tirsdag, 24 november 2020

Seiling – en unik mulighet for funksjonshemmede

Written by
BJØRNAR ERIKSTAD: 3. desember kl 19:00 forteller Bjørnar Erikstad om sitt liv som paraseiler og de mulighetene og opplevelsene et har gitt ham BJØRNAR ERIKSTAD: 3. desember kl 19:00 forteller Bjørnar Erikstad om sitt liv som paraseiler og de mulighetene og opplevelsene et har gitt ham FOTO: Morten Jensen
Torsdag 3. desember skal Bjørnar Erikstad fortelle om hva seiling har betydd for ham – og hvilken unik mulighet seiling representerer for de som har en eller annen form for funksjonsnedsettelse.

Anført av Hedda Sørensen arbeider Norges Seilforbund for tiden med ulike oppstartsprosjekter når det gjelder paraseiling. Kongelig Norsk Seilforening er allerede godt i gang, og i Asker Seilforening ligger man i startgropa. NSF håper på å få med flere seilforeninger etter hvert.

Det gjelder imidlertid også å gjøre folk som har en funksjonsnedsettelse oppmerksomme på de mulighetene som finnes innen seiling. Utfordringen er å nå ut til dem med informasjon– og å bryte ned barrierer slik at de tar mot til seg til å forsøke seg ute på vannet. For å bidra til å gi informasjon om dette, men også til å inspirere mange til å forsøke seg, inviterer Norges Seilforbund til et foredrag med Bjørnar Erikstad 3. desember – på nettet.

Dette er min historie

– Ja, jeg skal fortelle min historie i lys av å være parautøver og hva seilingen har betydd for meg. Og det er ikke lite, sier foredragsholderen selv, Bjørnar Erikstad.

– Jeg vil gjerne fortelle om hvordan det å seile og lykkes har gjort at jeg har våget å utfordre meg selv mer. Det har utviklet seg til å bli en liten snøball som ruller og som gjør at jeg får til ganske mye. Gjennom å mestre noe, får man selvtillit. Det er er litt av hovedbudskapet mitt.

Bjørnar sier han også vil fortelle litt om de forskjellige båtklassene og regattaene for paraseilere, og om hvilke muligheter som fins til å kunne utvikle seg.

– Kall det gjerne en karrierestige, sier han.

– Men jeg vil også snakke om de små regattaene og alt hva man kan være med på i seil-Norge. For det er mye.

Seiling byr på noe unikt

Han mener seiling byr på noe helt unikt for personer med funksjonsnedsettelse. I klassen han selv seiler, i 2.4 mR, kan han konkurrere på like fot med helt funksjonsfriske seilere, selv om han er født uten armer. Det har han bevist ved å ha tatt VM-medaljer i klassens åpne mesterskap. Noe slikt kan man ikke gjøre i andre idretter.

– Men man behøver heller ikke seile en spesiell parabåt for å kunne være med på seiling. Selv begynte jeg å seile storbåt og hadde som oppgave å slippe lensetakkelet i slagene. Om bord i en stor båt har alle sine faste oppgaver, og i en stor båt er det mange oppgaver seilere med ulik funksjonsnedsettelse kan klare. Det er noe av det unike med seiling – du kan delta selv om du har en funksjonsnedsettelse, sier han.

– En annen, spesiell side ved seiling, er at man kan holde på med det hele livet, legger han til.

 20121013 114727 MJP
 MANGE OPPGAVER: Selv om man har en funksjonsnedsettelse er det mange oppgaver man kan gjøre om bord. Selv i mangel av å ha armer kan for eksemepl Bjørnar Erikstad være rormann, noe han er her under mesternes mester i 2012 i konkurranse mot Norges aller beste seilere. (FOTO: Morten Jensen)

Slipp til de funksjonshemmede

Han mener derfor det fins utallige muligheter til å seile for funksjonshemmede. Utfordringen er å gjøre dem oppmerksomme på det. Det trengs informasjon, og han håper foredraget kan bidra litt i den retningen.
En annen utfordring er å slippe funksjonshemmede til.

– Det hadde vært fint om flere båteiere vil slippe til funksjonshemmede om bord. Det tror jeg vil være givende både for båteieren og den funksjonshemmede. Det er en fin mulighet til å få med flere. I større båter fins det oppgaver til alle. Alle trenger jo ikke være på fordekket eller styre båten. Det er veldig mye annet man kan gjøre, sier Bjørnar Erikstad.

Som altså blir å treffe på internett. 3. desember kl 19:00 vil Bjørnar Erikstad fortelle sin historie og veien som har ført ham frem til hvor han er i dag. Foredraget vil foregå digitalt og det vil være åpent for alle å følge det. 

– Forhåpentlig vil foredraget være til inspirasjon for både potensielle paraseilere og tillitsvalgte som vil tilrettelegge for paraseiling rundt om i landet, sier Hedda Sørensen.

Link til foredraget.

 Bjørnar Erikstad
 TRENER: I løpet av sin lange seilerkarriere har Bjørnar Erikstad tilegnet seg masse kunnskap som han nå bruker som trener i Tønsberg Seilforening og som sportslig leder i Waszp Foiling Norway. (FOTO: Morten Jensen)