torsdag, 25 februar 2021

Sesongen starter deilig tidlig

Written by Jon Amtrup
VINTERSEILAS: Fin seilas i vinterlandskap med varmeapparatedekk. Kos fra ende til annen. VINTERSEILAS: Fin seilas i vinterlandskap med varmeapparatedekk. Kos fra ende til annen. FOTO: Jon Amtrup
Det er et faktum: Turseilere strekker seilsesongen lengre og lengre. Det betyr at det er på tide å starte nå. Å få en smak av vinterseiling. Bli en av dem som er utpå!

I to uker forbannet jeg isen. Så brakk jeg meg ut og starter seilsesongen 2021 i begynnelsen av januar. Jeg er på langt  nær den eneste turseileren som har funnet ut at vinterseiling er en ren glede. Turseilere kaster loss tidligere og tidligere.

2. juledag åpnet Kråkerøybroen i Fredrikstad seg for oss. Vel utenfor naturreservatet på Øra kom det en litt nyere og litt raskere båt sigende forbi. Vinden begynte å fylle inn 15 minutter etter at den hadde passert. De rullet ut seilet under den knallblå himmelen. Vi rullet ut seilet og lot stillheten omslutte oss. 

Vi skulle egentlig holde styrbord ut Østerelva, men når det er to seilbåter på fjorden dagen etter julaften, er det ingen grunn til i det minste å forsøke seg på en lite kappseilas. Vi tok dem aldri igjen. Men for en dag vi hadde.

Bedre skulle det bli, for vi ble ute til langt over nyttår. Vi så ikke mange båter, men noen var det alltids blant øyene på Hvaler, Slevik, Hankø og Østre Bolærne. På Missingene var vi en kald januarnatt tre seilbåter. Så kom det en liten kuldeperiode med is. Den varte heldigvis ikke lenge. Ut igjen.

Når jeg skriver dette har vi ligget nesten en uke på Østre Bolærne. Her er det strøm, internett og fantastisk turterreng. Dessuten hygger vi oss med å plukke marint avfall hver eneste dag. Det er nok til alle. Hver dag er båtene her i bryggeanlegget blitt byttet ut. Noen går videre, andre seiler hjem. Men det kommer alltid nye tilbake som overnatter.

Turseiling er blitt en helårsaktivitet for mange. Den sakte, oppvarmende kloden bidrar dessverre til det. Dessuten har vi fått større og bedre utstyrte båter. En pussig pandemi-tid har nok også sendt flere ut på vannet. Båten kan jo være det perfekte hjemmekontor – og det er i hvert fall den mest suverene muligheten du har til å komme deg vekk fra det stadig tristere hjemmekontoret.

Når vi når nærmer oss nok en sommer som kan se ut til å bli preget av etterskjelvene av pandemien, kommer det nok til å bli et vel så høyt  trykk på brukte båter på Finn.no, og båtforhandlere kan smile nok en sesong. 

Men de som kan smile bredest, er vi turseilere som stikker kursen mot nye kyster. Hele norskekysten ligger der foran oss. Kanskje  ses vi på Helgelandskysten i sommer? Eller Svalbard? 

Kom dere på vannet!

I denne podcasten kan du høre mer om NFSs satsning på turseiling og undertegnedes seilaser langs norskekysten.

 Frostrøyk
 OPPLEVELSER: Å strekke sesongen i begge ender betyr også flere og annerledes naturopplevelser enn dem du har tilgang til om sommeren. FOTO: Jon Amtrup