«Peiling på seiling» inneholder også et lite miljøprogram som barna skal igjennom hver dag. Hovedfokus her er de negative konsekvensene ved plast i havet samt det å skape riktige holdninger når det gjelder alt fra avfallssortering til det å ikke kaste fra seg søppel som til slutt ender i strandsonen.

Et viktig bidrag

– Color Lines bidrag for å utvikle dette til et landsdekkende prosjekt er veldig viktig for norsk seilsport. Trenerne vi utdanner, er ofte bare til «låns» før de forsvinner til andre sommerjobber eller studier. Dermed er det et stort behov for å fylle på med nye til enhver tid. Programmet utvikles også konstant.

Per Christian Bordal forteller at NSF i år har lagd en litt større pakke til seilforeningene. Foruten en dag-til-dag-oppskrift når det gjelder et sommerleir-program og en instruktør/trener-veiledning, inneholder pakken også en mal for trenerkontrakter og deltagerdiplomer til alle barna.

Materiellet er tilgjengelig i Idrettsbutikken.no, og det koster ikke annet enn portoen for forsendelsen. Materiellet består av to store plakater som gir oversikt over kursinnholdet og to trenerveiledere. Plakatene er i plastduk og utstyrt med maljer slik at de kan spennes opp. Diplomet er digitalt og det kan fylles ut og printes ut av kursarrangørene.

Bestilling for levering gjøres i idrettsbutikken.no.

 

Nærmere 60 norske seilere har tatt turen der Kieler Woche åpner lørdag 18. juni.

Det blir mange norske seilnumre og coach-båter å se på Kielerfjorden den kommende uken, og selv om dette er et megastort seilarrangement, vil de norske fargene unektelig synes i OL-havnen og OL-farvannet fra 1972. 

Den største norske kontingenten er i den åpne ILCA 6-klassen. Der deltar det hele 27 norske seilere, og med en begrensning på 120 seilere, betyr det at hver åttende seiler i klassen er norsk! Det står for øvrig åtte seilere på venteliste i denne klassen for å få delta. Syv av dem er ukrainske seilere som trolig under dagens tragiske omstendigheter har måttet drøye med å melde seg på…

Alle jolle-seilerne som skal seile ungdoms-VM i Haag i juli, er også på plass for å måle krefter med de beste internasjonale seilerne. 29er-seilerne har europacup i Kiel, og i den klassen deltar det hele 140 båter. Balder Støen og Emil Forslund fra Nesodden har allerede vunnet to av årets europacuper, og seiler i Kiel for sin tredje seier.

Fra landslaget stiller Line Flem Høst (KNS) som dermed sesongdebuterer i OL-klassen ILCA 6. Utfordrerlandslaget er representert med Theodor Middelthon (Stavanger) som deltar i ILCA 7 sammen med ti andre norske seilere. Pia Dahl Andersen og Nora Edland (KNS) er med i 49erFX, mens Mathias Berthet og Jeppe Nilsen (KNS) seiler i 49er-klassen.

