Helene Næss og Marie Rønningen bekreftet at de hører med i den ypperste verdenseliten da de ble nummer fire i verdenscup-regattaen på Mallorca nylig. – De andre norske seilerne fikk mange gode svar, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

– En 4. plass gir alltid en litt bittersøt følelse, men den forbedringen vi fikk vist etter det harde arbeidet vi har nedlagt i de siste syv månedene, gjør oss veldig oppløftet. Vi er veldig glade for at vi kan kjempe i toppen igjen. Spesielt etter den tøffe sesongen som vi hadde i fjor. Vi gleder oss til fortsettelsen, skriver Helene og Marie på sin Facebook-side.

Og fortsettelsen er rett rundt hjørnet. Allerede 22. april starter neste verdenscup-regatta, denne gangen i Hyères rett øst for OL-byen Marseilles.

– Ja, Helene og Marie overbeviste virkelig da det gjaldt som mest på Mallorca. De har jobbet mye med fart i vinter, og det hadde de. I tillegg hadde de gode starter og tok gode valg ute på banen, og da fikk de vist at de er helt der oppe, sier Eirik.

Pia Dahl Andersen og Nora Edland hadde også tidvis god fart, men Nora slet med bihulebetennelse under regattaen, og de fikk det etter hvert tungt ute på banen. At de likevel klarte en 20. plass, synes sportssjefen var veldig gledelig.

Mye positivt bak resultatene

Sportssjefen gleder seg også mye over de øvrige norske seilerne når han kikker på hva som skjuler seg bak resultatene, som isolert sett kan synes litt grå målt mot forventningene man har til det norske landslaget.

– Hele sesongopplegget vårt går ut på å være på topp under VM i Haag i august, og for å komme dit er det en rekke puslespillbiter som skal settes sammen, Og alle bitene er ikke lagt ennå for hver av seilerne; vi kan ikke legge alle bitene på en gang. Men vi ser jo at de kunne vise til god fremgang på de områdene de har trent og vært fokusert på i vinter. Og det er veldig positivt og tilfredsstillende. Nå vet alle hva de skal jobbe videre med for å kunne legge den neste brikken i puslespillet.

Hermann Tomasgaard kom på 18. plass på Mallorca i ILCA 7. Han har svært god fart når han kan henge skikkelig. På Mallorca var det imidlertid lite vind, og feltet talte ekstremt mange båter, til sammen hele 180. Da er det utfordrende å finne plass og å kunne ta de egne valgene man ønsker ute på banen.

– Hermann slet litt med det, men i VM i Haag vil feltet være mindre, og det er i slike felt Hermann har trent på å seile i. Hermann vet hva han kan, og han trenger tid på å trene videre, så jeg er ikke bekymret over ham, sier Eirik.MJM 202303300006 1476TETT I LASER: Hermann Tomasgaard trives aller best når han kan henge skikkelig og få brukt farten sin. FOTO: Morten Jensen

Line Flem Høst varierte veldig fra seilas til seilas i ILCA 6-klassen. Hun vant en av seilasene i gullfeltet og hadde en 2. plass i en annen, men så kunne hun også dumpe ned på plasseringer på 40- og 50-tallet. Eirik sier hun må ta med seg erfaringene fra og opplevelsene av de gode plasseringene – og bygge videre på dem.

– Line fikk bekreftet hva hun virkelig er i stand til når hun får satt sammen en seilas, og det er positivt.MJM 202303300006 931UJEVN: Line Flem Høst presterte av og til det helt store på Mallorca, men stabiliteten mangler. FOTO: Morten Jensen

IQFOiL-ere i fremgang

Når det gjelder iQFOiL-seileren Endre Funnemark, sier sportssjefen:

– Endres mål i vinter har vært å trene på fart og bygge styrke og vekt. Og god fart, det har han nå. Men det skorter på utholdenheten. Han rapporterte at han ble veldig sliten etter seilasene, og når man er sliten, er det vanskelig å ta gode valg – og å ta dem akkurat når de må tas. Så nå skal utholdenhet og trening på starter og taktikk prioriteres, og jeg er helt sikker på at vi vil se en annen Endre under prøve-OL og i VM i Haag.

Blant de norske iQFOiL-damene stod Helle Oppedal for den beste prestasjonen med en 24. plass.

– Ja, Helle fikk sin beste regatta til nå i iQFOiL. Hun hadde god fart og startene hennes satt bra. Nå skal hun jobbe med å treffe riktig på lay line og å seile korteste vei.

Og om Mina Mobekk på 37. plass sier Eirik:

– Mina hadde også god fart, og hennes styrke er at hun har veldig god utholdenhet. Hun kan pumpe seg opp mange plasser når det er forhold til det. Mina har ikke fått seilt så mye i vinter, så hun skal jobbe videre med startene og det å treffe lay line riktig.

Det norske 49er-laget med Mathias Berthet og Jeppe Nilsen slet litt med ny rigg og nye seil som de ikke har funnet helt ut av. De hadde dårlig fart, og det resulterte i at de ikke nådde gullfeltet denne gangen. Dette i stor kontrast til fjorårets Mallorca-regatta, da de overrasket med å ligge helt i toppen sammenlagt etter de første seilasene.

– Bare de finner ut av utstyret, er jeg trygg på at Mathias og Jeppe vil løfte seg atskillige hakk, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.MJM 202303290003 591GODT I RUTE: Med gode starter og bra fart gjennomførte Helle Oppedal sin hittil beste iQFOiL-regatta på Mallorca. FOTO: Morten Jensen

De norske resultatene på Mallorca

49er FX (60 båter):
  • 4) Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg
  • 20) Pia Dahl Andersen/Nora Edland, KNS
49er (103 båter)
  • 54) Mathias Berthet/Jeppe Nilsen, KNS
ILCA 7 (183 båter)
  • 18) Hermann Tomasgaard, KNS
  • 61) Uffe Tomasgaard, Drøbaksund
  • 93) Christoffer Sørlie, Fredrikstad
  • 109) Theodor Middelthon, Stavanger
  • 144) Sverre Langaas-Holt, KNS
  • 167) Jens J. Kaastad Ørjavik, Bundefjorden
ILCA 6 (111 båter)
  • 30) Line Flem Høst, KNS
iQFOiL herrer (137 brett)
  • 44) Endre Funnemark
iQFOiL damer (99 brett)
  • 24) Helle Oppedal, Sola
  • 37) Mina Mobekk, KNS
  • 49) Tuva Oppedal, Sola
  • 62) Maya Gysler, KNS
  • 470 Mix (73 båter)
  • 53) Julia Jacobsen/Emil Forslund, KNS