torsdag, 05 november 2020 11:14

Glimt fra jubileumsboken: »Berge Viking»

Written by
WHITBREAD: Det var folksomt da «Berge Viking» startet i The Solent i 1981 i Whitbread Round The World Race. WHITBREAD: Det var folksomt da «Berge Viking» startet i The Solent i 1981 i Whitbread Round The World Race.
I 1981 brakte Peder Lunde jr og Stig Hatlo seiling inn på mang en avisside i Norge da de deltok i Whitbread Round The World Race med «Berge Viking».

At seilere kunne seile regatta jorden rundt, ble allment kjent for det norske folk i 1981. Da ble nyheter om Whitbread Round The World Race og «Berge Viking» kringkastet  over det ganske land i radio, på TV og i norske aviser. 

Det nærmeste man kom tracking den gangen var at arrangørene sendte ut en melding om seilernes posisjon hver 6. time. I Norge hadde «Seilas & Båtliv» en automatisk telefonsvarer man kunne ringe og få disse posisjonene, samt siste nytt fra den norske båten (om man hadde noen) og litt om deres taktiske og strategiske veivalg.

Her er et lite utdrag fra jubileumsboken til Norges Seilforbund om «Berge Viking»:

Peder Lunde jr. kapret igjen avisforsidene og de store overskriftene da han sammen med Stig Hatlo fikk på plass en norsk båt i Whitbread Round the World Race i 1981/82. Det resulterte i «Berge Viking»-prosjektet, som fikk landsdekkende oppmerksomhet langt ut over seilerkretser. Turneen langs norskekysten nord til Kristiansund og båtens tydelige norske profil med et helnorsk lag av amatørseilere bidro til dette. «Berge Viking», som er en standard Swan 57, endte på 8.-plass blant 29 båter, og gjorde at interessen for havseiling tok seg kraftig opp i Norge på 1980-tallet.

Senere deltok Peder Lunde i Éntonn-klassen med Norsk Hydro som sponsor, og han etablerte seilskole der mange for første gang satte sine ben i en seilbåt. Seilskolens «Sunlight», en båt Peder fremdeles seiler, vant også Tall Ships Race med Henrich Nissen-Lie som navigatør.

I 2011 mobiliserte Peder Lunde jr. ved hjelp av dagens eier, Morten Sig. Bergesen, «Berge Viking» til Volvo Ocean Race Legends Race i Alicante i november samme år. Båten vakte berettiget oppmerksomhet med sine uniformerte seilere og fans, og med nesten hele Whitbread-laget fra 1981/82 om bord tok båten en flott 7.-plass blant de 15 deltagerne i regattaen.

Jubileumsboken «Seiling i Norge», skrevet av Mikkel Thommessen, er fortsatt i salg, og du kan sikre deg et eksemplar på nettsiden til Blue Ocean Media

En god idé til julepresang er boken kanskje også?