Norske deltagere i Kieler Woche 

29er (140 båter)
 • Balder Støen, Nesodden/Emil Forslund, Nesodden
 • Milla Wang, KNS/Filippa Nilsson, KNS
 • Wilhelm Harlem, KNS/Erling Poppe, Bærum
 • Sara Syrrist, Moss/Agnes Hjorth Pettersen, Moss
 • Nikolai Løhren Kuhle, KNS/Fredrik Ugelstad, KNS
 • Marie Stenhagen, Bærum/Anine Skjæret Halstensen, Bærum
ILCA 4 (31 deltagere)
 • Nanna Sofie Juell-Bergan, Sandefjord
 • Mette Aabye, KNS
 • Guddleik Berg Kjøpsnes, Stavanger
 • Vilde Andrea Blydt Aarnæs, Bundefjorden
 • Philip Forslund, Nesodden
 • Pelayo Salvadores-Hansen, Stavanger
ILCA 6 (120 deltagere)
 • Sverre Langaas-Holt, KNS
 • Erland Handegard, Ran
 • Daniel Hjorth, Askøy
 • Jon August Stjernstrøm, Bundefjorden
 • Linn Noach, KNS
 • Jens Kaastad Ørjavik, Bundefjorden
 • Emil Schøning-Olsen, Tønsberg
 • Carl Ferdinand Juell-Bergan, Sandefjord
 • Oscar Nøttingnes Skovly, Ran
 • Nilas Goa Diab, KNS
 • Mikkel Jansen, KNS
 • Olav Grønlund, KNS
 • Catalina Worren, KNS
 • Stian Bergsbakk, KNS
 • Erik Bøen, Ålesund
 • Ingrid Bøen, Ålesund
 • Tiliam Strømme, Ran
 • Tinus Strømme, Ran
 • Søren Homme Håland, Stavanger
 • Albertine Lind, Bergen
 • Emilie K. Nilsen, Ran
 • Mia Beckmann Klæboe, Drøbaksund
 • Sindre Johannes Blydt Aarnæs, Bundefjorden
 • Iver Elias Holm, Sandefjord
 • Mathe Haaland Tjore, KNS
 • Sindre Tollevik Garvik, Haugesund
 • Ana Emilie Winther, Bundefjorden (på venteliste)
WASZP (20 deltagere)
 • Fredrik Harlem, KNS
ILCA 7 (105 deltagere)
 • Jens Ørjavik, Bundefjorden
 • Carl Ferdinand Juell-Bergan, Sandefjord
 • Christoffer Sørlie, Fredrikstad
 • Theodor Middelthon, Stavanger
 • August Hanevik, Stavanger
 • Olai Hagland, Stavanger
 • Anders Lindemark, Stavanger
 • Einar Olaf Blydt Aarnæs, Bundefjorden
 • Aron Julian Heimonen, Bundefjorden
 • Tiliam Strømme, Ran
 • Tinus Strømme, Ran
ILCA 6 Damer (46 deltagere)
 • Line Flem Høst, KNS
49er (96 båter)
 • Mathias Berthet, KNS/Jeppe Nilsen, KNS
49erFX (70 båter)
 • Pia Dahl Andersen, KNS/Nora Edland, KNS
Storbåt
 • Tor Lund-Larsen, Asker (Elan 333)
fredag, 17 juni 2022

Grimstad-lag i uvant posisjon

Grimstad Seilforening vant første runde og sin aller første seier i seilsportsligaen i Oslo for en måned siden. Denne helgen skal de forsvare seg i den andre runden som vil gå under krevende forhold i Bergen.

Gradvis har seilerne i Grimstad Seilforening forbedret seg i seilsportsligaen. De startet i 1. divisjon i 2016, rykket opp i eliteserien og år for år har de forbedret plasseringen sin der – inntil de gikk helt til topps i årets første serierunde tidlig i mai. Etter fem år som outsidere inntar laget dermed en helt ny rolle når de kommer til Bergen; de skal forsvare ledelsen de har fått.

Den kommende serierunden i seilsportsserien foregår i Strusshamn på Askøy. Grimstad Seilforening stiller med nesten det samme laget som vant den første serierunden i Oslo, men med to viktige endringer. Ut av laget har Vidar Ljungstrøm gått. Han er blitt erstattet av Lars Nicolay Løvdal, som skal seile sammen med Georgios Nikoltsis, August Austefjord og Andre Jørgen Ugland.

Må klare seg uten coach

Den andre viktige endringen er at laget må klare seg uten coachen sin, Lars Ingeberg. Han vil være opptatt med selv å kjempe om NM-medaljer i norgesmesterskapet i storbåtseiling i Tønsberg. En ikke ubetydelig årsak til Grimstad-lagets solide seiling i den første runden, bestod i at Lars Ingeberg brukte regattasystemet til SAP til å analysere hver enkelt seilas, slik at han mellom seilasene kunne gi laget sitt verdifull informasjon om værutvikling og hvor og hvordan på banen det var lønnsomt å seile, som laget kunne ta med seg inn i neste seilas.

I det krevende farvannet utenfor Strusshamn, som blant annet byr på store variasjoner i tidevannsstrømmen, må Grimstad-laget denne gangen klare seg uten coachen sin.

Grimstad-seilernes to største utfordrere kommer begge med en solid dose fornyet selvtillit. Både Moss Seilforening og BI Athletics, studentlaget fra Bedriftsøkonomisk Institutt, kvalifiserte seg nylig for finalen i Sailing Champions League. Under kvalifiseringsseilasene som foregikk i Portugal, var de at på til med helt oppe i téten og plasserte seg som henholdsvis nummer fem og fire.

Det har trolig gitt lagene både trygghet og appettitt på å vinne i den hjemlige eliteserien.

