søndag, 29 august 2021

Seiling ga mersmak hos ryggmargskadde

Written by
MERSMAK: Mange som fikk prøve seg med seiling, fikk lyst til å seile mer. Seiling er godt egne for folk med en funksjonsnedsettelse. MERSMAK: Mange som fikk prøve seg med seiling, fikk lyst til å seile mer. Seiling er godt egne for folk med en funksjonsnedsettelse. FOTO: Simen Kjelsrud
Smilene lyste, latteren satt løst og øynene gnistret da 80 ryggmargskadde nylig fikk forsøke seg som seilere og padlere. Det ga dem mersmak. 

For noen uker sider ble alle medlemmer i Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS) invitert til en helg med seiling og kajakkpadling på Fornebu i Oslo. Det var populært, for over 80 personer i alle aldre var påmeldt og fikk forsøke seg på aktiviteter på vannet. Samlingen var en del av LARS’ «Aktiv sommer» – et prosjekt som går ut på å aktivisere og bygge opp den fysiske formen til landsforeningens medlemmer.

– Det ble et utrolig vellykket arrangement, der vi også fikk vist frem hvor godt egnet seiling er for mennesker med en funksjonsnedsettelse, sier Hedda Sørensen, som er toneangivende i Norges Seilforbunds arbeid for å bygge opp paraseiling i Norge.

NSF, Kongelig Norsk Seilforening og Ormsund Kajakkklubb stod for den praktiske gjennomføringen. Mange av deltagerne som fikk prøvd seg med seiling og kajakkpadling, uttrykte at dette ville de gjerne gjør mer av.

sos03 
 MANGE: Hele 80 deltok da Landsforeningen for rygmargsskadde hadde arrangement sammen med NSF, KNS og Ormsund Kajakklubb for å vise dem seiling og padling. FOTO: Simen Kjelsrud.

– Det var også flere som sa at de veldig gjerne ville forsøke å få etablert seilaktiviteter rundt om i landet og søke om midler til å anskaffe båter som er egnet for denne typen seiling, som for eksempel RS Venture, som er spesiallagd for paraseilere.

– Per i dag har KNS og Asker Seilforening et etablert paraseiling-tilbud med ukentlig seiling, men nå er det også håp om at vi kan få til noe i Tønsberg, Son og på Hamar, sier Hedda.

Etter interessen å dømme denne helgen på Fornbu, er behovet der – og det er økende.

Hedda forteller at det fins stiftelser og fond som støtter slike prosjekter – i tillegg til kommunale støtteordninger. Det kan også være snakk om å få utstyr knyttet til seiling og padling hos hjelpemiddelsentralen til NAV. Hedda sier at mulighetene fins dersom vilje og ønske om å få til et lokalt paraseilingstilbud er sterkt nok.

 DSCF1843
ULIKE TYPER: Ved siden av RS Venture- og RS Quest-jollene, fikk flere også være med å seile i kjølbåter, som for eksempel J/80. FOTO: Simen Kjelsrud.

De frivillige som stilte opp for å gjennomføre samlingen på Fornebu fikk se mange sterke personligheter og mange glade og fornøyde ansikter. De fikk også høre rørende historier. Smilet var kanskje aller størst hos en av deltagerne som hadde seilt mye før han ble skadet og ble lam, da han atter kunne sette seg i en båt og seile slik han hadde gjort det tidligere.

– Vi fikk virkelig vist frem seiling som paraidrett og fikk ved selvsyn se hvordan dette ga mersmak hos mange av dem som fikk prøve seg. Jeg håper derfor flere seilforeninger i landet vil ta tak i dette og tilrettelegge for paraseiling i sitt lokalmiljø, sier Hedda Sørensen, som gjerne vil bli kontaktet dersom noen trenger hjelp til å komme igang, søke etter ressurser eller få informasjon om paraseiling og hva som kreves.

– Det er ikke så vanskelig å komme i gang som mange tror, sier hun.

 pad02
 KAJAKK: Kajakkpadling stod også på programmet og falt i smak hos mange. FOTO: Simen Kjelsrud.