Kommende helg skal det kåres norgesmestre i Finnjolle og Grimstadjolle. Klarer tittelforsvarerne å forsvare seg – eller får klassene nye mestere?

På Hankø møtes hele 29 Finnjolle-seilere til dyst. Mesterskapet er ikke bare et NM, det skal også seiles om en nordisk mesterskapstittel. Det betyr at de norske seilerne vil få besøk av ni utenlandske seilere fra fire andre nasjoner.

Tittelforsvarer når det gjelder det norske mesterskapet, er Anders Pedersen, som jo var norsk OL-deltaker i 2021. Etter at Finnjollen ble strøket av det olympiske programmet, har Anders lagt Finnjolle-seilingen – og dermed også Finnjolle-treningen – på hylla. Spørsmålet på Hankø blir vel derfor om han fortsatt kan flyte på sin nå to år gamle OL-form?

Finnjolle-miljøet i Norge har tatt seg betydelig opp i de siste årene, og det er flere seniorer som seiler og trener mye. Det blir derfor spennende å se om de kan ha knappet inn på Anders i løpet av året som er gått siden forrige NM i Asker. Der var han nokså suveren.

En av dem som kanskje kan bli den tøffeste utfordreren, er Christian Dahl fra Asker. Han vant bronse på hjemmebane i fjor, men siden den gang har han trent mye og også deltatt i internasjonale regattaer. Der har han hevdet seg godt. Morten Helgesen fra Fredrikstad vant NM og Mesternes Mesterskap i 2021 og er naturlig en av kandidatene til en ny tittel. Nestoren Petter Fjeld fra Fredrikstad skal man heller ikke se bort fra. Han vant NM i 2019, og har holdt Finnjolle-seilingen ved like siden den gangen. En annen Fredrikstad-seiler som kan blande seg inn helt i toppen, er for eksempel Per Olav Bernhardsen. Og det fins flere.

En interessant start – og en seiler som vel må kunne betraktes som mesterskapets «dark horse» – er Christoffer Sørlie, også han fra Fredrikstad. Christoffer satser primært på ILCA 7 og er i norgestoppen der. Han vil kanskje kunne by på overraskelser overfor de etablerte Finnjolle-seilerne?20220821 MJX0863MEDALJEVINNERE I 2022: Lars Johan Brodtkorb (t.v) stiller ikke til start i årets Finnjolle-NM, så kampen om mesterskapet kan godt komme til å stå mellom Anders Pedersen (i midten) og Christian Dahl. FOTO: Morten Jensen

FULLSTENDIG DELTAKERLISTE

Tre klare favoritter

I Grimstad stiller det 19 båter til start i Grimstadjolle. Tittelforsvarer der er Bjarne Kristensen. I fjor seilte han med Bård Sæthre fra Brevik – i år har han med seg Pedro Fadigas fra sin egen forening; Grimstad. Bjarne er en av ringrevene i klassen og vant sin første NM-tittel helt tilbake i 2000. Siden det er det blitt atskillige NM-medaljer.GrimstadjolleTITTELFORSVARERE: Bjarne Kristensen seiler sammen med Pedro Fadigas og skal forsvare NM-tittelen fra i fjor. FOTO: Grimstad Seilforening

Alle som seiler Grimstadjolle vet at Georgios Nikoltsis er en som man alltid må regne med. Han og makkeren, Vidar Ljungstrøm, vant gullet i 2019 og bronse i både 2021 og 2022. 

I siste sekund har også August Austefjord meldt seg på til mesterskapet. Han fikk sitt gjennombrudd i klassen i 2017 da han og etter hvert kona Camilla banket alle «gamlekara» i klassen. Siden den gangen har han aldri vært dårligere enn nummer to, og med sølv i de tre siste mesterskapene er han nok sugen på et gull igjen. Hvem han skal seile med, forteller deltakerlisten foreløpig ikke noe om.

Mye tyder på at kampen om mesterskapet vil stå mellom disse tre Grimstad-lagene. Georgios NikoltsisUTFORDRER: Georgios Nikoltsis er alltid å regne med når det dreier seg om å seile om medaljer i Grimstadjolle. FOTO: Morten Jensen

Men – i likhet med i Finnjolle-klassen har også Grimstadjolle-NM sin «dark horse» – kanskje er de to. Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb forsøkte seg i Grimstadjolle-NM for noen år siden og havnet den gangen rett utenfor pallen. Nå forsøker hun seg på nytt. Hun har tidligere vunnet NM i Killing, så hun er vant med å seile i båter som ikke akkurat har lynets hastighet eller svinger på femøringen. Med seg som makker har Anette Jørgen Fremstad.

To andre seilere som er nye i Grimstadjolle-klassen, er Jonas Sørlie og Erik Woo Nøren fra Nesodden. Kanskje kan også de by på utfordringer for det etablerte Grimstadjolle-miljøet?

Svarene på spørsmålene kommer på søndag ettermiddag, for da skal det deles ut medaljer både på Hankø og i Grimstad.

FULLSTENDIG DELTAKERLISTEAugust AustefjordSUGEN PÅ GULL: Med tre sølvmedaljer de tre siste årene er nok August Austefjord nå sugen på å vinne edlere metall. FOTO: Morten Jensen