Morten Jensen

Morten Jensen

August Hanevik fra Stavanger Seilforening har utviklet seg til å bli en allsidig seiler, og han er en pådriver og et forbilde i sitt lokalmiljø.

August Hanevik (20) er en av fem finalister som nå er i den siste runden om hvem som skal få HH Youth Award-prisen. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

August er i utgangspunktet en ILCA 7-seiler, men han har markert seg på en rekke andre områder i norsk seilsport. Blant annet har han vært en svært sentral lagspiller for foreningen sin i seilsportsligaen. Først var han en pådriver for å få Stavanger Seilforening til å stille lag i seilsportsligaen. Deretter var han med å seile foreningen til seier i 1. divisjon i 2021, og i år ble Stavanger Seilforening nummer tre i eliteserien og er klare for Sailing Champiosn League.

August seilte som skipper i tre av ligastevnene i år, og da med et fokus på å ha med seg et nytt lag hver gang – og å stille med det yngste laget. Han var også med på laget da Stavanger vant ungdomsliga-stevnet i Stavanger.

Stavanger Seiforeninger har ikke egne J/70-er å trene i, men benytter seg av båter av typen Bavaria B/One. Disse båtene har August i en årrekke hatt ansvaret for vedlikeholdet av. Dette for at liga-seilerne skal ha båter å trene i, men også for at båtene skal være et tilbud til andre ungdommer i foreningen. Interessen for kjølbåt-seiling har økt betydelig blant ungdommen i Stavanger takket være at disse båtene er i orden og tilgjengelige.

Ved siden av egen seiling i ILCA 7 og ligaseilingen, seiler August også Express, og i sommer seilte han også som skipper i ORCi-EM på Hankø. Der var han sannsynligvis mesterskapets yngste skipper.

Av dem som har nominert August til Helly Hansen Youth Award, blir han også fremhevet som en miljøbevisst person. August prøver alltid å bruke utstyr og deler så lenge det er mulig. Det betyr at han bruker utstyret sitt til det ikke lenger er mulig eller hensiktmessig å bruke det. Han sykler også alltid til og fra trening, ofte med rigg og ror som bagasje. Da tar han riggen på skulderen, og på denne måten er han et høyst synlig symbol og forbilde på miljøbevissthet overfor foreningens medlemmer. Han søker også å kjøre sammen med andre når han skal rundt om i landet for å seile.

August innehar mange av de kvalitetene som gjør ham til en verdig kandidat til Helly Hansen Youth Award, mener de som har nominert ham.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

 En lang rekke norgesmesterskap for 2023 er fastlagt, men ennå mangler en del mesterskap på listen.

Årets første NM starter allerede i januar, og for tredje gang arrangeres det et NM i e-seiling. Mesterskapet vil foregå utover vinteren; først med innledende runder og deretter en avsluttende finale 27. mars.

NM-listen for 2023 inneholder en ny klasse som aldri har hatt NM før. Med årets jubileum-VM på Hankø i sikte, har Halvtonn-klassen fått en formidabel oppblomstring. Mange båter er blitt restaurert og pusset opp, og i år ble seilerne av disse båtene samlet i egen klasseklubb. Det betyr at klassen kan avholde NM – om de er mange nok – noe som neppe vil by på noe problem. Interessen er stor. Selv om norgesmesterskapet arrangeres allerede 5. mai, representerer det på mange måter avslutningen på klassens vintersesong. Halvtonn-seilerne seiler mer enn kanskje noen andre kjølbåtseilere, for hver søndag gjennom hele vinteren arrangeres det regatta for klassen i Sarpsborg. Så sant de klarer å hakke hull på isen!

Store og små enmannsjolleseilere må allerede 17. mai begynne å forberede seg på å komme i NM-form, for 19. mai er første dag av NM i ILCA-klassene og i Optimist. Mesterskapet vil foregå i Tønsberg.

Og deretter fortsetter alle de andre NM-ene utover sommeren.

 FRA
 TIL
 KLASSE
 ARRANGØR
 30. januar  27. mars  e-seiling  Norges Seilforbund
 5. mai  7. mai  Halvtonn  Sarpsborg Seilforening
 19. mai  21. mai  ILCA 4, 6 og 7  Tønsberg Seilforening
 19. mai  21. mai  Optimist  Tønsberg Seilforening
 3. juni  4. juni  2.4 mR  Grimstad Seilforening
 3. juni  4. juni  Yngling  Askøy Seilforening
 16. juni  18. juni  Knarr  Kongelig Norsk Seilforening
17. juni 18. juni H-Båt Åsgårdstrand Seilforening
29. juni 2. juli Snipe Stavanger Seilforening
20. juli 21. juli Killing Kongelig Norsk Seilforening
29. juli 30. juli BB 11 Arendals Seilforening
10. august 12. august 12,5 kvm Risør Seilforening
11. august 13. august RS Feva Holmestrand Seilforening
11. august 13. august WASZP Sandefjord Seilforening
12. august 13. august Grimstadjolle Grimstad Seilforening
12. august 13. august Oselvar Båtlaget Njord/Tysnes
18. august 20. august Andunge Asker Seilforening
25. august 27. august Melges 24 Christianssands Seilforening
26. august 27. august Albin Express Stavanger Seilforening
31. august 2. september Soling Tønsberg Seilforening
2. september 3. september 11:MOD Drammens Seilforening
8. september 10. september iQFOiL Asker Seilforening

 Av de klassene som kåret norgesmestere i 2022, er det ennå flere som ennå ikke har funnet noen arrangør og har tidsbestemt når mesterskapet skal finne sted.

Ikke tid- og stedsbestemte NM:
 • ORCi
 • Shorthanded
 • Dame-NM
 • Snipe Master
 • Finnjolle
 • Wingfoil Slalom
 • IF-Båt
 • J/70

Du finner til enhver tid oversikt over norgesmesterskapene og får tilgang til påmelding her.

torsdag, 01 desember 2022

Landslaget for 2023 er tatt ut

14 seilere er tatt ut på det norske landslaget for 2023. Det er noen færre enn på fjorårets landslag. – Mesterskapsresultater og økonomi har vært utslagsgivende for uttaket, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Seilerne som vil utgjøre det norske landslaget i seiling i 2023, har nå funnet sin form, og mens det i 2022 var to landslag – et landslag og et utfordrerlandslag – blir seilerne slått sammen til ett neste år.

