Så du direktesendingene på Youtube fra siste runde i seilsportsligaen? Om ikke – gjør det! Sendingene kan sees i reprise. De viser hvordan seiling kan gjøres tilgjengelig, spennende og engasjerende – på TV!

Regattaseiling er en komplisert idrett med mange faktorer som har innvirkning på resultatet. For utenforstående er det vanskelig å skjønne noe i det hele tatt; hva det er som foregår der ute på sjøen og hva det er som gjør at en engere krets er fullstendig bergtatt og fascinert av noe så uforståelig? Noen båter der ute som surrer rundt – gjerne i sakte fart – i et fullstendig virvar av retninger – hva er nå det?

I alle år har norsk seilsport forsøkt å forklare, forsøkt å skape entusiasme, forsøkt å skape spenning – forsøkt å bringe seilsport ut til et publikum som når lengre ut enn til de aller nærmeste. 

Men uten å lykkes – …

Det derfor veldig tilfredstillende å kunne tilføye følgende etter tankestreken: – helt til nå.

Ta deg tid til å se

Og «nå» det er den formidlingen Magnus Hedemark og apparatet hans som ansvarlige for seilsportsligaen har klart å får til. Først i den første runden i Bergen – og nå forrige helg i den andre runden i Tønsberg. Der har de rett og slett klart å skape spennende og forståelig TV-underholdning ut av regattaseiling – fullt på høyde med en hvilken som helst annen sportssending på TV!

Sendingene ligger ute på Norges Seilforbunds YouTube-kanal – og du anbefales virkelig å ta en kikk for å få et innblikk i formidlingen. Se bildene fra luften, fra følgebåter og fra om bord-kameraer, høre på kommentarene til Lars Ingeberg og Leif Kristian Garvik og se grafikken som dukker forklarende opp. En seilas tar mellom ti og 15 minutter. Ta deg tid til å følge en hel seilas!CleanShot 2024 06 28 at 12.02.262xOM BORD-KAMERA: Alle båtene er utstyrt med om bord-kameraer som formidler stemningen om bord; kontroll, glede, frustrasjon, spenning, nerver og så videre. Skjermdump fra TV-sendingen

OL og seilsportsligaen

Og deretter – huk av i kalenderen for når neste runde i seilsportsligaen går – 17. og 18 august i Arendal. Hei på et av de 15 lagene i eliteserien som sendingene handler om. Når seilasene i Arendal foregår, har du forhåpentlig også sett noen av OL-sendingene fra Marseilles – og har grunnlag for å gjøre en sammenligning – og se det enestående arbeidet som nå gjøres i seilsportsligaen med enkle midler – sammenlignet med de ressursene som benyttes under et OL. 

Jeg vil allerede nå våge å spå om at forskjellene ikke vil være så store som forskjellen i midler og ressursbruk skulle tilsi. CleanShot 2024 06 28 at 11.46.112xHJELPEMIDLER: Takket være moderne hjelpemidler – i kombinasjon med kløkt, kompetanse og der rette folkene – kan seilsport nå formidles på en spennende og fascinerende måte. Skjermdump fra TV-sendingene

En endring som vil akselerere

Måtte alle seilere i dette land ta en titt på og følge seilsportsligaens TV-sendinger fremover, og måtte seilsportsligaens mange gode hjelpere sørge for å putte nok midler inn i dette arbeidet som nå virkelig begynner å smake av fugl!

Og som vil kunne komme til å bety så mye for seilsporten. Ligaseiling er allerede i ferd med å endre norsk seilsport. Sendingene fra stevnene vil utvilsomt bidra til å akselerere denne endringen.

Når får vi den første «ligapuben» der en seilforenings supportere følger laget sitt på storskjerm og heier det frem?53817321266 201098caa2 oKOMMENTATORER: Leif Kristian Garvik og Lars Ingeberg har mestret kunststykket å kommentere seiling på en slik måte at den blir forståelig for uinnvidde, men likevel ikke banal for de innvidde. FOTO: Trond R. Teigen