mandag, 19 juli 2021

Bli kjent med OL-seilerne: HELENE NÆSS

Written by
HELENE NÆSS: Helene Næss styrer 49er FX-en og tar de fleste taktiske og strategiske valgene ute på banen. HELENE NÆSS: Helene Næss styrer 49er FX-en og tar de fleste taktiske og strategiske valgene ute på banen. FOTO: Trond R. Teigen
– Helene har en ekstrem vinnerskalle og er veldig tøff, men hun har alltid god kontroll. Det sier makkeren, Marie Rønningen, om rormannen sin om bord i Norges OL-håp i 49er FX-klassen.

For Helene Næss startet seilkarrieren på en sommerskole på Hvasser. To år etter begynte hun å seile Optimist i Tønsberg Seilforening.

– Jeg var veldig ivrig helt fra begynnelsen av. Storebroren min seilte også, og jeg var med på seiling rundt om i landet. Jeg begynte å satse på seiling ganske tidlig. 

I 2005 ble hun norgesmester i Optimist. Deretter begynte hun å seile i tomannsjollen 29er sammen med Ane Gundersen, som hun ble kjent med på Norges Toppidrettsgymnas. Ane er søsteren til Christopher Gundersen som vant VM i Europajolle og er gift med OL-vinner Siren Sundby.

Helene og Ane seilte sammen i noen sesonger, men da Ane valgte å vie seg til studier, var Helene uten makker. Via treneren Lars Loennechen ble hun koblet til Marie Rønningen som seilte Laser, men helst ville hun seile noe annet. De to fant godt ut av det med hverandre, og det skulle vise seg å bli en svært god match.

Helene og Marie bestemte seg for å seile 49er FX og satse mot OL i 2016. I OL-uttagningen ble de slått av tvillingene Ragna og Maja Agerup, men de to Tønsberg-jentene hadde gjort seg såpass godt bemerket i det internasjonale miljøet, at de ble spurt av de brasilianske OL-deltagerne om de ville være treningspartnere med dem før OL. Det ble vellykket, brasilianerne ble olympiske mestere og for Helene og Marie ble det starten på et svært verdifullt treningssamarbeide.

De brasilianske seilerne hadde også et samarbeid med newzealenderne som vant sølv i OL, og Helene og Marie ble tatt med i dette samarbeidet etter OL. 

– Vi ble aldri formelt enige om at vi skulle ha et slikt samarbeid. Det bare ble sånn, sier Marie.

Dette samarbeidet, der de har trent sammen, testet hverandres båter og utstyr og utvekslet erfaringer, har holdt hele veien frem til i dag. Det har løftet alle de tre lagene, som nå utgjør verdens beste 49er FX-troika. Under OL i Japan vil de imidlertid være harde konkurrenter.

Helene og Marie har vunnet medaljer i de siste tre års europamesterskap i 49er FX. De ble europamestre i 2018, vant bronse i 2019 og sølv i 2020. I de siste tre årene har den norske duoen ligget jevnt i toppen internasjonalt og er sammen med Hermann Tomasgaard i Laser Norges fremste medaljehåp i seiling i OL.

49er FX-klassen starter sine seilaser 27. juli og ute på banen møter Helene og Marie 20 andre konkurrenter.

 Helene og Marie om bord
 TAKTIKEREN: Helene Næss (til rors) tar de fleste taktiske og strategiske valgene om bord, mens Marie Rønningen står for trimmingen og får båten til å seile optimalt. FOTO: Trond R. Teigen.
HELENE NÆSS