torsdag, 04 november 2021

Stort norsk lag starter i ILCA 7-VM

Written by
VM: Hermann Tomasgaard skal forsvare bronsemedaljen fra OL under VM i Barcelona. VM: Hermann Tomasgaard skal forsvare bronsemedaljen fra OL under VM i Barcelona.
I morgen starter VM i ILCA 7 i Barcelona der Norge stiller med hele syv seilere. Konkurransen blir hard, fire av de fem beste fra OL er med – inklusive Hermann Tomasgaard.

Det er kun den olympiske mesteren, Matt Wearn fra Australia, som mangler av de fem beste i OL. Tonci Stipanovic fra Kroatia (OL-sølv), Pavlos Kontides fra Kypros (leder verdensrankingen) og Philipp Buhl fra Tyskland er alle  med, og de er naturlig nok i det ypperste favoritt-sjiktet i kampen om VM-medaljene som skal deles ut.

Med hele syv seilere er Norges tropp en av de største, og den er den klart største fra Norden. Flest deltagere har vertsnasjonen Spania samt Italia med 11 seilere, men bortsett fra det er det kun England og Nederland med sine åtte seilere som har med flere deltagere enn Norge. Finland og Danmark har med fire seilere, Sverige tre.

Bortsett fra de fire nevnte og kjente OL-seilerne, inneholder deltagerlisten, som i alt teller 139 seilere fra 44 nasjoner, mange og nye ukjente navn. Etter et OL foregår det alltid et generasjonsskifte ettersom flere seilere gir seg, noe som byr på mulighet for nye seilere å markere seg. Det er en mulighet også de norske seilerne har.

En ener og mange talenter

På det norske laget er Hermann Tomasgaard, som nå er ranket som nummer to i verden, den soleklare eneren, og det er nok han man må støtte seg til dersom det skal kunne bli norske farger på seierspallen. Men bak ham vil det bli spennende å se hvem av de øvrige norske seilerne som vil kunne blomstre i mesterskapet. 

De norske seilerne som deltar er:

  • Olai Hagland, Stavanger
  • August Hanevik, Stavanger
  • Anders Lindemark, Stavanger
  • Theodor Middelthon, Stavanger
  • Christoffer Sørlie, Fredrikstad
  • Uffe Tomasgaard, Drøbaksund 
  • Hermann Tomasgaard, KNS

– Vi har ikke satt oss noe resultatmål under VM,  men vi har en hel del utviklingsmål som vi jobber med. Blant annet skal vi ha fokus på startene, sier Emilie Kathrin Vabø, som er treneren som følger de norske seilerne i Barcelona, bortsett fra Hermann, som landslagstrener Anton Garotte følger opp.

Hun og Anton vil  jobbe tett sammen under VM, og når det er andre norske seilere i den gruppen Hermann seiler i, vil Anton også følge opp dem.

– Anton vil også vie Theodor, som er på utfordrerlandslaget, ekstra oppmerksomhet, sier Emilie.

Kompetanseoverføring i praksis

De øvrige seilerne er en del av det nye talentprogrammet til Norges Seilforbund, som Emilie har ansvaret for under VM.

Også for Emilie vil VM-et være lærerikt. Hun vil bli briefet og coachet av Anton, og hun vil være tilstede når Anton og Herman har sine debriefer.

– Det håper jeg at jeg vil lære mye av, sier Emilie.

Verdensmesterskapet starter i morgen, og værvarselet lyder på lite og veldig skiftende vind.

– Så lite og så skiftende at vi faktisk lurer på om det in det hele tatt blir noen seilaser i morgen. Men blir det det, er vi sterke og klare til dyst, sier hun.