– Ja, vi vil fremstå som ett landslag, men innad i laget vil det være forskjeller når det gjelder tildeling av økonomiske midler og faglige ressurser, sier Eirik.Eirik Verås Larsen, sportssjef i Norges Seilforbund - portrettIKKE LETT: – Det har ikke vært lett å ta ut det nye landslaget, mener sportssjef Eirik Verås Larsen. FOTO: Morten Jensen

De uttatte er:

ILCA 7
 • Hermann Tomasgaard (28), Kongelig Norsk Seilforening
 • Theodor Middelthon (18), Stavanger Seilforening
 • Uffe Tomasgaard (22), Drøbaksund Seilforening
ILCA 6 DAMER
 • Line Flem Høst (27), Kongelig Norsk Seilforening
49er FX
 • Marie Rønningen (28), Tønsberg Seilforening
 • Helene Næss (31), Tønsberg Seilforening
 • Pia Dahl Andersen (22), Kongelig Norsk Seilforening
 • Nora Edland (21), Kongelig Norsk Seilforening
49er
 • Mathias Berthet (21), Kongelig Norsk Seilforening
 • Jeppe Nilsen (22), Kongelig Norsk Seilforening
IQFOIL DAMER
 • Mina Mobekk (18), Kongelig Norsk Seilforening
 • Helle Oppedal (21), Sola Brettseilerklubb
IQFOIL HERRER
 • Endre Funnemark (24), Kongelig Norsk Seilforening
 • Christian Linnerud (18), Kongelig Norsk SeilforeningMJP 20200819 00696 8256 x 5504NY PÅ LAGET: Den eneste nye seileren på landslaget er Uffe Tomasgaard i ILCA 7. FOTO: Morten Jensen

– Jeg har hatt flere andre seilere med i vurderingen, men gitt de rammebetingelsene jeg har, har jeg måttet sette strek her. Det er flere seilere på nivået rett under, og de vil jeg trekke med inn i landslagsaktivitetene når vi har mulighet for det, sier Eirik.

Ute av laget fra i fjor er iQFOiL-seilerne Oda Sverre og August Landmark.

– Jeg tok med mange iQFOiL-seilere på laget for 2022 i og med at dette er en helt ny OL-klasse, og at ingen seilere på samme tid i fjor hadde utpekt seg spesielt. Når jeg nå har måttet begrense antallet på årets lag, har mesterskapsresultatene i år vært utslagsgivende, sier Eirik.

Han håper imidlertid at den store tildelingen Norges Idrettsforbund og prosjektet Summit 24 nylig fikk fra Sparebankstiftelsen DnB, vil kunne bidra til at NSF kan gjøre noe mer for flere seilere i sjiktet under landslaget, enn hva det er rom for i dag. NSF er et av ti særforbund som er en del av Summit 24-prosjektet.

Dette prosjektet går ut på å samle inn penger til disse idrettene. De har det til felles at de alle er idretter med reelle medaljemuligheter i OL i 2024, men de får liten oppmerksomhet i media og offentlige kanaler.  Det gjør det vanskelig for disse idrettene å inngå samarbeidsavtaler med kommersielle partnere som kan finansiere satsingen mot OL. Sparebankstiftelsen DnBs bidrag til Summit 24 var på til sammen 20 millioner kroner, og noen av disse pengene vil forhåpentlig komme seilsporten til gode.Anton GarotteNOE Å FORSVARE: Anton Garotte førte Hermann Tomasgaard til olympisk bronsemedalje. Nå skal han forberede Hermann på en ny OL-deltakelse. FOTO: Morten Jensen

Trenerne i 2023

Trenerkabalen for det nye landslaget er også nesten helt lagt.

Thomas Guttormsen vil følge begge 49er FX-lagene. Anton Garotte fortsetter som Hermanns trener, mens Emilie Kathrin Vabø vil få ansvaret for Uffe og Theodor. Når det er anledning for det, vil Anton og Emilie samkjøre oppfølgingen av ILCA 7-seilerne.

Steven Le Fevre fortsetter som coach for Line Flem Høst, og Jacuaw Nowak fortsetter med 49er-lagene. Når det gjelder de to ILCA-klassene og 49er-laget, deler NSF trenere med det finske landslaget.

Peer Moberg vil være trener for Endre og Christian, mens Kristian Oppedal, som nylig var ferdig utdannet som trener 3, vil følge opp datteren Helle.

– For Mina har vi ikke fått en trenerløsning ennå, men jeg er i dialog med KNS om å finne en coach for henne, sier Eirik.Jente-laget i 49erFX - Marie Rønningen, Helene Næss, Thomas Guttormsen, Nora Edland og Pia Dah AndersenFORTSETTER: Thomas Guttormsen skal lede de norske 49erFX-seilerne til nye høyder i 2023. Fra venstre:Marie Rønningen, Helene Næss, Thomas Guttormsen, Nora Edland og Pia Dah Andersen. FOTO: Morten Jensen

Første treff på Mallorca

Landslaget hadde en avsluttende samling for årets sesong i forrige uke, og den første møteplassen for alle på det nye laget vil være i forkant av den store regattaen i Palma på Mallorca i slutten av mars. Men seilerne vil sees enkeltvis lenge før det.

– Hver tirsdag og torsdag er det ukentlige treninger for alle landslagsseilerne som ikke er på reisefot. Til disse treningene er også seilerne på nivået under velkomne. Jeg ser på det som både positivt og som en fordel at de deltar, for sannsynligheten er stor for at flere av dem en dag kommer på landslaget – og da er det en fordel at de allerede er godt kjent med kulturen og verdiene NSF og Olympiatoppen har.

