onsdag, 05 mai 2021

To 49er FX-lag seiler i Cascais

Written by
OL-OPPKJØRING_ Helene Næss og Marie Rønningen er inne i den siste oppkjøringen før OL. Akkurat nå seiler de regatta i Cascais i Portugal, OL-OPPKJØRING_ Helene Næss og Marie Rønningen er inne i den siste oppkjøringen før OL. Akkurat nå seiler de regatta i Cascais i Portugal, FOTO: Morten Jensen
De norske FX-lagene med Helene Næss/Marie Rønningen fra Tønsberg og Pia Dahl Andersen/Nora Edland fra KNS befinner seg for tiden i Cascais i Portugal der de seiler mot mange av verdens aller beste. 

– Ja, vi er i Cacsais hvor vi avslutter en tre uker lang treningsleir med regattaen Portugal 49er FX International Championship som startet i går. Regattaen samler 28 av verdens beste FX-seilere, og den er en flott oppkjøring for Marie og Helene i treningen frem mot sommerens store mål i Japan, sier treneren Thomas Guttormsen.

Han forteller at de ikke er veldig fokusert på sluttresultatet i denne regattaen.

– Vårt fokus vil forandres fra dag til dag, og vi ønsker å se forbedring på de forskjellige områdene som vi har jobbet med siste tiden.

 Han synes også det er spennende å følge med på fremgangen til juniorlaget med Nora og Pia, som har deltatt på treningen den siste uken frem mot regattaen. 

– De har vist på trening at de kan være med og slåss helt i têten om forholdene ikke er for teknisk vanskelige, og når de samtidig får til det de øver på. 

Røffe forhold

Så langt ligger de norske lagene på henholdsvis 15. og  24. plass. Og det har sine årsaker.

– Første dag var knallbra for Helene og Marie. Det blåste pluss/minus 20 knop og var røffe forhold. De startet med en 10. plass og fulgt opp med en 3. plass. I den tredje seilasen lå de helt oppe i têten, men fikk uheldigvis en kullseiling. Men seilingen totalt sett denne dagen var noe det beste de har gjort under slike forhold. De har gjort store fremskritt, sier en fornøyd trener.

For Pia og Nora gikk det ikke fullt så bra. De kullseilte da feltet skulle gå tilbake etter en generell tilbakekalling i første seilas. Og da røk forstaget slik at de ikke fikk seilt mer denne dagen.

I dag (onsdag) var det noe mindre, men slengete vind som hadde både raske små  skift og store hovedskift.

– I dag skulle vi prøve en del nye ting i startene, men som viste seg ikke å funke så godt, noe som gjorde at Helene og Marie kom veldig på etterskudd i kantringene. Det ga ikke gode resultater, men nyttig lærdom, sier Thomas.

Han forklarer at det de ikke fikk til og som var en følgefeil av dårlige starter, var det å få et godt totaloverblikk på banen og hva som var der ute av vindskift.

Skal vinne startene

– I morgen blir oppgaven å tenke igjennom og skape det store bildet av banen før start, velge den siden man vil gå for og posisjonere seg for å få den beste starten der man har bestemt seg for å starte. Jentene skal være de første i feltet til å ta det rette valget og vinne den siden de har valgt. Det er målet. I denne klassen nytter det ikke å være på etterskudd. Er man det, er man straks nummer 20, sier Thomas.

Pia og Nora fikk båten i orden etter mange timers jobbing i går, og fikk en svært oppløftende 11. plass i dagens første seilas. Deretter ble det en 20. og 23. plass. For Helene og Marie ble dagens fasit 14-19-20.

I morgen er det varslet mindre vind. Regattaen avsluttes søndag med medaljefinale for de 10 beste.