mandag, 17 juni 2019

Hvorfor skal man seile?

Written by

Seiling er egentlig en samlebetegnelse som dekker aktiviteter av vidt forskjellig art.
Seiling kan være elitesport, som krever fysikk og teknikk fullt på linje med andre idrettsgrener. Men seiling kan også være det å sitte i le med en rorkult i den ene hånden og en kaffekopp i den andre, mens man driver rolig forbi holmer og skjær en sommerdag. Eller seiler verden rundt på egen kjøl.

 

Det handler om frihet

Hvis man spør seilere, får man vidt forskjellige svar på hvorfor de seiler. Men hvis det finnes en fellesnevner, så handler den kanskje på en eller annen måte om frihet. Og dermed ansvar. Selvstendighet. De fleste opplever noe udefinert fascinerende ved det å bevege seg over havet ved hjelp av vindens kraft. Det ligner ikke på noe annet vi foretar oss i våre dager. 

Vi mennesker har godt av å bruke oss selv, både fysisk og mentalt. Og vi har godt av å sanse. 

Du bruker deg selv

Når du seiler, bruker du deg selv. Du bruker kroppen og hodet – og du bruker sansene. Du merker vinden mot huden, krengningen i kroppen. Du hører lydene fra vannet som bruser under skroget. Du ser været bevege seg over himmelen, bølgene rulle over havet. Alt beveger seg. En sak er at det føles godt. En annen ting er at du faktisk har bruk for det sansene forteller deg når du seiler. 

Når sansene blir aktivert på denne måten, blir du virkelig tilstedeværende. Og er det noe som er mangelvare i det samfunnet vi lever i, så er det tilstedeværelse. 

Personlig utvikling

Det er ikke så vanskelig å oppdage at seiling har et fabelaktig potensiale for personlig utvikling. Ikke minst for barn og unge. Det er ikke mange arenaer i livet som kan tilby så mange brukbare verdier og mestringsopplevelser. Seilere utvikler kompetanser som er virkelig nyttige også på landjorden – uansett hvilken jobb eller type liv man velger.

Seiling kalles verdens mest sammensatte sport. Hvis du vil løpe 100 meter, er oppgaven innlysende enkel. Hvis du spiller fotball, blir det straks litt mer komplisert. Men hvis du vil seile, må du utvikle en lang rekke svært ulike kompetanser, og lære å få dem til å spille sammen i situasjoner som hele tiden endrer seg. Seil- og riggtrim, teknikk, taktikk, strategi, meteorologi, strøm og navigasjon er noen av de viktigste overskriftene. Det er utrolig sammensatt, og det blir bare mer og mer interessant, desto mer du holder på med det.

Aldri ferdig, aldri utlært

Det er kanskje derfor de fleste som begynner å seile, aldri slutter. Man blir aldri ferdig med å lære å seile. Man blir heller aldri ferdig med å nyte det. Man bytter bare båt og farvann en gang imellom.
I denne brosjyren har vi samlet noen av de viktigste retningslinjene og verdiene vi samler oss bak i Norges Seilforbund. Vi håper dere tar dere tid til å lese den.
Men uansett: Kom dere på vannet under hvite seil. Opplev friheten, mestringsgleden og naturopplevelsen. Husk også å spre ordet om all denne herligheten slik at enda flere kommer på vannet.