Forberedelsene til OL pågår for fullt, og bortsett fra Hermann Tomasgaard, har alle OL-seilerne tilbrakt den siste uken på OL-banene i Marseilles.

Og der har det handlet om trening og kartlegging av regattabanene, for de er det slett ikke rett frem å tolke. Det er flere regattabaner som seilerne vil bytte på å bruke under OL, og det vil garantert blåse fra forskjellig retning i løpet av regattadagene. Og for hver retning opptrer ulike fenomener på de ulike banene med tanke på hvor trykkene gjerne kommer og hvilken gradientvinkel trykkene vil ha. Og i tillegg er det strøm.

Det er med andre ord uhorvelig mange variabler å ta hensyn til, kartlegge og å ha i tankene når det skal seiles.

– Vi har seilt coache-regattaer her denne uken, og etter regattaene har vi seilt på de forskjellige banene vi vil bruke under OL for å lære mest mulig om forholdene. Selv om to av banene ligger helt inntil hverandre, kan det på grunn av land og øyer lønne seg på landsiden på den innerste banen, mens det kan være motsatt på den andre banen. Det er mye å kartlegge, og her deler seilerne og vi trenerne informasjonen oss i mellom, forteller Line Flem Høsts trener, Lars Loennechen.

Line viste for øvrig gryende OL-form i de nevnte coach-regattaene, som er en type treningsregattaer en gruppe coacher lager for sine utøvere.

– Line ble nummer fire av de 40 seilerne i varierende forhold. Den siste dagen ble hun nummer to og fikk en seier, og det viser at hun er i rute til OL. Det har vært seks dager med mye vind; én dag fra sør over fjellene og fem dager med Mistral-vind som fra NNW. Fredag var det lite vind fra SSØ, rapporterer Lars.

Denne uken er Line på reisefot hjemom en svipptur, før kursen settes mot Kiel og Kieler Woche som starter 22. juni.

– Det er viktig med en siste stor regatta, påpeker trener Lars.

I Kiel venter en ILCA 6-klasse med 58 deltakere.

Fra Norge til Kiel

Også Hermann Tomasgaard reiser til Kiel for å teste formen. Med seg har han Christoffer Sørlie og Jens Kaastad Ørjavik. Hermann har også den siste uken finpusset formen i Drøbak sammen med sine norske treningspartnere, Christoffer og Theodor Middelthon.

– Der har Hermann gjort alt han kan for å seile fra dem mest mulig, samtidig som han har forsøkt å overføre mest mulig kunnskap til dem, sier trener Anton Garotte.

Anton har ikke selv vært i Drøbak, men i Finland der han har fulgt opp den finske OL-seileren Karle Tapper. Norge og Finland har et nært treningssamarbeid, og Hermann og Kaarle delet Anton Garotte mellom seg.

I Kiel vil de norske ILCA 7-seilerne få med seg Line Flem Høsts tidligere trener, Steven LeFevre.

Ved siden av å seile har Hermann tilbrakt tid på Olympiatoppen for fysiske økter for å finslipe den fysiske formen før OL.NOR KiteOL-KITE: Helene Næss og Marie Rønningen har fått luftet gennakeren med de norske fargene som skal benyttes i OL denne uken. FOTO: Thomas Guttormsen

– Nå er vi på gang!

– Vi har hatt fantastiske dager på vannet her i Marseille denne uken. Vi racer med en gruppe på 13 båter og jobber mye med å analysere vindforholdene på de forskjellige banene vi skal bruke under OL, forteller Thomas Guttormsen.

Han er trener for skiff-laget med Helene Næss og Marie Rønningen.

– Coach-regattaen er fullført i dag og jentene ble blen nummer to etter to dager med Mistral-vind fra nordvest og en dag med veldig skiftende forhold fra sydøst. Det tette samarbeidet vi har med Sverige og Nederland fortsetter helt frem til OL-start, og vi kjenner at hele laget nå er på gang, og det er moro!

Helene, Marie og Thomas vil være i Marseilles også i den kommende uken.

– Vi vil holde fokus på det samme som vi har gjort denne uken, før vi reiser hjem i en uke for å bygge oss opp fysisk før den siste treningsperioden i juli, forteller Thomas.Helene MarieI RUTE: Helene Næss og Marie Rønningen kan se tilbake på en god treningsuke der hele treningsgruppen har gjort fremgang. FOTO: Thomas Guttormsen

20 år i all stillhet

Mina Mobekk er nå godt i gang med sitt fire uker lange treningsopphold i Marseilles. 

– Vi har hatt en god uke med trening og med det å bygge systematiske rutiner som skal bidra til å nå målene vi har i OL. Vi har seilt en rekke treningsregattaer, og det skal vi fortsette med, forteller Minas trener, Maciek Kluszczynski.

– Jeg vil si vi har hatt en god uke «på jobben», sier han.

En av dagene i forrige uke var helt spesiell, for 11. juni fylte Mina 20 år. Maciek ville gjerne markere denne merkedagen for Mina, dagen da hun forlot tenårene og gikk inn i 20-årene.

– Men Mina ønsket seg ikke noen feiring, så det ble derfor en vanlig dag likevel.

Kommende uke vil fortsette med samme fokus, regattamål. Været ser ut til å by på mer varme.

– Og da vil vi nok trenge mer is og vann til nedkjøling, sier Maciek. N809746BURSDAG: Mina Mobekk er yngstemann på det norske laget og fylte 20 år 11. juni. FOTO: Morten Jensen