Verdiene som det norske landslaget følger, kan kort oppsummeres i det enkle ordet START, der hver av bokstavene står for «Sult», «Team», «Artig», «Respekt» og «Trygghet». Og for å kunne være på landslaget, er man forpliktet til å følge disse verdiene.START

– Det har ikke vært så enkelt å ta ut det nye landslaget, all den stund ressursene er begrenset. NSF skal på den ene siden kunne følge opp våre aller beste seilere på en god måte, samtidig som vi har hatt et ønske om å kunne ta med flest mulig. Men et sted har budsjettet krevd at streken har måttet bli satt, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Mesterskapsresultatene til de norske seilerne i år, har vært disse:Resultater 2022 mesterskap

Fem kandidater er plukket ut til finalerunden og til den endelige avstemmingen om Helly Hansen Youth Award 2022. Fra 10. desember og frem til jul er det opp til deg å avgjøre hvem som til slutt skal få prisen.

Det kom inn svært mange gode forslag til kandidater til prisen Helly Hansen Youth Award 2022. Hele 20 verdige kandidater ble foreslått, noe som gjorde oppgaven til juryen med å redusere de 20 til fem endelige kandidater utfordrende

– Det er utrolig morsomt og hyggelig at vi fikk så mange forslag til seilere som fortjener denne prisen. Det var virkelig en vanskelig jobb å skulle finne de fem finalistene – det ble til slutt en intern avstemning. Jeg synes forslagsstillerne har truffet godt med tanke på kriteriene som gjelder for prisen. Dette er jo en litt annerledes pris der resultater ikke er et vesentlig kriterium, sier generalsekretær i NSF, Per Christian Bordal. 

Til slutt var det disse fem som slapp igjennom nåløyet:

 • August Hanevik, Stavanger Seilforening
 • Henrik Haaland/Joachim Bergsbakk, Kongelig Norsk Seilforening
 • Albertine Lind, Bergens Seilforening
 • Eira Nilsson, Kongelig Norsk Seilforening
 • Mikael Tveita, Åsane Seilforening

For å komme frem til de endelige fem har juryen vektlagt følgende elementer knyttet til kandidatene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

– Forslagsstillernes begrunnelse for kandidatene som de har foreslått, har spilt en viktig rolle med hensyn til utvelgelsen, sier Per Christian Bordal.

Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

Hvem som vinner prisen, er det seil-Norge – du og jeg – som avgjør. Avstemningen åpner 10. desember og avsluttes 24. desember – på selveste julaften. 30. desember vil vinneren bli offentliggjort. 

I dagene fremover vil du kunne lese mer om de fem finalistene her på seilforbundets sider.

torsdag, 01 desember 2022

Dommerrollen i regattaer skal endres

Mer dømming på vannet og et utvidet samspill mellom dommere og seilere er målet til Norges Seilforbund. Dette vil være den røde tråden i en helt ny seminarrekke om dømming og dommerrollen som starter 12. januar 2023.

Norges Seilforbunds visjon er «Seilglede for alle – i et rent hav».

– Skal den visjonen etterleves, må vi forsøke å komme bort fra at regattaer avgjøres i en «rettssal» – det vil si i et protestmøte etter regattaen. Vi må arbeide for å få dømmingen og avgjørelsene ut på vannet, slik at regattaene ikke avgjøres i etterkant. Det betyr at vi må videreutvikle dommerrollen, sier NSFs ansvarlige for utdanning, Iens Ludvig Høst.

Videreutviklingen starter med en seminarrekke i vinter, og NSF håper både eksisterende dommere, seilere, representanter for klasseklubber, foreldre og alle som er interesserte i norsk seilsport og hvordan dommerrollen skal utføres og utvikles, vil delta for å sette den nye retningen.

–- Dommerne spiller en viktig rolle for å skape seilglede, og vi ønsker at dialogen mellom dommere og seilere blir tettere og at dommerne blir mer integrert i arrangementer enn hva tilfellet er i dag, sier Iens Ludvig.

– Dommerne sitter på en masse regelkunnskap og erfaring som kan formidles til seilerne – før, mellom og etter seilasene. Dommeren skal ha en naturlig plass ute på banen og blant seilerne der de kan forklare seilerne episoder, regeltolkninger, rett og galt. Det vil bidra til å gi alle større glede av seilingen og bryte ned barrieren mellom seilerne og dommerne. Med en slik fornyet dommerrolle håper vi også rekrutteringen til dommerutdanningen vil øke, sier Guro Steine, president i Norges Seilforbund.

Frykten for protestrommet

Det er ikke til å komme bort fra at mange seilere frykter protestrommet og hele saksgangen knyttet til en skriftlig protest etter endt regatta. Man skal fylle ut et protestskjema, finne frem til de rette paragrafene og kontakte vitner. Deretter venter et møte med dommerne i et lukket rom der hendelsen skal beskrives og forklares av alle involverte. Møtet kan være tøft for unge seilere, og mang en tåre er blitt felt før, under og etter en slik prosedyre.20170224 114006 MJPPROTESTROMMET: Rommet i seg selv kan være koselig nok, som det gamle Steinhuset til Tønsberg Seilforening, men et møte med juryen der har gitt mange unge seilere blandete opplevelser. FOTO: Morten Jensen

– Regattaer skal selvfølgelig gjennomføres på en rettferdig måte og kappseilingsreglene skal respekteres og følges, men at regattaer skal avgjøres i et juryrom i etterkant, er en løsning vi må komme bort fra. Det må være en nødløsning og ikke praksis., sier generalsekretær Per Christian Bordal.

I praksis betyr dette at dømmingen i størst mulig grad må flyttes ut på vannet. Som på en fotballbane skal det som skjer ute på banen, bedømmes der og da. Direktedømming er blitt gjennomført med god erfaring i en del regattaer allerede, som for eksempel i seilsportsligaen og Mesternes Mesterskap. Et første delmål for at flere arrangementer skal ha denne typen dømming, er at alle norgesmesterskap og norgescuper skal gjennomføres ved at dommerne er på banen og dømmer aktivt – fremfor å være passive under seilasene og vente på at eventuelle protestskjemaer skal bli innlevert innen protestfristen løper ut.

