onsdag, 09 desember 2020

Gode treningsmåneder for landslaget

Written by
TRENING: Det har ikke bare vært vakkert å trene i Vilamoura – nyttig har det også vært. TRENING: Det har ikke bare vært vakkert å trene i Vilamoura – nyttig har det også vært. FOTO: Thomas Guttormsen
Det har vært stille rundt landslagsseilerne i høst, men det har ikke vært stille for dem. De har gjennomført en hektisk treningsperiode. 

Anton GarotteLandslagets Laser- og 49er-seilere har oppholdt seg i Vilamoura i Portugal den siste måneden, der de har trent intensivt sammen med trenerne sine; Thomas Guttormsen, Lars Loennechen og Anton Garotte. Alle de tre trenerne rapporterer om en måned med godt treningsutbytte, at de norske seilerne stadig tar skritt i riktig retning og at de er i god rute når det gjelder forberedelsene til neste sesong.

I dag, onsdag 9. desember, starter regattaen Portugal Grand Prix der de vil få en liten pekepinn om hvor de står i det internasjonale bildet, skjønt alle de tre trenerne påpeker at regattaen først og fremst vil være fo en treningsregatta å regne.

– Hermann og jeg har pekt ut tre områder vi skal ha fokus på under regattaen. Det er kommunikasjonen oss imellom før og etter regattaen, startene og det å være hundre prosent på i de første to minuttene etter start, forteller Anton Garotte, treneren til Hermann Tomasgaard.

 20190911 124942 MJP 3
BYTTET UT: Hermann Tomasgaard har byttet ut hjemlig farvann utenfor drøbak med seiling i sydligere strøk denne vinteren. Men hjem til jul kommer han! FOTO: Morten Jensen. 

Treneren karakteriserer feltet på nærmere 60 båter som godt. Blant deltagerne er svenske Jesper Stålstrøm, brasilianske Robert Scheidt og kroatiske Tonci Stipanovic, som tok bronse i siste VM. I tillegg stiller en håndfull seilere som slo Hermann i EM i høst, der han til slutt endte på 25. plass.

Anton Garotte forteller at de har brukt tiden etter EM og den skuffende plasseringen der til å ta tak i en del ting som ikke gikk helt som det skulle. Blant annet har de fokusert mye på det å seile og ha «hodet ut av båten» og ha fokus på kompass og vinkler. Startene har også vært et tema, likeså båtfarten.

– Vi har kjørt mange start-driller og vi trenerne har arrangert en rekke treningsregattaer for seilerne, sier Garotte.

Ved siden av seilingen har Hermann brukt høsten til studier og lese til eksamener, og til å holde seg i fysisk form.

Under EM var Laser-joller fra nye produsenter et tema. Garotte forteller at de har funnet kun små forskjeller på båter fra de ulike produsentene.

– I treningsgruppen vår har vi alle merker representert, og vår erfaring er at det er liten forskjell på dem.

Hermann har to skrog med seg til Vilamoura; et som er identisk med de båtene de skal benytte i Tokyo og et skrog fra den italienske produsenten Devoti.

Line har knukket lensekoden

Lars LoennechenLars Loennechen, treneren til Årets Seiler, Line Flem Høst, beretter også om en utøver som er i god rute.

– Vi har trent mye fart i det siste sammen med Maud Jayet fra Sveits. Vi har også seilt litt sammen med britenes allerede OL-uttatte Alison Young, og jeg ser jo at Line ligger godt an. Spesielt synes jeg hun har gjort fremskritt på lens, som hun tidligere har slitt med. Da vi seilte mot Alison nylig, syntes jeg Line var klart raskere enn henne. Line har helt klart knukket noen koder. Hun bruker sin egen teknikk, men har puttet elementer av andres oppå det igjen. Resultatet er at hun begynner å få til lensene skikkelig bra.

– Ved siden av å trene båtfart, som jo kan bli kjedelig i lengden, har vi lagt inn en del andre elementer i treningsgruppen vår. Vi har for eksempel hatt treningsregattaer der vi har simulert medal race. I dem har så den som ledet seilasen, fått beskjed om at hun skal forsøke å ta med seg båt nummer to ned til en tredjeplass. Slike elementer skaper variasjon og gjør treningen morsommere, sier Lars Loennechen.