Revansje-oppgjør

Det er imidlertd flere lag som kan by de beste på konkurranse i Strusshamn. Tønsberg Seilforening stiller med et rent damelag anført av OL-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen. Et annet kvinnedominert lag kommer fra Kongelig Norsk Seilforening, og på det seiler Ragna Agerup, som var Helene og Maries argeste konkurrent før OL i Brasil i 2016. Sammen med tvillingsøsteren Maia vant Ragna den gangen kampen om den norske OL-plassen i 49erFX, så når de nå møtes igjen i seilsportsligaen, er det duket for et aldri så lite revansjeoppgjør mellom rivalene.

Det er også all grunn til rette blikket mot Stavanger Seilforenings lag. De seilte godt i den første runden der de ble nummer tre, og til Bergen kommer de med et kanskje enda sterkere lag. August Hanevik og Markus Hammerø Hagen seilte begge i Oslo, og til Bergen har de tatt med seg ILCA-seilerne Lucie Franssen og Anders Lindemark.

Stavanger-laget ble nummer to i 1. divisjon i 2021, og som nyopprykket i eliteserien kan de klare å gå helt til topps også i den øverste divisjonen i seilsportsligaen.

Larvik Seilforening vant 1. divison i Oslo foran  Trondhjems Seilforening og Ran Seilforening. Disse tre foreningene vil nok være favoritter til å innta de beste plasseringene når lagene nå møtes igjen. 

Den andre serierunden foregår 18. og 19. juni i Strusshamn med Askøy Seilforening som arrangør.

To nye firmaer har funnet veien til seilsportsligaen. – Det er veldig moro at næringslivet begynner å få opp øynene for de verdiene vi har å tilby, sier Magnus Hedemark.

 Shipping-firmaet Höegh Autoliners og meglerfirmaet Clarksons undertegnet nylig hver sin samarbeidsavtale med Norsk Seilsportsliga. 

 – Det er med på å bidra til at  økonomien i seilsportsligaen blir mer robust, og det er et kvalitetsstempel for seilsportsligaen at vi nå har fått med oss så profilerte samarbeidspartnere. For oss som holder på med dette til daglig, er det et hyggelig å få et bevis på at vi jobber i riktig retning, sier Magnus Hedemark, som er Norges Seilforbunds prosjektleder for seilsportsligaen.

Shipping og megling

 Clarksons er et firma som driver med megling innen shipping og befraktning. Det er et gammelt, britisk firma som har aner helt tilbake til 1852 – faktisk året etter at det ble seilt om America’s Cup for første gang, som jo er et av de største øyeblikkene i seilsportshistorien. I 2015 kjøpte firmaet det norske firmaet RS Platou ASA og det har virksomhet over hele verden.

 Höegh Autoliner har en flåte av RoRo-skip. RoRo står for roll on, roll off, og det innebærer at Höegh Autoliners skip kan frakte alt som kan rulles på og av skipene deres. 70 prosent av oppdragene handler om frakt av biler. Firmaet har 250 landbaserte ansatte og 1350 sjøfolk og opererer over hele verden.

 – Etter at pandemien var over, så vi etter muligheter til å kunne skape engasjement og øke kontakten både med våre egne ansatte og med våre kunder og samarbeidspartnere. Og da så vi på seilsportsligaen som en veldig god mulighet til å få til nettopp dette, sier Laura Exner, som er kommunikasjonsansvarlig i Höegh Autoliners.

 – Dessuten, sier hun, – var det viktig at seilsportsligaen og Norges Seilforbund er opptatt av de samme tingene og har de samme ambisjonene og målene rundt bærekraft, det grønne skiftet og rent hav som oss. 

 Høegh Autoliner bestilte nylig fire utslippsfrie skip for å supplere de 40 skipene rederiet allerede har.

For ansatte og kunder

Gjennom samarbeidet med seilsportsligaen planlegger Höegh Autoliner foreløpig to arrangementer – et for sine 68 Oslo-ansatte og et for samarbeidspartnere og kunder. Det siste arrangementet vil de ha i samarbeid med Clarksons, som de også har mye å gjøre med i sitt daglige virke. Under arrangementene vil de benytte 10 J/70-er som deltagerne skal seile og konkurrere i. Etter seilasene blir det omvisning på Fram-museet på Bygdøy og middag.

