søndag, 25 april 2021

Mye fremgang bak beskjedent resultat

Written by
FREMGANG: Line Flem Høst har fremgang i lite vind. Nå er oppgaven å få orden på startene og seile i fri vind så fort som mulig etterpå. FREMGANG: Line Flem Høst har fremgang i lite vind. Nå er oppgaven å få orden på startene og seile i fri vind så fort som mulig etterpå. FOTO: Joao Costa Ferreira
Til tross for en på papiret beskjeden plassering i ILCA 6-klassen i regattaen ILCA Vilamoura European Continetal Qualification for Line Flem Høst – hun endte til slutt på 18. plass – er hun og treneren Lars Loennechen godt fornøyde med mye av det som skjedde under den ukelange regattaen.

Lines achlleshæl har vært seiling i lite vind, og nettopp lite vind var det deltagerne fikk i de fire første regattadagene i den portugisiske havnebyen. Treneren mener at Line seilte atskillig bedre enn hun normalt ville ha gjort under disse forholdene .

– Vi har jobbet mye med seiling i lite vind i den siste tiden, og det har gitt uttelling. Det handler mye om sittestillingen og bruk av skjøtet. Blant annet. Det som var årsaken til at Line ikke fikk banket inn ensifrete resultater i seilasene, var at hun ble seilende litt for mye og litt for lenge «i trafikk».Hun klarte ikke å frigjøre seg fra de andre tidlig nok, og det er jobb nummer én som du har å gjøre etter at starten er gått. Spesielt i lite vind er dette viktig. 

Det betyr at Line ble seilende litt for lenge i låste posisjoner i dårlig vind og uten valgfrihet som hun ikke kom seg fri fra fort nok.

Litt sen i startene

Lars forteller at Line generelt var litt for sen i startene til å komme godt nok ut av dem, og i så tette felt som dette med over 45 båter på startlinjen, skal det veldig lite til før man havner litt bakpå. 

– Det er bare å være bitte lite grann for sen med å dra i gang, så er det gjort, presiserer han.

Og det var som et resultat av startene, at Line havnet i «mye trafikk».

– Men det gledelige er at Line stort sett har seilt seg opp igjen i feltet etter at hun har fått en slik start – selv i lite vind, og det har hun ikke klart så ofte tidligere, sier Lars.

Han forteller at Lines starter i stor grad skyldes mangel på seiling i store felt. I hele vinter har treningen og treningsregattaer foregått i relativt små grupper. Han er derfor glad for at Line vil få med seg enda en regatta i Vilmamoura som starter 18. mai, og ytterligere en regatta i Medemblikk i Nederland etter det igjen, før kursen settes mot Japan.

Ikke bekymret

– Vi vet hva vi skal trene på i tiden fremover, og jeg er på ingen måte bekymret for at Line ikke skal få til startene igjen. Jeg ser på denne regattaen som en liten «wake up call». Vi skal trene beinhardt på dette fremover!

Line Flem Høsts gode, danske venninne, Anne-Marie Rindom, var i en klasse for seg selv og vant suverent.

– Hun er kort og godt hvassere enn alle de andre i alt hun gjør. Hun har litt spissere albuer, er litt raskere til å skape trykk i båten og så er hun veldig raskt ute på en av sidene av feltet hvor hun får seile fritt.

 Anne Marie Ringom
 ENER: Anne-Marie Rindom fra Danmark vant en suveren seier og er, ifølge Lars Loennechen, for øyeblikket hvassere enn konkurrentene i det meste. FOTO: Joao Costa Ferreira

De tre Line trener sammen med, kom alle inn blant de åtte beste. Josefin Olsson fra Sverige ble nummer to, Tuula Tenkanen fra Finland nummer fem og Maud Jayet fra Sveits nummer åtte.

– Ingen av dem seiler noe fortere enn Line på trening, men det er forskjell på trening og det å prestere i regattaer. Og der var de bedre enn Line denne gangen. Men dette skal vi øve oss på. Line skal bli flinkere til å dra i gang tidligere i startene og ikke å bli for lokal i nærkampene. Det er fort gjort å bli opphengt i de nærmeste båtene i lo og le. Man skal ikke på død og liv vinne kampen båt mot båt, man må seile slik at man tjener på hele feltet. Det har vi, og det skal vi, snakke mye om, sier treneren.

Han har stor tro på at Norges OL-håp i ILCA 6 (Laser Radial) med dette på plass og med litt mer seiling i regattaer i store felt, skal være tilbake blant de aller beste.

– Og så er det jo det da, sier han.

– At i OL er feltet atskillig mindre enn i Vilamoura, og det vil være lettere å seile opp mot det potensialet man har med hensyn til teknikk og fart enn i et stort felt hvor man lett kan bli pakket inn og slite med å komme seg løs og fri.

Hermann hadde pusteproblemer

Hermann Tomasgaard fikk en lite hyggelig sorti fra regattaen i Vilamoura. Han innledet regattaen godt og var oppe på 6. plass sammenlagt, men da vinden tok seg opp mot slutten, fikk han store problemer med pusten og måtte stå over de to siste dagene av regattaen.

– Det er når det begynner å bli belastning, at Hermann ikke får nok pust. Den nest siste dagen klarte han rett og slett ikke å seile ut til start, og den siste dagen måtte han være på land. Når det ikke er noen belastning, virker alt tilsynelatende normalt. Nå har heldigvis Olympiatoppen satt på alt hva de har av ekspertise, så vi får virkelig håpe at de finner ut av dette, sier Lars Loennechen.

Unge seilere mot erfarne ringrever

Ved siden av Hermann deltok også lillebroren hans, Uffe, og Theodor Middelthon i ILCA 7-klassen i Vilamoura, og de fikk kjenne på det høye nivået som er i internasjonal seilsport. De endte på henholdsvis 81. og 98. plass.

– Jeg håper de ikke vil fortvile over hvor langt opp det er til det internasjonale toppnivået med alle de proffe og svært erfarne seilerne som er der, men at de vil se verdien i den erfaringen de kan ta med seg fra Vilamoura og glede seg over de fremskrittene de tross alt har gjort her, sier Lars Loennechen.

Og apropos erfaring: Superveteranen Robert Scheidt fra Brasil som snart fyller 50 år, kom på en annenplass – kun ett poeng bak tyske Philipp Buhl fra Tyskland som er en av Hermann Tomasgaards aller nærmeste treningskamerater.

Komplette resultater.

 Uffe Tomasgaard
 TØFT: Uffe Tomasgaard (bildet) og Theodor Middelthon fikk et tøft møte med det internasjonale Laser-nivået nå tre måneder før OL-starter. FOTO: Joao Costa Ferreira.