– En annen mulighet som dommerne kan benytte seg av og som er lite kjent i Norge, er mekling. Gjort på riktig måte, kan det være en positiv opplevelse for seilerne. Når en dommer i en meklingssak har gitt sin anbefaling, er det opp til seilerne om de ønsker å følge anbefalingen eller ikke. Og ikke minst er straffen bare 30 prosent i forhold til å bli diskvalifisert. Min opplevelse av å ha benyttet dette i noen regattaer, er bare positivt, sier Niclas Fure, som sammen med Kirsti Pettersen vil være ansvarlig for fagdelen i de kommende dommerseminarene.

Vil gjøre dommerrollen enda mer givende

Rekrutteringen til dommerutdanningen er for lav, og mange arrangører sliter allerede med å få nok dommere til sine regattaer.  Mer dømming på vannet vil kreve flere dommere, og NSF er derfor opptatt av å legge til rette for at flere; både ungdommer og voksne, skal oppleve at det er interessant og utviklende å utdanne seg til dommer.

– Dessverre er det for få foreldre og tillitsvalgte som i dag fristes av å være dommer. En tradisjonell oppfatning er at en dommer skal være en nøytral part som følgelig heller ikke skal eller bør være i for tett dialog med regattamiljøet. Samtidig føler nok veldig mange seilere og foreldre, riktig eller uriktig, at dommere er en egen «stand» av fremmede og litt skumle rollefigurer, sier Iens Ludvig Høst, som mener at dette er en rolleforståelse som må endres.

Han tror det vil bli mer spennende og givende å være dommer, dersom man som dommer også kan forholde seg til seilerne som deres «regel-coacher» – som en del av støtteapparatet.MJP 20221002 8256 x 55045 489REGEL-COACHERE: NSF ønsker at dialogen mellom seilere og dommere skal bli tettere og at dommerne ved siden av å dømme, også skal være veiledere for seilerne – for eksempel under trening. FOTO: Morten Jensen

Trener- og dommerrollen i utvikling i mange idretter

Per Christian Bordal tror at det største hinderet for å få til fornyelse, er at man er fastlåst i gamle mønstre og tradisjoner.

– Vi faller så lett ned i holdningen om at «sånn har det vært – og slik skal det være», og så har vi vanskeligheter med å se mulighetene i hvordan systemet kan endres og forbedres. Seilsporten er ikke alene om å ha det slik, det er mange andre idretter som jobber med å integrere dommerrollen tettere til arrangementer, foreninger og utøverne.

Når det gjelder trenerutdanningen, har Norges Idrettsforbund etablert en basis og et prinsipp for denne utdanningen som kalles «Trenerløypa». Alle trenere som utdannes, skal ha med seg denne basisen. Nå jobbes det med en tilsvarende basis for dommere – «Dommerløypa».

Iens Ludvig forteller at man i trenerutdanningen har flyttet fokuset fra seilteknikk til helhetlig utvikling av seileren med «trenerløypa».  Med trenerløypa ble det også innført en praksisperiode som en del av utdanningen.  En tilsvarende utvikling for dommerne vil for eksempel kunne innføres ved at dommerne etter teorikurset har et antall praksisdager i egen forening – i foreningsregattaer, men også på trening. 

– Avstanden mellom trenere, seilere og dommere vil naturlig bli mindre når dommerne er med på trening og blir en del av teamet, sier Iens Ludvig.

Klart mål – spennende prosess

Seminarrekken som starter 12. januar 2023, skal begynne denne prosessen for seilsportens del.

– Dette vil bli veldig spennende. Selv om målet vårt er klart definert, er det mange spørsmål og problemstillinger som henger i luften og som må taes ned og løses. Men jeg har stor tro på at vi ved felles innsats, kunnskap og ressurser skal komme frem til gode løsninger som gjør at vi når målet om mer dømming på banen, større integrasjon mellom dommere og seilere og mer seilglede for alle – samtidig som rettferdigheten holdes like godt i hevd som nå, sier Per Christian Bordal.

– Og, legger han til:

– Det hele griper enda litt dypere ned i sporten vår, og som noe vi vil måtte ta tak i i denne prosessen. Gravalvoret som gjerne er knyttet til alt som har med protester og dømming å gjøre, bunner ofte i at jaget etter resultater – ikke minst langt ned barneseilingen – er for stort. Det vil kanskje være lettere å holde på seilgleden om man demper fokuset på resultater, men i stedet retter oppmerksomheten mot mestring og hver enkelt seilers personlige fremgang og læring. Da vil alle kanskje kunne seile med litt lavere skuldre.

De fire første seminarene vil foregå 12. januar, 26. januar, 9. februar og 13. mars til neste år. Alle som er interesserte i norsk seilsport og hvordan dommerrollen skal utføres og utvikles, bør sette av datoene! Seminarene vil foregå på Teams.MJP 20221002 8256 x 55045 576DIREKTEDØMMING: NSF ønsker mer direktedømming i regattaer, og forbundet håper at en ny og utvidet rolle for dommerne vil bidra til at flere ønsker å ta en dommerutdannelse. FOTO: Morten Jensen

Seilforeningene har et konstant behov for å flere utdannede trenere, og nå har du sjansen til å ta en trener 1-utdannelse – og å fylle behovet. Det første av vinterens to kurs starter mandag 5. desember.

Og best av alt: Det er enkelt å komme i gang med kurset. Det starter med fem kvelder med Teams-møter, og da har du langt på vei unnagjort teoridelen. 

Deretter følger det morsomste: 45 timer med praksis i seilforeningen som du hører hjemme i. 45 timer kan høres mye ut, men det går fort vekk fire-fem timer i løpet av en treningsøkt. Med andre ord vil det ta ni til 12 kvelder innen praksisen er unnagjort. Et hyggelig gode er at det er vanlig praksis i foreningene rundt om at du får betalt når du er trener – også i praksisperioden – men med litt lavere timesats enn du vil få når du er ferdig utdannet. 

Eksamen består i å avgi en rapport av egen praksis og refleksjon over et tema fra kurset. Fem til syv sider er hva som kreves.

– Foreløpig er vi åtte påmeldte til kurset som starter på mandag (5.12.), men vi har plass til flere, sier kursansvarlig, Iens Ludvig Høst.

