torsdag, 29 juli 2021

Team Bagdad tok storeslem i Killing-NM

Written by
MEDALJEVINNERE: Fra venstre Eivind Rubinstein, Peder Nergaard, Koffer Spone, Fabian Spone, Kristian Nergaard og Kalle Nergaard jr. MEDALJEVINNERE: Fra venstre Eivind Rubinstein, Peder Nergaard, Koffer Spone, Fabian Spone, Kristian Nergaard og Kalle Nergaard jr. FOTO: Facebook
Seilerfellesskapet «Team Bagdad» la beslag på de fire første plassene i Killing-NM. Far og sønn, Kristoffer og Fabian, Spone gikk helt til topps.

Norgesmesterskapet i Killing, som ble arrangert av KNS på Hankø og som samlet 33 båter, ble en svært familiær affære og en suksess for «Team Bagdad» der familiene Spone, Nergaard og Horn-Johannessen er sentrale navn. Denne gangen var seilerne dog ikke på lag, men seilte mot hverandre – og da blir konkurransen gjerne hard og den interne prestisjen høy.

– Jeg sa til Fabian på 15 år at dette er voksenkonkurranse, så her gjelder det å vinne, forteller pappa Kristoffer (Koffer) Spone litt spøkefullt.

De to trakk til slutt det lengste strået etter en hard fight mot Peder Nergaard og Eivind Rubinstein, som endte på sølvplass. Bronsen gikk til Peders storebror, Kristian Nergaard, som seilte med sønnen Kalle Nergaard jr. På fjerdeplass fulgte Christen Horn Johannessen og datteren Stina Sophie. Christen har vært, og er, Koffers faste makker i atskillige klasser. Han er dessuten fadder til både Fabian og Kalle, så her ble det mange familiære og interne oppgjør. 

 IMG 7631
 DUELL: Det ble en tett NM-duell mellom Peder Nergaard/Eivind Rubinstein (187) og far og sønn Kristoffer og Fabian Spone. FOTO: Ivar Gilså.

Om bord hos de nybakte norgesmestrene er det Koffer som sitter til rors, mens Fabian har fokka og styrer spinnakeren. Til daglig seiler Fabian det foilende brettet iQfoil – så overgangen fra det til Killing-seiling ble nokså brå. Killing-seiling med sine 4–4,5 knops fart blir gjerne kalt «seiling i slow motion».

– Og det er egentlig helt greit, for når det går så sakte, så får man god tid til å tenke over geometrien når det gjelder vindskiftene og hva som lønner seg. Det er det veldig god læring i. Og det morsomme nå er at Fabian er blitt så god, at han begynner å blande seg inn i mine tanker og beslutninger. Så nå utfyller vi hverandre veldig godt, sier Koffer, som med årets Killing-gull vant sin 45. NM-medalje og bekreftet posisjonen som tidenes NM-seiler!

Første dag var NM-forholdene ganske friske med 8 m/sek sønnavind og seiling utenfor Garnholmen i det som for Killingene var temmelig grov sjø. KNS fikk avviklet fire seilaser. De ble «presset» igjennom for å få mesterskapet sikret. Det kreves minimum fire seilaser for å få et NM godkjent, og værvarselet for dagen etter lød på lett og usikker vind. Det ble det også, men etter hvert fylte det inn med en lett vind fra nordvest som gjorde at mesterskapet ble fylt på med ytterligere tre seilaser.

Norgesmesterskapet i Killing blir ikke det eneste NM-et Koffer Spone skal delta i i år. På planen står også NM i Snipe  sammen med Fabian. Deretter blir det Express-NM med de samme to pluss Christen Horn Johannesen og sønnen hans, Pelle. Videre står NM i Melges 24 for tur, og Koffer har selv planer om å stille opp i NM i Finnjolle. I 2019 stilte han spontant opp i en gammel båt og vant bronse. Nå håper han å få lånt en Finnjolle på nytt.

Koffer har med andre ord ambisjoner om å fylle på kolleksjonen av NM-medaljer ytterligere. NM-tittelen i Killing betyr at Kristoffer også er kvalifisert for mesternes mester, som avholdes i oktober.

Bak de fire første lagene fulgte så Anders Hylen Klippenberg/Joachim Storkersen på 5. plass og Petter og Birgit Fjellstad på 6. plass.

Fullstendig resultatliste.