lørdag, 31 juli 2021

Hermann Tomsgaard seiler for OL-sølv

Written by
KJEMPER OM SØLV: Hermann Tomasgaard er klar for sin livs seilas i morgen. KJEMPER OM SØLV: Hermann Tomasgaard er klar for sin livs seilas i morgen. FOTO: Sailing Energy
Søndag 1. august kl 07:30 seiler Hermann Tomasgaard sin livs seilas. Da handler det om en olympisk medalje. Men Hermann har en plan.

Etter 10 innledende seilaser ligger Hermann på 2. plass bak australske Matt Wearn. Wearn har lagt et så godt grunnlag i de innledende seilasene, at han allerede har vunnet gull. Han trenger kun å fullføre medaljefinalen.

Spenningen vil derfor knytte seg til hvem som vinner sølvmedaljen, en medalje Hermann har det beste grepet om før finalen. Marginene bakover er imidlertid små, og hans største utfordrere vil være kroaten Tonci Stipanovic og Pavlos Kontides fra Kypros. 

Stipanovic vant sølv i OL i Rio i 2016 og Kontides vant sølv i 2012, så det er to svært erfarne seilere Hermann Tomasgaard, som er OL-debutant, skal bryne seg mot.

Sportssjef Rigo de Nijs røper litt om Hermanns plan for morgendagens OL-finale:

– Hermann vil prøve å være fri på startlinjen og få en ren start, og han vil holde seg nær gruppen av seilere som tett på ham i sammendraget. Deretter skal han forsøke å gripe de mulightene som vil by seg i veivalget, men uten å ta for mye risiko. På lensen skal han holde seg i fri vind og forsøke å vinne en plass, noe han skal forsøke på under de to neste leggene; neste bidevind og neste lens.

– Men, sier Rigo.

– Dette er jo bare en plan, og en god seiler vet hvordan og når han skal avvike fra planen, og jeg er ganske sikker på at medlajefinalen ikke forløpe slik vi har planlagt. Hermann er jo en mye bedre seiler enn meg!

Det er litt av et beite med seilere Hermann skal seile mot. Foruten Matt Wearn fra Australia er det:

  • Tonci Stipanovic, Kroatia – OL-bronse (2016) og VM-sølv (2020)
  • Pavlos Kontides, Kypros – To VM-gull, et VM-sølv og et OL-sølv (2012)
  • Philipp Buhl, Tyskland – Regjerende verdensmester, VM-bronse i 2018
  • Robert Scheidt, Brasil – Fem OL-medaljer og 18 VM-medaljer hvorav 11 i gull
  • Jeemin Ha, Sør-Korea – OLs overraskelse uten tidligere medaljer
  • Sam Meech, New Zealand – OL-bronse i 2016
  • Jean Baptiste Bernaz, Frankrike – VM-sølv i 2016
  • Kaarle Tapper, Finland – Hermanns treningskamerat under trener Anton Garotte – VM-sølv i 2016

Finalen blir overført på TV Norge kl 07:30 søndag morgen. Værvarselet tyder på at finaleseilasen vil foregå under flotte værforhold med en vinnstyrke på rundt seks-syv sekundmeter.

Poengsystemet

I finaleseilasen deltar de 10 beste seilerne fra de innledende seilasene. De tar med seg sin poengscore inn i finalen, og plass-poengene de oppnår i finalen har dobbel verdi. Det betyr at plasseringen som oppnås i finalen, gir større utslag på resultatlisten enn normalt. Det er med andre ord større mulighet for å seile seg opp – eller ned – på resultatlisten.

Line i medaljefinale i Laser Radial

 210729 JR SE Tokyo20 306907908 1200
 SKAL GI ALT: Line Flem Høst er klar for å gi alt i medaljefinalen i morgen selv om en medalje er utenfor rekkevidde. FOTO: Sailing Energy

Line Flem Høst skal også seile medaljefinale i morgen tidlig. Line ligger på 8. plass sammenlagt og kan i beste fall seile seg opp til en 5. plass sammenlagt.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at jeg får seile medaljefinalen, og det er en opplevelse som jeg gleder meg til og som jeg skal nyte. Det er 34 andre seilere i klassen som allerede har måttet reise hjem. Jeg skal seile med alt jeg har og gi alt i finalen, sier Line.

Kampen om medaljene vil i første rekke stå mellom danske Anne-Marie Rindom, Marit Bouwmeester fra Nederland og Josefin Olsson fra Sverige. Rindom vant bronse i OL i 2016, og Bouwmeester vant OL-sølv i 2012.

Medaljefinalen i Laser Radial følger umiddelbart etter at mennene har seilt sin – cirka kl 08:30.