onsdag, 12 august 2020

Folkehøyskole med seiling søker to ambassadører

Written by
SEILING: Et år med seiling og vannsport venter elevene ved Jeløy Folkehøyskole. Denne RS 21-en er en av båtene skolen benytter. SEILING: Et år med seiling og vannsport venter elevene ved Jeløy Folkehøyskole. Denne RS 21-en er en av båtene skolen benytter. FOTO: Jeløy Folkehøyskole
Jeløy Folkehøyskole starter i år en egen linje med seiling, og til denne linjen søkes det nå to ambassadører som skal hjelpe til med å bygge opp linjen. De to vil få et skoleår nærmest fritt for kostnader.

Jeløy Folkehøyskole satser på seiling og friluftsliv som et eget fag, og de har med seg NSFs tidligere sportssjef, Jan Steven Johannessen, på på laget. Nå søker skolen etter to ambassadører som vil få nesten alle kostnader dekket. 

Et normalt skoleår koster cirka 125 000 kroner, men de to ambassadørene slipper unna med 20 000 kroner. Vel 60 000 gis som et stipend fra skolen og rundt 45 000 er et omgjøringslån – som også vil bli til et stipend.

– Vi søker to elever som også vil være våre ambassadører. Vi ønsker oss elever som har seiling som hobby og som vil være med og hjelpe oss i å bygge opp den nye linjen for «seiling, vannsport og friluftsliv» og få eierskap til den det året de går her, sier rektor Hans Nilsson.

Han forteller at ambassadørene vil ha en tett dialog med lærerne og på den måten være med å bidra til å bygge opp linjen.

Alt ligger til rette

Jeløy Folkehøyskole ligger like ved Moss Seilforenings anlegg på Jeløya. Skolen har egen RIB og en splitter ny RS 21 kjølbåt, samt RS Feva tomannsjoller. Området er også velegnet for kiting og brettseiling, og det fins badestrender i nærheten som gir mulighet for bølgesurfing. Seiling utgjør en vesentlig del av tilbudet på den nye linjen, men også annet friluftsliv knyttet til vann står på timeplanen. Aktivitetene vil foregå i Norge, og på planen står blant annet turer til Lofoten og Hardangervidda.

NSF har tidligere skrevet om Jeløy Folkehøyskole

Hans Nilsson mener de har et veldig godt tilbud til ungdommer som vil ta et år som er fritt for eksamener før de går løs på videre utdannelse.

Det handler om å bli voksen

– Å gå på folkehøyskole handler mye om personlig vekst, om å finne ut hvem man er og hvor man er på vei. Det handler om en måte å bli voksen på og å kunne være en del av det samfunnet vi lever i. Det er et år hvor man kan senke skuldrene litt, oppleve mestring og ikke minst møte nye mennesker og stifte nye vennskap. «Learning by doing» er et nøkkelbegrep i det vi holder på med, sier rektoren.

Linjen har plass til 12 elever, og to av dem kan altså kunne være ambassadører for linjen. Søkerne vil bli intervjuet og utvelgelsen vil bli basert på en vurdering om egnehet til oppgaven.

– Er du interessert i å være ambassadør, så kan du merke søknaden til opptak ved linjen med «ambassadør». Har du spørsmål eller ønsker flere opplysninger, er det bare å ta kontakt med oss, sier Hans Nilsson ved Jeløy Folkehøyskole.

Han mener også at det å få kunne være sammen med Jan Seven Johannessen gjennom et helt år bør være attraktivt i seg selv. Mange som har vært under hans vinger opp igjennom årene, vil nok kunne underskrive på det.

Les mer om linjen «Seiling, vannsport og friluft».

– Jeg har kke hørt om andre folkehøyskoler sør for polarsirkelen som har seiling på timeplanen. Det er også moro at de satser på en kortreist linje med fokus på seiling i Norge, sier turseilersjef i Norges Seilforbund, Jon Amtrup.

Og legger til:

– Dette er en drømmesjanse for to utvalgte, og ikke minst for mange flere som setter pris på seiling og friluftsliv.