torsdag, 22 juli 2021

Bli kjent med OL-seilerne: ENDRE FUNNEMARK

Written by
RS:X: Endre Funnemark fikk den siste plassen i den norske OL-troppen og skal seile for Norge i RS:X-klassen. RS:X: Endre Funnemark fikk den siste plassen i den norske OL-troppen og skal seile for Norge i RS:X-klassen. FOTO: Trond R. Teigen
Endre Funnemark kom med i den norske seilertroppen i det aller siste OL-uttaket etter at han seilte inn til den 10. beste nasjonsplassen i VM i RS:X. Endre har seilt brett helt siden han begynte å seile.

Endre Funnemarks inngang til seilsporten er atypisk. Mens de fleste andre i den norske OL-troppen – og for så vidt veldig mange seilere for øvrig – startet med Optimist som barn helt ned i 7-årsalderen, begynte Endre med brettseiling da han var 13 år.

– I oppveksten drev jeg med mange ulike idretter. Jeg har vært innom fotball, bandy, klatring, alpint og svømming, men så begynte jeg å seile brett i KNS som 13-åring.

I noen år ble det brettseiling om sommeren og alpint om vinteren for Endre, men etter hvert ble det mer og mer seiling.

– Ved siden av at det var morsomt å seile, syntes jeg miljøet og stemningen på brygga var veldig kul. Det var gøy å være med på helgesamlingene og reise rundt på norgescupene. Så da valgte jeg å gå den veien. I stedet for ski om vinteren, ble det mer reising til varmere strøk for å seile.

Til å begynne med seilte Endre brettet Bic Techno. Deretter fortsatte han å seile RS:X Junior. Han deltok i flere EM-er og VM-er i brettseiling, men det store vendepunktet kom da han ble tatt ut til å seile for Norge i det internasjonale seilforbundets junior-VM i Malaysia i 2015.

– Det var en opplevelse, og den var egentlig ikke så ulik den vi opplever her i OL med én seiler fra hver nasjon i hver klasse. Men også maten, stemningen og måten vi bor på har mange likhetstrekk. Deltagelsen i Malaysia var veldig inspirerende.

Også Endres eldre bror, Sjur, seilte brett, og han hadde valgt å satse på brett i noen år etter videregående skole før han begynte på studier. Det hadde Endre også sans for og begynte å seile mer eller mindre på heltid etter videregående. Han seilte og jobbet på SFO.

– Vi var en hel gjeng brettseilere som seilte sammen, men i 2017 fikk broren min en skiveutglidning under VM her i Japan og måtte gi seg. Da hadde jeg akkurat blitt senior. Det var et skår i gleden at vi ikke fikk seilt sammen.

 Copy of 655A3545
 100 PROSENT BRETTSEILER: Endre Funnemark har vært brettseiler – og kun brettseiler – helt siden han startet spom 13-åring. FOTO: Trond R. Teigen.

For Endre ble verdenscup-regattaen i Miami i 2019 avgjørende. Da følte han at noe løsnet og at han fikk et lite gjennombrudd. NSFs sportssjef, Rigo de Nijs, var ute i RIB og Endre fikk høre av Rigo at han så et potensiale i ham. Med en fortsatt stigende kurve, så kunne det bli til noe bra, mente sportssjefen.

– Det var en motivasjonsboost, og i 2019 gikk det mye bedre enn tidligere.

Endre begynte på idrettshøyskolen i 2019 og seilte den påfølgende vinteren i Australia. Deretter kom koronapandemien i begynnelsen av 2020 med sin lock down, og hele gjengen av norske brettseilere som hadde reist rundt i verden og seilt, gikk i oppløsning. Endre stod igjen alene. Sebastian Wang-Hansen hadde kvalifisert Norge for en nasjonsplass i OL, men han hadde gitt seg. Endre øynet et håp om å kunne komme til OL i RS:X, samtidig som han også hadde begynt å seile på det nye iQfoil-brettet som skulle benyttes i OL i 2024. En OL-deltagelse i 2021 hadde vært en verdifull erfaring å ta med seg på veien.

Gode venner i seilmiljøet gjorde at Endre fikk innpass til å trene sammen med det nederlandske landslaget i brettseiling på slutten av 2020. Nederlenderne blir ansett å ha verdens beste lag, og de har vært på topp i OL siden Sebastian van den Berg i 1984 fikk den aller første gullmedaljen som ble utdelt til en brettseiler i OL. Storfavoritt til å vinne i årets OL er Kiran Badloe, og det ble Endres treningspartner.

Treningen med nederlenderne ga Endre mange aha-opplevelser og innsyn i nederlendernes treningsfilosofi, og det resulterte i ytterligere et løft. Under VM i RS:X i april i år ble han nummer 18 i VM, men var 10. best nasjonsmessig. Det betød at OL-kravet var innfridd, og helt i begynnelsen av juli fikk Endre beskjed om at han var uttatt til OL i Tokyo.

  • SEILFORENING: Kongelig Norsk Seilforening
  • OL-DISIPLIN: Windsurfer Men
  • BÅTTYPE: RS:X
  • FØDSELSDATO: 25. februar 1998
  • HØYDE: 190 cm
  • PLASSERING PÅ VERDENSRANKING: 34. plass. Beste plassering: Nr. 34
  • OL-DELTAGELSE: Debutant
  • ENDRES TRENER: Under OL vil de øvrige norske trenerne ambulere for følge Endre på regattabanen
  • ENDRE FUNNEMARKS INTERNASJONALE RESULTATER:
  • Slik presenterer OL-arrangørene Endre
 Copy of RT22522
 MOT 2024: Endre Funnemark kan seile med lave skuldre i OL og ta med seg erfaringen videre på veien mot OL i 2024. Men alle vet at lave skuldre også kan gi positive utslag, og et halvår med trening sammen med verdens beste landslag kan gi overraskelser. FOTO: Trond R. Teigen.