Spenning til siste sekund i eliteserien, en meget proff direktesending av seilasene og et debutlag i 1. divisjon som var i en liten klasse for seg – det er en kort oppsummering av 1. runde i seilsportsligaen. 

Bergen vartet opp med vakkert vårvær med sol og lett vind – fjernt fra det værmessige ryktet denne landsdelen har.

– Seilmessig var det krevende forhold, men de var like for alle. Og det var like forhold gjennom hele dagen – begge dagene – så det gjaldt å være våken, sier Magnus Hedemark, prosjektansvarlig for seilsportsligaen.

Og i eliteserien var det mange som var våkne, for en tettere og mer spennende runde har man knapt opplevd tidligere i seilsportsligaen. 

Grimstad og Tønsberg Seilforening endte á poeng, men sistnevnte avgjorde det hele til sin fordel ved å vinne sin seilas i siste flight. Dermed sikret laget seg flest førsteplasser – seks i tallet – men de dokumenterte samtidig at de fortjente plassen ved å slå sørlendingene solid da de møttes til dyst i nettopp denne flighten. Grimstad Seilforening røk på en 4. plass i siste seilas, og spolerte dermed det mange trodde skulle bli en paradeseilas mot seier.

Resultater eliteserien

Oslofjorden Seiklubb erobret den siste pallplassen, ett poeng foran forhåndsfavoritten og tittelforsvarer Åsgårdstrand. Kun to poeng skilte mellom 3. og 6. plassen, seks poeng var avstanden ned til 10. plassen, og Oslofjorden Seilklubb var kun ti poeng unna å ha kunnet havne på 12. og nedrykksplass. Dette illustrerer hvor små glipper – eller små seire – som skulle til før et lag føk enten ned eller opp på resultatlisten i løpet av ligarunden.

DJI 20240512100516 0088 D dokkLETTE VINDFORHOLD: Det var lette vindforhold, fint vær og fine fasiliteter i Bergen. FOTO: Trond R. Teigen

Imponerende TV-sending

Denne spenningen ble profesjonelt og imponerende formidlet gjennom to maratonsendinger på Youtube. Norsk Seilsportsliga har engasjert det svenske produksjonsselskapet NextLive til å lage direktesendinger fra eliteserien, og sendingen de presenterte hadde i sannhet et profesjonelt tilsnitt. Den viste hvor spennende og interessant seiling kan være dersom man gjør det på den rette måten. Ikke minst bidro kommentatorene Lars Ingeberg og Leif Kristian Garvik til dette.

– De gjorde en fantastisk jobb, og sendingene ble langt over mine forventninger. Det var flotte bilder fra droner i luften, fra RIB-er på sjøen og om bord-kameraer med lyd i båtene. Og med Lars og Leif Kristians innsiktsfulle, folkelige og informative kommentarer i en pratende og ofte humoristiske stil, ja, så ble dette rett og slett helt topp, sier Magnus.

Se reprise av TV-sendingene på lørdag og på søndag

Aldri noen gang har en norsk regatta blitt formidlet så proft på direkten noen gang. Det er nok en konklusjon som kan trekkes med god margin.DJI 20240512095830 0078 D drone tett påTETT PÅ: Med droner og om bord-kameraer med lyd kom seerne tett på seilerne og hva som skjedde om bord i båtene i TV-sendingene. FOTO: Trond R. Teigen

Knalldebut i 1. divisjon

I 1. divisjon fikk Drøbaksund Seilforening en knalldebut som liga-forening. Ikke helt uventet, for med tidligere OL-seiler og Finnjolle-ess Anders Pedersen pår roret, var laget absolutt forventet å være med i toppen. Og det var laget til de grader, for det feiet igjennom de ti flightene med åtte seire!

Stavanger Seilforening, som hadde rykket ned fra eliteserien, fulgte godt på med seks seire, og flagget med det intensjoner om at oppholdet i 1. divisjon skal bli kortvarig. Lillesand på tredjeplass kommer også fra fjorårets eliteserie og har nok tilsvarende ambisjoner.

Resultater 1. divisjon

1. divisjon teller i år 18 lag, noe som betyr at det blir benyttet seks båter i hver av flightene.

– Det gikk helt problemfritt, sier Magnus.TRT100781.div pall Bergen1. DIVISJON: Drøbaksund Seilforening debuterte sterkt og vant foran Stavanger og Lillesand. FOTO: Trond R. Teigen.

Store planer i Bergen

Seilasene foregikk på Puddefjorden med Dikkedokken og USF-verftet som utgangspunkt. På land var forholdene enorme, seilerne hadde tilhold i et stort konsertlokale med en gedigen scene. Ute på sjøen var seilerne godt synlige for byens innbyggere. 

Vestland Seilkrets har et prosjekt de jobber med som de kaller «Seiling i sentrum», og seilsportsligaens 1. runde var en del av dette prosjektet. Ligabåtene var i byen og tilgjengelig for seiling i over en måned før stevnet, og nå jobbes det med å få finansiere fem, seks J/70-er som bergenserne kan ha selv og som skal brukes til lokal ligaseiling.

– Når de får til dette – jeg sier når og ikke hvis, for jeg har stor tro på at vestlingene klarer å nå målet sitt i løpet av et par år – så er det klart at Bergen vil bli et regelmessig sted å avholde ligastevner på i årene fremover, sier Magnus Hedemark.TRT19761 utkikkSEILING I SENTRUM: Vestland Seilkrets jobber for at seiling skal være i sentrum for Bergen og bergensere. FOTO: Trond R. Teigen.

Ny finalevri i Tønsberg

Neste ligarunde går i Tønsberg om en drøy måned – 22. – 23. juni. Der blir det ny spenning og ny direktesendt TV-sending på årets lyseste dager.

– I Tønsberg overveier vi å gjøre det slik svenskene gjør det i sin seilsportsliga; «Allsvenskan». Der har de en direkteoverført finale mellom de fem beste lagene. Lagene tar med seg sine ervervede poeng fra de gjennomførte flightene, men i finalerunden teller plasseringene dobbelt. Denne finalen går på samme tidspunkt – i Sverige kl 16 – hver søndag det arrangeres seilsportsliga, og disse sendingene  har gitt svært gode seertall. Vi har lyst til å prøve dette også i Norge, sier Magnus Hedemark.