Og, om du er interessert i å være med – eller kanskje bare få litt mer informasjon – så skal du kontakte Iens Ludvig direkte.

God ballast å ta med seg

– Dersom du ikke selv sikter mot en karriere som seiler, men likevel har lyst til å bli i seilmiljøet – så er det å bli trener en god mulighet. Da vil du også bidra til å hjelpe mange i å få oppleve mestringsfølelse og i å utvikle seg som seilere, sier Iens Ludvig. 

– Men også, sier han.

– Om du er ung seiler og vil fortsette din egen regattaseiling – så gir trenerutdanningen deg et løft også som seiler – i tillegg til å kunne være en bijobb der du gir andre unge opplevelsen av mestring og seilglede.

Med andre ord – en Trener 1-utdannelse kan gi deg mye god ballast med videre – enten du ønsker å gå trenerveien eller vil ha det som en bijobb ved siden av egen seiling.

Meld deg på!

Kurset holdes på Teams i to bolker. Først 5., 6. og 7. desember. Deretter 12. og 13. desember. Hver kveld strekker seg over tre timer – fra kl 18:00 til 21:00.

Noe forhåndskunnskap kreves. Du skal ha gjennomgått disse e-kursene til Norges Idrettsforbund:

 • Barneidrettens verdier
 • Alderstilpasset trening
 • Ren idrett
 • Trenerrollen
 • Trening uten skader

Du skal også ha lest en av bøkene Norges Seilforbund har utgitt «Seil Optimist», «Seil brett» eller «Seil RS Feva».

– Men med tanke på at det nå kun er få dager til kursstart, så kan vi gjøre en avtale denne gangen om at dette også kan gjøres etter at vi er kommet i gang med kurset, sier Ines Ludvig Høst. 

Kurset koster 1500 kroner, men det er det seilforeningen din som spanderer.

Så da gjenstår kun en ting: Meld deg på!

Nå kommer vinteren, men ikke glem å forberede deg til sommeren! Norges Seilforbunds kalender er full av mange herlige kurs som du kan bruker vinterkveldene på!

Det mangler ikke muligheter til å holde seilingen og kunnskapen – ja, hele tankesettet ditt knyttet til seiling – ved like igjennom vinteren. Norges Seilforbund har lagt opp til en rekke kurs og seminarer, og felles for de aller fleste av dem er at du kan følge dem på Teams – hjemmefra i din egen stue. 

Du trenger ikke reise noe sted, kun skru på en telefon, et nettbrett eller en datamaskin for å følge med – og delta – på kursene.

Her er hva du kan boltre deg i:

(Ta frem almanakken og noter deg datoene allerede nå!)

4. DESEMBER KL 19:00–21:00

Seminar om finansiering av aktivitet, utstyr og anlegg. Intet seminar er vel viktigere enn nettopp dette for alle styremedlemmer i seilforeningene rundt om i landet! Temaet er like enkelt som det er tricky: Hvordan skaffe penger for å finansiere anlegg, utstyr og aktivitet? Tom Tveita i Åsane Seilforening leder seminaret.

Les mer

5. DESEMBER KL 18:00–21:30

Trener 1-kurs. Denne kvelden starter dette trener 1-kurset som ledes av Iens Ludvig Høst. Det fortsetter 6. desember, 7. desember, 12. desemebr og 13. desember – alle dager fra 18:00–21:30.

For mer informasjon og påmelding

6. DESEMBER KL 18:30

Fag-seminar i Manage2Sail – del 1. Seminar rettet mot regattakomiteer, resultatansvarlige og dommere, men det er åpent for alle. Oppsett og kommunikasjon ut til deltagerne er stikkord for første del av dette seminaret. Del 2 foregår 7. februar. NB! Seminaret foregår på Zoom (ikke Teams). Påmelding her.

7. DESEMBER Kl 19:00–21:30

Arrangør-seminar ledet av Henrik Wigers Larsen. Denne kvelden skal det handle om holdningsskapende arbeid – blant seilere, supportere og publikum. Seminaret er åpent for alle – ikke bare de som er i gang med arrangørkurs. 20130427 162556 MJPHOLDNINGSSKAPENDE ARRANGEMENTER: Arrangørseminaret 7. desember handler om hva arrangører kan bidra med for å skape gode holdninger. FOTO: Morten Jensen

4. JANUAR KL 18:00–21:30

Årets Trener 2-kurs, som ble startet opp tidligere i høst, fortsetter med en økt om mental treningslære ledet av Iens Ludvig Høst. Denne økten fortsetter 5., 9., 10. og 11. januar – alle kveldene fra kl 18:00 til 21:30.

11. JANUAR KL 19:00–21:30

Arrangør-seminar ledet av Henrik Wigers Larsen. Bruk av ny teknologi og dronebøyer er kveldens fremtidsrettede tema.

12. JANUAR KL 18:00–19:30 OG KL 19:30–21:30

Dommerseminar og regionaldommerkurs. Dette er en todelt kveld der første del er en åpen seminardel der dommergjerningen og hvordan man ønsker at den skal utvikle seg, vil bli belyst og diskutert. Seminaret er åpent for alle.

For dem som skal utdanne seg til regionsdommere, fortsetter kvelden kl 19:30 med en fagdel. Den ledes av Kirsti Pettersen og Niclas Fure.MJP 20221002 8256 x 55045 544DOMMER-ROLLEN: Dommerne har en viktig funksjon i norsk seilsport, og denne vinteren vil det bli snakket mye om hvordan dommer-rollen skal utvikles. FOTO: Morten Jensen

22. JANUAR KL 19:00–21:00

Trener-seminar. Dette er i utgangspunktet etterutdanningsseminarer for trenere, men de er åpne og gratis for alle. Denne kvelden skal det handle om ILCA-seiling, der landslagstrener Anton Garotte, OL-medaljør Hermann Tomasgaard og OL-seiler Line Flem Høst øser av sin erfaring. Det er vel kun en ting å gjøre for alle trenere og ILCA-seilere, erfarne så vel som nybegynnere: Merk av denne datoen!