 20190331 110842 MJP 2
 MATCHING: God matching og godt samarbeid har brakt Line Flem Høst atskillige hakk fremover. FOTO: Morten Jensen.

Han forteller at de har god nytte av å samarbeide med andre lands seilere og trenere. Lines sveitsiske treningspartner har for tiden en fransk trener som Lars samarbeider og utveksler erfaringer med.

– På den måten håper vi begge å kunne ta de siste skrittene helt opp ved å lære av hverandre og pushe grensene.

Lars og Line samarbeider også med Anton Garotte og Hermann for at de skal lære av hverandre.

– Jeg må virkelig si at Line står på. Jeg er imponert. Hun leser også til eksamen, og dagen hennes starter gjerne med en økt med bøkene, deretter en tur på gymmen og så ut for å seile. Det er ikke rart hun sover godt om natten!

Og om sin elev, som i går ble kåret til Årets Seiler, sier Lars:

– Lines største styrke er at hun er dønn ærlig i alt hun gjør. Det er mange som forsøker å kamuflere det man ikke er så god på, men Line er ærlig rundt det. Hun sier også hva hun synes om mine tilbakemeldinger og hva hun står for, og dette er utvilsomt med på bringe oss begge fremover.

Mye god trening i høye bølger

Thomas GuttormsenOgså Helene Næss og Marie Rønningen føler at de har tatt skritt i riktig retning.

– Etter EM har vi vært i Cascais i Portugal hvor vi har fått trent i mye vind og høye bølger. Her i Vilamoura er det også åpent med mye sjø som ruller inn fra Atlanterhavet, og det betyr at vi har fått trent godt og mye på forhold vi kan vente oss under OL i Tokyo. Der kommer det også store bølger inn fra havet, forteller trener Thomas Guttormsen.

For det å seile 49erFX i mye vind og høy sjø er hva Thomas kaller «fartteknisk svært vanskelig».

– Bølgene kommer gjerne på tvers av vindretningen og det betyr at trykket på ror og kjøl bygger og avtar med bølgene. Og da er det vanskelig å holde  balanse og fart.

Det bekrefter Marie Rønningen.

– Ja, det er krevende for det blir veldig urytmisk når vi hele tiden enten må presse  på eller holde igjen. Store bølger og lett vind er det vanskeligste, sier hun.

 Helene og Marie
 BALANSEKUNST: Stor sjø og lite vind – det er en vanskelig kombinasjon i 49er FX som Helene Næss og Marie Rønningen har fått trent mye på. FOTO: Selfie

Trener Thomas mener imidlertid at de i løpet av høsten har fått et godt grep om dette. 

– Vi føler at vi har fått trent godt i høst og at vi har god kontroll. Vi hamler opp med de beste, og det er jo gøy. Da er det verdt all treningen vi har lagt ned, sier Marie.

De samarbeider stadig med de regjerende olympiske mestrene fra Brasil som de har trent sammen med, mens det newzealandske laget de også har samarbeidet med, ikke har fått reise ut av New Zealand i dette koronaåret.

– Det er veldig motiverende å samerbeide med brasilianerne. Vi er begge inneforstått med at vi skal forsøke å gjøre hverandre gode. Vårt felles mål er at begge lag skal havne på pallen i OL.

I de kommende dagene vil alle de norske seilerne få en liten pekepinn på hvor de står. Mange av verdens beste FX-lag er på plass i Vilamoura for å delta i Portugal Grand Prix, som varer fra 9. til 12. desember,

Coming home for Christmas

Etter regattaen reiser seilerne hjem til Norge, og hjemreisen er timet slik at de akkurat rekker julaften etter 10 dagers karantene etter hjemkomst. Etter nyttår går turen til Lanzarote, der Finnjolle-seiler Anders Pedersen og Nacra 17-laget allerede har vært i mange uker i høst. På Lanzarote samles hele det norske landslaget, der de vil trene frem mot den første store styrkeprøven i 2021 – påskeregattaen på Mallorca i månedskiftet mars/april.