mandag, 29 april 2019

Strandryddeuka i gang

Written by
Bodø Seilforening på ryddeaksjon Bodø Seilforening på ryddeaksjon Bodø Seilforening

Strandryddeuka er i full gang. I Bodø tyvstartet seilforeningen og de ble møtt av et nedslående syn. Men det var bare til å fylle sekkene.

​Seilforeningen la turen til øya Steinsvær utenfor Bodø.

– Det var ikke vanskelig å finne noe å fylle sekkene med. Store mengder søppel lå innimellom steinene i den fine hvite sanden og blant einer og gressvekster. Det var et nedslående syn! Vi fant tauverk i alle størrelser, deler av et fotballnett, utallige røde baller som var deler av flyteelementer som hadde gått i oppløsning, plastkanner, sugerør fra juicepakker, brukte sprøyter, glass- og plastflasker og mye, mye mer. Dessverre var mye av plasten så porøs at den gikk i oppløsning når den ble tatt i, men vi fikk samlet sammen 16 sekker med søppel da vi avsluttet. Sekkene ble tatt med i land og hele aksjonen tok vel fem timer. Takk til alle som deltok – en god innsats på en strålende dag, melder seilforeningen, som forøvrig fikk god omtale i Bodonu.no om aksjonen.

Strandryddedagen er en nasjonal miljødugnad i regi av Hold Norge Rent, hvor NSF er medlem, hvor flere tusen frivillige rydder strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten så vel som langs bekker, elver og innsjøer i innlandet. ​I år blir Strandryddedagen arrangert lørdag 4. mai. Den nasjonale dugnadsdagen er en del av Strandryddeuka som starter mandag 29. april og varer frem til søndag 5. mai.

På Gjettum Skole i Bærum startet Thomas Nilsson fra Clean Seas Hold Havet Rent kampanjen til NSF med å holde foredrag og bidra sammen med de unge elevene i en ryddeaksjon. Nilsson anslår at de ryddet rundt 600 kilo på en kort time.

- Det er også viktig å rydde i nærområdene, for mye av de som slenges i veikanten havner til slutt i havet, sier Nilsson.

NSF oppfordrer alle seilforeningene og seilere til å rydde ekstra i denne uken hvor kampen mot marin forsøpling står høyt på agendaen over hele landet.