tirsdag, 23 november 2021 13:29

Toppår for norsk seiling

Written by
OL-BRONSE: Hermann Tomasgaard topper med sin OL-bronse et godt, norsk regatta-år. OL-BRONSE: Hermann Tomasgaard topper med sin OL-bronse et godt, norsk regatta-år. FOTO: Sailing Energy
2021 har vært et sterkt år for norsk seilsport. Norske seilere har vunnet ni internasjonale medaljer og topper flere internasjonale rankinglister.

Norsk seilsport er ikke bortskjemt med gode resultater internasjonalt, men Tønsberg-seilerne Helene Næss og Marie Rønningens VM-sølv i OL-klassen 49er FX avslutter en seilsesong som har vært en av de beste på lang tid. Ikke minst er det verdt å merke seg mange gode internasjonale resultater prestert av flere av seilere som nå kommer bak landslagsseilerne.

Internasjonale medaljer

Den aller gjeveste medaljen i 2021 vant Hermann Tomasgaard fra Kongelig Norsk Seilforening (KNS) da han tok bronse i Laser Standard (klassen har nå endret navn til ILCA 7) under De olympiske lekene i Japan. At det gror godt bak Hermann og at nye, lovende seilere er på vei, viste 17 år gamle Theodor Middelthon fra Stavanger da han vant bronse i U19-EM i den samme OL-klassen som Hermann seiler i.

Også bak de nybakte sølv-vinnerne fra Tønsberg fins det talenter. Pia Dahl Andersen og Nora Edland fra KNS vant EM-gull i 49er FX   for juniorer under 23 år i år. I guttenes beslektede 49er-klasse ble det U21-gull i EM også til Mathias Berthet og Jostein Aker. I VM i den samme klassen vant Mathias bronse sammen med Alexander Franks-Penty.

I OL i Frankrike i 2024 skal det for første gang seiles på foilende brett i den nye OL-klassen iQFOIL, og også her har norsk seilsport svært gode seilere på vei opp.  Helle Oppedal fra Stavanger vant VM-sølv i U21-klassen i år, og lillesøsteren hennes, Tuva Oppedal, vant VM-sølv i juniorklassen.IMG 0333 kopiPÅ LANDSLAGET: Helle Oppedals gode prestasjoner i 2021 har gjort at hun nå er kommet på det norske landslaget.

På topp i gamle OL-klasser

Norske seilere hevder seg også fortsatt i gamle OL-klasser. Siren Sundby vant som kjent OL-gull i Europajolle-klassen i Hellas i 2004, og i årets VM for gutter i den samme klassen ble Lars Johan Brodtkorb fra Horten verdensmester. Også som lag i det samme mesterskapet vant Norge gull.

Gode norske rankingplasseringer

På det internasjonale seilforbundet, World Sailings, rankingliste leder for tiden Line Flem Høst fra KNS OL-klassen ILCA 6 for damer, mens Hermann Tomasgaard ligger på 2. plass på rankinglisten i ILCA 7.line hederLEDER RANKING: Line Flem Høst ligger på topp på verdensrankingen i OL-klassen ILCA 6. FOTO: Morten Jensen

I 49er FX-klassen ligger Helene Næss og Marie Rønningen på 8. plass på World Sailings rankingliste, men VM-sølvet vil trolig bringe dem oppover ved neste oppdatering.

I seilbrett-verdenen er det rankingen til PWA World Tour som gjelder, og i klassen for foilende brettseilere er Helle Oppedal ranket som nummer to i verden i dameklassen. Blant seilere under 21 år er hun best. I freestyle-klassen er Oda Johanne Brødholt fra Oslo ranket som nummer tre.

Det er lenge siden Norge har vært så synlige på det internasjonale seiler-kartet som i år.

RETTELSE:

I pressemelding om VM-sølvet til Helene Næss og Marie Rønningen ble det sagt at det var første norske VM-medalje i en OL-klasse på 18 år. Det medfører ikke riktighet. Line Flem Høst vant VM-bronse i OL-klassen ILCA 6 i 2020. NSF beklager feilopplysningen.