Viktig for trenere: Alle som vil ha dette seminaret – og alle de øvrige trener-seminarene for den sakens skyld – på sin seil-CV, må melde seg på via Min idrett. 

23. JANUAR KL 18:00–21:30

Assistent-trenerkurs.  Dette er et grunnleggende kurs for alle som vil hjelpe til med seilopplæring på en eller annen måte, for alle som har ambisjoner om å bli trenere og for alle som vil være assistenter ved seil-Norges mange sommerskoler. Foreldre og ungdommer er en åpenbar målgruppe for dette kurset.

Kurset fortsetter 24. og 25. januar – til samme tid: kl 18:00–21:30.

For mer informasjon og påmelding20160423 081254 MJP 2ASSISTENT-TRENER: Det er et stort behov for hjelpende hender i seilforeninger, og å ta et assistenttrenerkurs kan være et sted å begynne. FOTO: Morten Jensens

26. JANUAR KL 18:00–19:30 OG KL 19:30–21:30

Dommerseminar og regionaldommerkurs. Opplegget er det samme som for 12. januar: Først et åpent seminar om dommeren rolle, og deretter en fagdel for de som skal bli regionaldommere.

31. JANUAR KL 18:00–21:30

Trener 2-kurset fortsetter med en ny bolk – denne gangen om arrangementsledelse. Kursholdere er Henrik Wigers Larsen og Iens Ludvig Høst.

Denne bolken fortsetter 2. februar, 6. februar og 7. februar til samme kveldstid.

31. JANUAR KL 18:00–21:30

Direktedommerseminar på Teams. Seminaret er åpent for alle nye og eksisterende direktedommere. Ved Harald Sørensen og Karl Petter Haugen. Temaet vil være Appendiks UF, generelle prinsipper for dommeravgjørelser, avgjørelse og konsistens og Regel Del2. Dette er første del av to seminarer på Teams. Det andre seminaret er 2. februar. I tillegg kommer en fysisk dag – enten i Bergen 4. februar eller på Ullevål i Oslo 5. februar (valgfritt). Det vil være mulig å avlegge den teoretiske prøven for å få nasjonal status som direktedommer på den fysiske dagen. Påmelding via Min Idrett kreves av de som vil avlegge eksamen.

1. FEBRUAR KL 19:00–21:30

Arrangør-seminar. Det er travle dager for Henrik Wigers Larsen som også skl lede denne kvelden. Temaet er interessant: Vi ønsker oss alle mange seilere, og som vil fortsette å seile lenge. Hvordan kan arrangørene bidra til at dette skjer? Seminaret er åpent for alle.

2. FEBRUAR KL 18:00–21:30

Direktedommerseminar på Teams – Del 2. Temaet vil være kommunikasjon (teori), posisjonere seg og forutse og Regel 42. Direktedommerkurset fortsetter deretter 4. og 5. februar (valgfri dag) med en fysisk samling på Ullevål eller i Bergen for dem som vil ha nasjonal status som direktedommer. Ved kun å følge seminarene på Teams, kan status som direktedommer på regionalt nivå oppnås. De fysiske seminarene vil bli forsøkt streamet. Arrangører: Harald Sørensen og Karl Petter Haugen

5. FEBRUAR KL 19:00–21:30

Trener-seminar. Denne gangen er det WASZP-klassen som det skal informeres og læres om. Kursholdere er Thomas Nilsson og Mads Severing Hassum-Olsen. Seminaret er åpent for alle – ikke bare for trenere som vil fylle på med WASZP-kunnskap.

7. FEBRUAR KL 18:30

Fag-seminar i Manage2Sail – del 2. Seminar rettet mot regattakomiteer, resultatansvarlige og dommere, men det er åpent for alle. Denne kvelden vil det handle mye om resultathåndtering. NB! Seminaret foregår på Zoom (ikke Teams).

8. FEBRUAR KL 18:00–21:30

Trener 1-kurs. Her kommer det en ny mulighet til å utdanne seg som Trener 1. Kursholder er Emilie Kathrin Vabø, og hun vil holde kurset videre på kveldene: 9. februar, 13. februar og 14. februar – til samme tid.

9. FEBRUAR KL 18:00–19:30 OG KL 19:30–21:30

Dommerseminar og regionaldommerkurs. På denne kvelden blir det igjen et nytt, åpent seminar – og deretter et fagseminar for kursdeltagerne som skal ende opp som regionaldommere.

12. FEBRUAR  KL 19:00–21:30

Trener-seminar. iQFOiL står i fokus under denne kveldens trenerseminar som Celia Valeur Børresen vil lede. Det er et åpent seminar som alle er velkomne til å delta på – trenere så vel som seilere.MJM 202203310009 1145IQFOIL: Foiling er nytt i Norge, og på trenerseminaret 12. februar er det mye å lære. Da handler det om seiling på iQFOiL-brett – og foiling. FOTO: Morten Jensen

5. MARS KL 19:00–21:30

Trener-seminar. Denne kvelden handler det om regatta- og mesterskapscoaching, og dette er det Lars Loennechen, en av Norges aller mest erfarne trenere,  som skal fortelle om. Som tidligere: Seminaret er åpent for alle – trenere må melde seg på via Min idrett for å få det på sin seil-CV.

19. MARS KL 19:00–21:30

Trener-seminar. To store kapasiteter er vertsskap denne kvelden: Fredrik Lööf og Mathias Mollatt skal gi en dyptgående innsikt i Optimistjolle-seiling som trenere og seilere kan ta med seg videre.

25. MARS – KL 10:00 til CA. KL 18:00 - 26. MARS KL 09:00–CA. KL 17:00.

Nasjonaldommer-kurs som er åpent for alle dommere som ønsker å sertifisere seg som nasjonale dommere. Det er også egnet for nasjonale dommere som ønsker en oppdatering. Dette er et fysisk, to dagers kurs som avholdes på Ullevål i Oslo. De som har fulgt dommerseminarene på Teams igjennom vinteren, trenger kun å møte frem på søndagens seminar for å få nødvendig opplæring. Seminaret ledes av Karl Petter Haugen, Niclas Fure og Kjersti Pettersen.

