onsdag, 15 juli 2020

NM viste norsk 49er-bredde

Written by
GULL: Tomas og Mads Mathisen ble norgesmestre i 49er-klassen, som under koronatiden har fått atskillig større bredde enn tidligere. GULL: Tomas og Mads Mathisen ble norgesmestre i 49er-klassen, som under koronatiden har fått atskillig større bredde enn tidligere. FOTO: Trond R. Teigen
Da Tomas og Mads Mathisen ble norgesmestre i 49er på Fjærholmen, måtte de slå syv andre lag. Noe lignende har ikke skjedd siden 2004. Norge er i ferd med å få et slagferdig 49er-lag.

Etter å ha vært enslige svaler i 49er-klassen i de siste årene, fikk de to Mathisen-tvillingene fra Risør skikkelig konkurranse under det første norgesmesterskapet i klassen på 16 år. På mange måter kan en si at korona-krisen har gjort det vesle norske 49er-miljøet godt, for helt siden april har fem lag ligget i Tønsberg og trent jevnlig sammen.

– Ifølge den svensk/australske treneren Mikael Lundh har vi nok trent mest av alle 49er-seilerne i Europa, og det er jo et veldig godt tegn, sier Mads Mathisen.

Lundh er engasjert av Norges Seilforbund som 49er-coach og har fulgt de norske seilerne i noen uker i løpet av sesongen så langt. De har også hatt treningssamlinger med Espen Guttormsen, og en ny, stor samling er planlagt på Fjærholmen nå i månedsskiftet juli/august.

– Ja, jeg tror vi absolutt er i ferd med å få et slagkraftig, norsk 49er-lag. Vi trener sammen og utveksler trim og erfaringer. Det at vi er såpass mange, gjør også at vi får regattatrening, slik at vi i prinsippet kan få utbytte av å trene på alt – trim, teknikk og regattaseiling.

Erfaring og treningsmengde ble utslagsgivende

Under NM fikk Mads og Tomas erfare at trening gir resultater – også for de andre norske seilerne. Risør-seilerne var på forhånd klare favoritter, men etter første dag lå de likt med Jostein Frederick Aker og Jacob Undrum fra Tønsberg. På mesterskapets andre dag dro imidlertid Mads og Tomas ifra.

– Da var det veldig vekslende forhold. Vinden var opp og ned i styrke og frem og tilbake i retning. Da var vi mer stabile. Siste dag pøsregnet det og var kjempemye vind og bølger. Og det klarte vi å håndtere best, forteller Mads.

Med i mesterskapet var også det man kan kunne kalle «de regjerende norgesmestrene» fra NM helt tilbake i 2004, Christoffer Sundby og Frode Bovim fra Soon og Bundefjorden. NM i 2004 er det siste som er blitt avholdt før årets mesterskap. De tidligere OL-seilerne børstet støv av gammel kunnskap og gammelt utstyr, og stilte til start – og de fikk vel smake på at det er begrenset hvor langt man på dette nivået kan flyte på gammel erfaring og fordums ære, og de måtte ta til takke med en 6. plass.

Ble i letteste laget

Duoen Aker/Undrum kom på plassen nærmest Mathisen-brødrene, mens årets nykommere i 49er-klassen, Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty fra KNS, vant bronsen. Jentelagene Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg og Pia Dahl Andersen/Nora Edland, KNS hadde for anledningene rigget om sine 49ere fra å ha FX-rigg til å få full 49er-rigg, men under de tildels svært friske forholdene på Fjærholmen, ble det vel mye kraft i riggen og litt for lite vekt i trapesene til at de kunne gi gutta fullgod konkurranse. De endte på henholdsvis 5. og 8. plass.

49er pall 
 MEDALJEVINNERE I 49er: Fra venstre Jostein Frederick Aker, Jacob Undrum, Mads Mathisen, Tomas Mathisen, Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty. FOTO: Thomas Nilsson.

Til De olympiske lekene i Japan i 2021, er det fortsatt en ledig nasjonsplass i 49er-klassen, og Norge og først og fremst Tomas og Mads Mathisen har et reelt håp om å kunne klare å kapre den. Kvalifiseringsseilasene vil foregå en gang på vårparten i 2021. Tid og sted er ennå ikke besluttet.

– Så det blir å fortsette treningen og bare gønne på. Og så gjelder det å få vært med på noen regattaer slik at vi også får nok regattatid, sier Mads Mathisen.

Den første reelle internasjonale regattaen som de norske 49er-seilerne ser ut til å få, vil bli under årets Kielerwoche, som vil foregå i september. Deretter blir det EM i Østerrike 28. september til 4. oktober. Da blir det utvilsomt spennende å se hvor de norske seilerne står i det store, internasjonale bildet etter korona-dvalen.

 29er start
29er NM: 19 lag på startlinjen ga NM-status for 29er-klassen i år. De nye NM-regelen av året krever at det deltar minst 15 lag. FOTO: Trond R. Teigen. 

Nesodden-seilere vant 29er-gull

Parallelt med 49er-NM fikk også 29er-klassen kåret sine norgesmestre. I 2019 måtte klassen på grunn av manglende deltagelse ta til takke med et klassemesterskap, men med nye NM-regler og 19 lag på startlinjen var det i år duket for utdeling av NM-medaljer.

To danske lag deltok og viste at de lå et lite hakk over de norske seilerne ved å legge beslag på de to første plassene. Det ble derfor Balder Støen og Emil Forslund fra Nesodden, som totalt ble nummer tre, som kunne stige opp på pallen og motta gullmedaljene.

Markus Berthet og Rudolf Ugelstad fra KNS vant sølv, mens bronsemedaljene gikk til Amalie Wang og Fredrikke Foss fra KNS.

Komplette resultatlister.

 29er gull
 NORGESMESTRE: Emil Forslund (t.v) og Balder Støen fra Nesodden ble årets norgesmestre i 29er-klassen. FOTO: Thomas Nilsson.