Årets største internasjonale seilerbegivenhet står for døren. VM for OL-klassene i Haag i Nederland starter 11. august. Norge stiller i syv klasser og målet er å være med i têten i fire av dem.

Norge stiller med seilere i syv av de ti OL-klassene og det norske laget består av følgende seilere:

 • ILCA 7: Hermann Tomasgaard, Kongelig Norsk Seilforening
 • ILCA 7: Uffe Tomasgaard, Drøbaksund Seilforening
 • ILCA 6: Line Flem Høst, Kongelig Norsk Seilforening
 • iQFOiL Damer: Mina Mobekk, Kongelig Norsk Seilforening
 • iQFOiL Damer: Maya Gysler, Kongelig Norsk Seilforening
 • iQFOiL Damer: Helle Oppedal, Sola Brettseilerklubb
 • iQFOiL Damer: Tuva Oppedal, Sola Brettseilerklubb
 • iQFOiL Herrer: Endre Funnemark, Kongelig Norsk Seilforening
 • 49erFX: Helene Næss og Marie Rønningen, Tønsberg Seilforening, 
 • 49erFX: Pia Dahl Andersen og Nora Edland. Kongelig Norsk Seilforening
 • 49er: Mathias Berthet og Jeppe Nilsen, Kongelig Norsk Seilforening
 • 470 Mix: Julia Jacobsen og Emil Forslund, Kongelig Norsk Seilforening

I tillegg deltar det et norsk lag i para-klassenes verdensmesterskap:

 • RS Venture Connect: Henriette Regine Smith og Solfrid Lindhjem Kvinnesland, Asker SeilforeningMJP 20221109 7360 x 49128 33PARA-VM: I tillegg til VM for OL-klassene, arrangeres det også et fullt VM i paraseiling for virkelig å fyllestgjøre visjonen om «En idrett – like muligheter». Norge er representert ved Henriette Regine Smith og Solfrid Lindhjem Kvinnesland. FOTO: Morten Jensen

Topp ti i fire klasser

  Jeg håper at vi skal kunne klare å være tett på de beste og med i medaljekampen i noen av klassene. Klarer vi topp ti-plasseringer i fire av klassene, vil jeg være veldig godt fornøyd, sier sportssjef Eirik Verås Larsen i Norges Seilforbund.

Klassene og seilerne han i så måte sikter til, er ILCA 7 der bronsemedaljør fra siste OL, Hermann Tomasgaard, er Norges sterkeste kort. Likeledes i damenes ILCA 6. Der er Line Flem Høst en solid utfordrer.

I 49erFX har begge de norske lagene potensiale til å komme blant de ti beste. Det er også situasjonen i seilbrettklassen iQFOiL der årets europamester, Mina Mobekk, er en god kandidat til en topp ti-plassering. Dette kan også Helle Oppedal klare. Hun er for øyeblikket ranket som verdens 13. beste iQFOil-seiler blant damene.

Sportssjefen forteller at alle seilerne på det norske laget stiller godt forberedt, er friske og skadefrie. Verdensmesterskapet er den viktigste utfordringen for seilerne dette året.

– Vi vil ta en seilas ad gangen og forsøke å prestere best mulig i hver og en av dem, så får resultatlisten tale om hvor seilerne havner på den til slutt.MJM 202303290003 67HÅP: Marie Rønningen og Helene Næss avsluttet prøve-OL i Marseilles for en måneds tid siden med seier i medakjefinalen. Kan de fortsette der de slapp? FOTO: Morten Jensen

Nasjonskvalifisering til OL

I tillegg til å være et VM, teller mesterskapet også som den første av flere nasjonskvalifiseringer til OL i 2024. I OL får hver nasjon kun stille med én seiler/ett lag i hver klasse, og ettersom det er flere nasjoner enn nasjonsplasser i OL, vil kun de nasjonene som klarer å kvalifisere seg, få delta i OL.

I Haag skal det deles ut 16 nasjonsplasser i hver av ILCA-klassene, 10 i 49er og 49erFX, 11 i de to iQFOiL-klassene og 8 nasjonsplasser i 49erFX.

VM i Haag teller som OL-uttak

VM i Haag vil også være en del av det individuelle, norske OL-uttaket i noen av klassene.

I iQFOiL vil VM være den første av tre regattaer, og det er spesielt på damesiden at det er flere konkurrenter om den ene billetten til OL i Frankrike. Den neste tellende regattaen vil være iQFOiL-klassens VM på Lanzarote i januar/februar 2024 og så vil den endelige avgjørelsen falle etter enten verdenscupregattaen på Mallorca eller i Hyères i Frankrike til neste år. Hvilken av de to regattaene som vil være tellende, vil bli bestemt rett etter VM på Lanzarote.

For 49er-klassene er VM i Haag uttaksregatta nummer to.  Den første var i Hyères i april der Helene Næss/Marie Rønningen kom på 7. plass og Pia Dahl Andersen/Nora Edland ble nummer 10. I poengsystemet som er bestemt for uttakingen, betyr det at Helene og Marie har fire poeng og Pia og Nora har ett poeng. For 49erFX-lagene er det kun plasseringer blant de ti beste som gir uttakingspoeng. 

Siste tellende regatta i OL-uttakingen i 49er-klassene skjer 10. til 15. oktober i klassens EM i Vilamoura i Portugal.

For ILCA-klassene er VM i Haag siste uttaksregatta til OL. I ILCA 6 har ikke Line Flem Høst noen utfordrere, og 7. plassen hun fikk i Hyères ga henne ni uttakingspoeng. Hennes primære oppgave i Haag blir derfor å seile om en best mulig plassering. Ved siden av å nasjonskvalifisere Norge for en plass i OL, må seilerne også overbevise Norges Olympiske Komité om at de er gode nok til å kunne representere Norge i OL i 2024.MJM 202303290003 337KAN SMILE: Forhåpentlig vil Line Flem Høst ha all grunn til å smile etter VM i Haag. FOTO: Morten Jensen

Hermann Tomasgaard ble nummer ni i Hyères og fikk for det syv uttakingspoeng. Hans utfordrer til en OL-plass er lillebroren Uffe som foreløpig står uten poeng, og gitt det historiske styrkeforholdet de to i mellom, skal det nok mye til at lillebror slår storebror. Men intet er umulig!

Med gode resultater i VM i Haag kan med andre ord Line og etter alle solemerker Hermann så smått begynne å forberede seg på en ny OL-deltakelse i 2024. De var jo begge med i Japan i 2021. 

REGATTAPORGRAM VM I HAAG

Alle klassene har en innledende serie seilaser, og når den er avsluttet, går de ti beste seilerne videre til medaljefinalen. VM starter 11. august og avsluttes 20. august. Programmet for hver av klassene er slik:

49er/49erFX: Innledende seilaser: 11.8-12.8-13.8-15.8-16.8. Medaljefinale: 18. august

ILCA 6 og 7: Innledende seilaser: 13.8-14.8.15.8-17.8-19.8. Medaljefinale 20. august

iQFOiL D og H: Innledende seilaser: 14.8-15.8.-16.8-17.8-18.8. Medaljefinale 19. august

470 Mix: Innledende seilaser: 11.8-12.8.-14.8-15.8.-16.8. Medaljefinale 17. august

RS Venture: Innledende seilaser: 11.8-12.8-13.8-15.8. Medaljefinale 16. august