ILCA-EM anno 2023 vil ikke bli husket på grunn av norske resultater. Men kanskje vil det bli husket for å være et mesterskap utenom det vanlige.

Norges fremste medaljehåp, Hermann Tomasgaard, fryktet allerede på forhånd at mesterskapet i den italienske byen Andora ved Middelhavet ville bli preget av lite og ustabil vind med mye svell fra havet. Og slik ble det også delvis.

– Det er for så vidt ingen unnskyldning å skylde på forholdene, for det er likt for alle. Det som imidlertid skapte størst frustrasjon blant de norske seilerne – og flere andre – var at starterne virket lite interesserte i å ta tjuvstartere, selv om de åpenbart var langt over linjen da skuddene gikk, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Han bringer Hermanns trener, Anton Garottes, rapport videre. Det betød at startene utartet seg og at de frekkeste vant frem.

– Å seile på denne måten der man åpenbart tjuvstarter, ligger ikke i vår nordiske kultur, og dette medførte mange dårlige starter for de norske seilerne, sier Eirik.

Å tillate slike starter synes å være mer gjengs i Middelhav-området enn på nordligere breddegrader. Det er etter sigende blitt en trend.

– Så, ja, om det er slik, må vi kanskje bli flinkere til å svitsje om holdningene og tilpasse oss når vi seiler på steder der vi vet at starterne er mer slepphendte, sier sportssjefen, som ikke egentlig synes noe om at man må tenke slik.Starter EM 2023 ILCA 6STARTENE: Startene og de mange tjuvstarterne som ikke ble tatt, var et sentralt diskusjonstema under ILCA-EM. FOTO: Thom Touw

Seilerne streiket

Den skiftende og tidvis lette vinden førte også til mye venting og lange dager på sjøen. Så lange at seilerneen av dagene rett og slett streiket og nektet å dra utpå da det var åpenbart at det ikke ville bli seilaser på en stund.

At forholdene var vanskelige og skiftende, vitner resultatlistene om. Selv de seilerne som vant medaljene, hadde svært varierende resultater. Det hadde også de norske seilerne, men både Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard kunne reise fra Andora med hver sin enkeltseier i lommen. Line hadde sågar en svært sterk periode midtveis i mesterskapet da hun vartet opp med plasseringene 7-2-1-2 på rad. Plasseringen hennes til slutt ble en 17. plass i EM – og 20. plass over all med de ikke-europeiske seilerne iberegnet.

Hermanns resultater varierte fra seier i en av finaleseilasene – til en 56. plass. Da hadde han kun seks båter bak seg i mål.  Enkeltresultatene hoppet og spratt, og til slutt endte han på 22. plass og en 19. plass i EM.Hermann EM 2023 Thom TouwUSTABIL: Hermann Tomasgaards resultater varierte fra det helt store til det plasseringer langt bak. FOTO: Thom Touw

Uffe Tomasgaard kvalifiserte seg også til gullfinalens 62 seilere, og han endte på en meget hederlig 29. plass over all. Med en 7. plass i mesterskapets aller siste seilas kunne han reise hjem med en god følelse.

Theodor Middelthon og Christoffer Sørlie kvalifiserte seg for sølvfinalen – noe som til slutt ga dem 78. og 83. plass. Jens Kaastad Ørjavik og Sverre Langaas-Holt avsluttet mesterskapet, som i alt talte 186 seilere, i bronsefinalen. 129. og 142. plass ble resultatene deres.

I ILCA 7 ble det dobbeltseier til Kroatia ved Tonci Stipanovic og Filip Jurisic. OL-mesteren fra Tokyo, Matthew Wearn fra Australia kom på 3. plass, men EM-bronsen gikk til Pavlos Contides fra Kypros.

I ILCA 6 vant den nederlandske ringreven Marit Bouwmeester nok en gang, foran Vasileia Karachaliou fra Portugal og Maria Erdi fra Ungarn.Uffe Tomasgaard EM 2023 Thom TouwOPPTUR: Uffe Tomasgaard kunne reise hjem med en 7. plass som plassering i siste seilas og en 29. plass totalt – kun syv plasser bak broren Hermann.FOTO: Thom Touw