Helene og Marie har startet EM i 49erFX strålende og ligger på en klar sølvplass etter tre dager med innledende seilaser.

Dermed har de også tatt et godt grep om den norske OL-uttakingen. Etter en svak førstedag har imidlertid Pia Dahl Andersen og Nora Edland kommet sterkt. De ligger foreløpig på en 18. plass, men det er få poeng opp til en topp ti-plass. Frem til 10. plassen er det kun syv poeng.

– Vi er kjempefornøyde. Helene og Marie har seilt fokusert og stødig uten noen som helst glipptak under de vanskelige forholdene vi har hatt her. De beviser nå at de er helt i verdenstoppen når de lykkes i det de gjør, sier trener Thomas Guttormsen.

I dag blåste det mellon fem og ni knop. I går var det litt friskere; mellom ni og 11 knop.

– Pia og Nora kom litt dårlig ut i startene den første dagen, og de kom seg aldri helt fri og havnet i midten av banen. Og under de ustabile forholdene som det er her, var de sjanseløse der. I går og i dag har de imidlertid seilt veldig bra.

De to norske lagene har disse resultatene så lang:

Helene og Marie:  3-4-2-5-4-7-7-1

Pia og Nora: 16-16-5-3-21-9-9-5

231108 2349erN17 EC JCF96759 5477 scaledJEVNT: 49erFX-feltet er svært jevnt og man skal virkelig seile med tungen rett i munnen. Pia og Nora er midt i feltet med norsk flagg #8. FOTO: Joao Costa Ferreira

Komplett resultatliste

I morgen starter finaleseilasene der de 25 beste båtene etter kvalifiseringen konkurrerer. Begge de norske lagene er kvalifisert for finalen. Mandag avsluttes mesterskapet med en medaljefinale mellom de ti beste lagene.

– Mye kan ennå skje i finalen, men så langt ser det svært lovende ut for de to norske lagene. Det er imidlertid i morgendagens finale det virkelig begynner.

Seilerne tar med seg poengene videre fra kvalifiseringen, og totalt sett kan de stryke kun én seilas. Og så langt er det kun det ledende italienske laget, Jana Germani og Giorgia Bertuzzi, og Helene og Marie som ikke har noen glipptak. De kan dermed tåle en dårlig seilas uten at det vil påvirke poengsummen de har, mens alle de øvrige konkurrentene allerede har en dårlig seilas de har kunnet stryke. Sølvplassen til det norske laget er derfor foreløpig svært robust, og de er kun syv poeng bak italienerne, mens det er hele 16 poeng ned til det spanske laget på bronseplass.

– Men det er et svært jevnt felt, og under forhold med skift og trykkforskjeller er det lett å dra på seg mange poeng, sier Thomas Guttormsen.

Kommer man bakpå med tosifrete plasseringer, drar en fort med seg 20–30 poeng på en fag.

Vi går inn i en spennende helg!