Er det et spørsmål samtlige seilforeninger i landet har felles, så er det nettopp dette. Derfor bør alle landets seilforeninger ha et lyttende øre inn til NSFs økonomiseminar som foregår 4. desember kl 19:00.

De fleste seilforeningene sliter med å skaffe penger til alt hva de kan ha lyst til å gjøre for medlemmene sine. 

– Men mulighetene finnes, sier Tom Tveita i Åsane Seilforening, som vil lede foreningsseminaret søndag 4. desember,

Det vil handle om økonomi og finansering i seilforeningene. Seminaret vil foregå på Teams. Link til møtet finner du her.

Veien til midlene

Veien til midlene er imidlertid ikke åpenbar; den kan være kronglete. Man må finne frem til hvor pengene finnes, og man må ta de rette skrittene når man tilnærmer seg kilden.

– Jeg vil i hovedsak snakke om hvordan man kan finansiere aktivitet, og hvordan man skal gå frem for å finne de støtteordningene man kan søke på. Jeg skal også forsøke å avlive noen myter – og å vekke til live engasjement. For det er helt klart; foreningene kan ikke sitte med hendene i fanget.

For å konkretisere hva han har i tankene vil Tom Tveita ta utgangspunkt i to ulike seilkretser, Vestland og Vestfold. De drives på vidt forskjellige måter – med svært forskjellig økonomisk resultat. Han vil også vise til eksempler i egen forening.

– Jeg mener seilforeningene må stille et langt større krav til kretsleddet – både seilkretsen og idrettskretsen.

Tom sier at kretsleddet kan sitte på viktige støtteordninger man ikke får tilgang til – eller som kretsen kanskje ikke en gang vet om at finnes. 

– Da må det initiativ til for å finne og vekke til live de mulighjetene som finnes i både det private og offentlige apparatet, mener Tom.

Han forteller videre at han har gjort et forsøk på å kartlegge ulike støtteordninger som eksisterer rundt om i landet. Dette vil han fortelle om. Han vil også fortelle om viktigheten av å sette opp et riktig budsjett som omhandler alle kostnadene man har for å gjennomføre en aktivitet. 

– Mange som setter opp søknader, lurer seg selv, mener han.

Det å skrive selve søknaden er egentlig det enkleste i hele prosessen.

– Det er bare å sørge for at alle kriteriene som skal oppfylles, er krysset av.

Et viktig seminar

I tillegg til Tom Tveita vil Inge Bøen gå igjennom finansiering av det nye anlegget til Ålesunds Seilforening, Torstein Busland fra Norges Idrettsforbund vil snakke om utstyrsstøtte og om momsrefusjon. Trond Sejersted Bødtker vil fortelle om hvordan Kragerø Seilforening fikk 300 000 kroner til sommeraktiviter i foreningen, og hva dette førte med seg av nytt liv i foreningen.

– Usikkerheten rundt hvor og hvordan man kan søke støtte er stor i mange av seilforeningene, og derfor er dette seminaret veldig viktig, mener utdanningsansvarlig i NSF, Iens Ludvig Høst.

Dette er Tom Tveita enig i.

– Norges Seilforbund har jo en begenset økonomi, og det blir ikke stort på hver forening om de skal fordeles ut til de over hundre seilforeningene som finnes. Derfor mener jeg at det viktigste seilforbundet kan gjøre, er å bidra til å hjelpe foreningene til å finne veien til de pengene som finnes ute i det offentlige og det private. Og det er nettopp hva dette seminaret vil forsøke å bidra til.

Med andre ord; økonomi- og finansieringsseminaret søndag 4. desember kl 19 på Teams er et seminar der alle landets seilforeninger bør være representert med et lyttende øre og engasjement,

– Ja, vi vil veldig gjerne få til en dialog og få innspill fra de som deltar, sier Tom Tveita.

tirsdag, 29 november 2022

Sprenges grensen i ungdomsligaen?

Ungdomsligaen ble en knallsuksess i årets sesong der hele 22 ungdomsliga-lag deltok. I 2023-sesongen vil det være plass til 30 lag, men soørsmålet er om den grensen sprenges?

I løpet av to stevner deltok det 22 lag i ungdomsligaen. Det var langt flere enn hva man hadde forventet i denne første prøvesesongen. Tilbakemeldingene forteller om at ligaen ble veldig godt tatt i mot av ungdommene som deltok.

– Vi ser det ikke som usannsynlig at vi vil komme opp i de 30 lagene vi har gjort plass til i 2023, sier prosjektansvarlig for seilsportsligaen, Magnus Hedemark.

I 2023 vil det bli to stevner, og begge vil bli avholdt etter sommerferien. I motstetning til i år hvor det ble avholdt to separate stevner, vil årets to stevner telle sammenlagt. Ungdomsligaen er i likhet med seilsportsligaen en konkurranse mellom foreningslag, men i ungdomsligaen kan en forening stille med flere lag. Det vil også i 2023 være mulighet til å stille lag sammensatt av seilere fra forskjellige foreninger. Dette er primært for å gi mindre seilforeninger anledning til å delta

Ut over de 22 som var med i 2022, har det dukket opp flere foreninger som har flagget at de ønsker å stille lag. Magnus Hedemark er også blitt kontaktet av danske og svenske lag som kunne tenke seg å delta.

– Vi har allerede åpnet påmeldingen til ungdomsligaen, og vi vil veldig gjerne at de foreningene som ønsker å stille lag, melder seg på slik at vi kan kartlegge interesse og behov. Får vi en god oversikt, vil vi kunne foreta eventuelle justeringer slik at vi kan få lagt listen for ungdomsligaen 2023 på riktigst mulig sted, sier Magnus Hedemark.

Påmelding.

Hermann Tomasgaard er vel hjemme igjen fra ILCA 7-EM i Hyères med en 7. plass i bagasjen. – Jeg er godt fornøyd med seilingen og formen, sier han.