– Det er veldig moro at samarbeidspartnerne våre og deres ansatte og kunder på denne måten lærer litt seiling og får oppleve båtene og hva vi holder på med i seilsportsligaen. Det er også veldig tilfredstillende å få vist frem at vi kan arrangere noe som er av en slik størrelse at alle kan delta, sier Magnus.

Magnus forteller at de opplever at også andre firmaer «sitter på gjerdet» og vurderer seilsportsligaen som samarbeidspartner.

– Målet vårt er å få til gode avtaler og et godt samarbeid med våre samarbeidspartnere, slik at dette kan være med å sikre grunnfinansieringen av båter og utstyr.

Over 250 seilere vil konkurrere om å bli norgesmestre i seiling i Tønsberg kommende helg.

Tønsberg Seilforening er vertsskap for årets største NM hva angår antall deltagere, men regattaen er også NM for seilerne i de største båtene. Mesterskapet foregår i båter som til daglig kalles «havseilere», og som er målt etter reglene til Offshore Racing Congress (ORC). 

I fysisk størrelse er NM-båtene fra 30 til drøyt 50 fot lange, og de seiles av mannskaper som består av alt fra fem til 13 personer – alt etter båtens størrelse. I alt er 32 båter påmeldt, hvilket betyr at det til sammen er over 250 seilere som vil være i aktivitet ute på sjøen.

Man skulle kanskje tro at havseilere konkurrerte i lange seilaser på havet, men norgesmesterskapet foregår på en bane mellom bøyer som vil bli lagt ut i et område øst for Tjøme og mellom Fulehuk og Færder fyr. Baneseilasen vil by på tett og intensiv konkurranse som vil utfordre seilernes tekniske ferdigheter og taktiske valg. Seks seilaser skal gjennomføres, og det vil bli kåret norgesmestre i to klasser – en for de største båtene og en for de minste.

– Det er veldig hyggelig at det deltar så mange båter at vi kan dele dem inn i to klasser. Det har faktisk ikke skjedd før i denne klassen, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.

Mister NM på grunn av motortrøbbel

To av de tre medaljevinnerne i fjorårets NM stiller til start for å forsvare sine posisjoner. Mesteren selv, Torkjell Valland fra Bergens Seilforening, er den store seileren innen ORCi-seiling, men han og mannskapet hans om bord i båten «White Shadow», som er av typen Landmark 43, uteblir fra årets NM. De har vunnet de tre siste NM-titlene, men motortrøbbel har forhindret laget i å ta båten den lange veien fra Bergen til Tønsberg for å forsvare mesterskapet.

Aasmund Drolsum fra Bundefjorden Seilforening som vant sølv i fjor, stiller derimot i den største klassen i en båt av typen King 40.

Det samme gjør bronse-vinner i 2021, som er arrangørforeningens egen Jan Petter Rød og som denne gangen vil seile i den minste klassen. Der vil han og laget hans naturlig nok være en av favorittene. Jan Petter Rød seiler en båt av typen Dehler 36.

Mange utfordrere

Fjorårets to medaljevinnere har imidlertid mange utfordrere. Totalvinner av årets Færderseilas, Calle Andersen fra Asker Seilforening, vil være en av dem. Han seiler også i en Landmark 43 og har med seg et lag av svært dyktige seilere. Dyktige er også seilerne om bord 32-foteren «Hotshot», der skipper Christpher Robin Alveberg fra Bundefjorden blant annet har med seg de tidligere OL-seilerne Peer Moberg og Eivind Melleby i mannskapet. Rormann om bord i båten, som er av typen Melges 32, er Tønsberg Seilforenings Jostein Aker.

Mesterskapets største båt er Asker-seileren Per Ottar Skaarets 52-foter. Båten er kong Haralds tidligere «FramXVI» som nå har navnet «Jokerman».

I klassen for de minste båtene blir det en konkurranse i konkurransen mellom et knippe halvtonnere (30-fotere), som nå gjør sitt come back på regattabanen i et mesterskap – etter at klassen hadde sitt VM på Hankø i 1983. 

Hankø vil for øvrig stå i sentrum for mange av NM-deltagerne senere denne sommeren når europamesterskapet i ORCi vil bli arrangert der i begynnelsen av august.

ORCi-NMs arrangementsside.

Ytterligere to NM denne helgen

I tillegg til norgesmesterskapet i Tønsberg kommende helg arrangeres det også NM i båt-klassene BB11 og Knarr. BB11-mesterskapet går i Brevik, mens Knarr-seilerne samles i Bergen.

Side 1 av 60