Selv etter et lengre opphold fra internasjonal seiling, viste Hermann Tomasgaard at han hører hjemme i ILCA 7-klassens aller øverste sjikt. Etter lenge å ha vært blant de fire beste innledningsvis i mesterskapet, falt Hermann litt av mot slutten. 7. plassen er han derfor ikke helt happy med. Seilingen og den fysiske og tekniske formen er han derimot godt fornøyd med. 

– Jeg tok en lang pause etter OL og har ikke seilt så mye det siste året. Derfor er jeg veldig forøyd med at det fysiske og tekniske fortsatt er på plass, og at jeg seiler like godt som før. Men jeg merket at jeg manglet regattatrening, og det er en del småting som jeg derfor må fikse på i treningen fremover, sier han.

Det ble hurra-meg-rundt

For de ialt 169 deltagerne i ILCA 7-klassen startet mesterskapet med frisk og stødig vind. Deltagerne ble inndelt i tre grupper som ble endret hver dag under mesterskapets tre første dager med kvalifiseringsseilaser. Etter kvalifiseringen ble feltet, basert på sammenlagtrekkefølgen, delt inn i gull-, sølv- og bronsefelt.

I kvalifiseringen markerte de beste seilerne seg med stødig seiling og jevne plasseringer. Hermann var en av dem som viste stabilitet i toppen, og etter kvalifiseringen lå han på 3. plass sammenlagt. Aller best var briten Michael Beckett, som Hermann har konkurrert med siden han var 16 år. Beckett var i en klasse for seg med tre førsteplasser og en annenplass som tellende resultater. Hermann hadde plasseringene 1-3-6-3.

Da finaleseilasene begynte, begynte også resultatene til alle seilerne å hoppe og sprette.

– For det første var konkurransen i finalen tre ganger hardere enn i kvalifiseringen ettersom alle de beste var samlet i ett felt. Dessuten endret vinden seg. Vinden løyet og kom fra land. Det betød at kald vind fra fjellene, der det snødde, blåste ut over et hav som fortsatt var godt og varmt. Det ga ekstremt ustabile forhold med mange og store vindskift, forklarer Hermann.

Det ga seilerne svært utfordrende forhold, og selv for de beste ble det vanskelig å holde seg konsistent i de fremste rekkene. Mange gikk på en eller flere glipper. Blant dem var suverene Michael Beckett som måtte tåle både en 22. og en 23. plass – noe han tapte EM-tittelen på. For Hermanns del røk det på både en 21., en 32. og en 35. plass i finalen.

– For min del ble jeg nok litt for opphengt i å seile på kompasset og kursene det ga meg. Jeg var ikke åpen nok til å se meg rundt og se hva som kom nedover banen av vind. Og dette surret jeg meg noen ganger bort på, forteller Hermann om sin egen seiling.Hermann ved coachbåt EVLGODE RÅD: Hermann er innom coach-RIB-en og får gode råd av trener Anton Garotte. FOTO: Eirik Verås Larsen.

Et gult, hemmende flagg

En annen del av seilingen han ikke helt fikk til, var lensene.

– Jeg fikk et gult flagg på lensen allerede i den første seilasen. Det må tilskrives at det var lenge siden jeg hadde seilt regatta og ikke var vant med å ha en jury som fulgte med meg bak. Og etter det flagget slet jeg med å seile godt på lensene. Jeg ble litt stresset. Så lensene må jeg komme meg inn i igjen på treningen fremover.

Et gult flagg er en advarsel til seileren om at rocking og pumping på lensen har vært litt over den tillatte grensen, og dersom seileren blir tatt på nytt for det samme, vanker det et rødt flagg som betyr at man ikke får fullføre mesterskapet. Så konsekvensen er brutal, og absolutt noe man kan bli stresset av.

Den kypriotiske veteranen Pavlos Kontides ble til slutt europamester foran briten Beckett og Hermann Tomasgaards finske treningspartner gjennom mange år, Kaarle Tapper. 

– Kaarle klarte å seile seg inn til gode nok resultater under de vanskelige forholdene. Det klarte ikke jeg helt denne gangen, sier Hermann.

At han kom på syvende plass med den tellende resultatrekken 1-3-6-3-2-18-32-10-21 sier sitt om hvor stor variasjon det var i alle seilernes resultater i dette mesterskapet.

Norske resultater

Hermanns bror, Uffe, ble nest beste norske seiler på 37. plass. Også han kvalifiserte seg for gullfeltet. Theodor Middelthon havnet i sølvfeltet og ble nummer 64 sammenlagt. Christoffer Sørlie havnet i bronsefeltet, men fikk en god opplevelse der. Han mestret forholdene godt og var aller best i bronsefeltet.2I7A2587 Uffe TomasgaardNEST BEST: Hermanns bror, Uffe Tomasgaard kvalifiserte seg også for gullfinalen. FOTO: Yepa Photography

Line Flem Høst var enslig norsk svale i damenes ILCA 6-klasse. Hun endte på 23. plass – en prestasjon hun ikke selv var helt fornøyd med.

– Det er ikke akkurat en plassering jeg hadde siktet mot, men jeg får ta med meg mye god læring fra EM-uken i Hyères videre. Nå er det på tide med en lengre periode med trening og forbedring slik at jeg kan slå tilbake i neste sesong, skriver hun på sin Facebook-side, Line Flem Høst Sailing.2I7A7696 line FHKOMMER TILBAKE: Line Flem Høst var ikke helt fornøyd, men hun lover å slå tilbake. FOTO: Yeta Photography

Mye trening før nytt EM

Hermann forteller at han selv nå skal ta en pause frem mot jul. Rett over på det nye året settes kurs for Cadiz, der han skal tilbringe mye treningstid sammen med sin internasjonale treningsgruppe. I Cadiz skal formen finpusses frem mot klassens neste EM, som kommer allerede i mars i Andora i Italia. Deretter følger den store regattaen i Palma på Mallorca rett før påske. Og med den starter OL-uttagningen.

– Det blir mye regattaseiling denne våren, så jeg føler meg ganske trygg på at jeg skal få på plass de siste detaljene når det gjelder regattaformen og finne tilbake til teknikken på lens igjen, sier Hermann Tomasgaard.

Side 1 av 73