søndag, 05 desember 2021

HH Youth Award-kandidat: Mathias Berthet

Written by
MATHIAS BERTHET: Mathias Berthet er kandidat til prisen HH Youth Award. MATHIAS BERTHET: Mathias Berthet er kandidat til prisen HH Youth Award. FOTO: Morten Jensen
En av Norges aller fremste fremtidshåp når det gjelder internasjonal seiling, har også andre sider som ikke er like kjente. 

 Mathias Berthet (20) fra KNS  er den tredje av fem finalister som nå er i den siste runden om hvem som skal få HH Youth Award-prisen. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

  • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
  • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
  • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
  • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Mathias Berthet er kjent som en av Norges aller største fremtidshåp når det kommer til internasjonal seiling, og han er nå en del av det norske utfordrerlandslaget. Som ungdomsseiler har han allerede erobret flere VM-titler, og han satser nå for fullt mot OL i 2024 i 49er-klassen sammen med Jostein Aker fra Tønsberg.

Dette er imidlertid kun en del av bakgrunnen for at Mathias er nominert som en kandidat til Helly Hansen Youth Award. For selv om Mathias har sin egen karriere å ivareta, prioriterer han også å bruke tid på å dele sin viten og sine erfaringer med andre seiler. 

I sommer arrangerte han blant annet en treningssamling for norske 29er-seilerne, og i KDY (Kongelig Dansk Yachclub) holdt han en tilsvarende samling for danske 29er-seilerne. I Trondheim, hvor han studerer, er han en av initiativtakerne til seilgruppen for sin studielinje, og han har selv deltatt på NTNUis seilsportsliga-lag. I Trondheim er han kjent for å spre seilglede og -kunnskap, og han har holdt introduksjonskurs og seiltur for andre studenter. Mathias er i tillegg medforfatter til boken «The 29er manual» – selve bibelen for alle unge skiff-seilere.MJP 20210815 00467 7360 x 4912NTNUI: Mathias Berthet (t.v) er en viktig bidragsyter til seilmiljøet ved NTNU. FOTO: Morten Jensen

Mathias Berthet har også et hjerte for miljøsaken – og ikke bare i form av tomme ord og heiarop. Da han arrangerte 29er-samling i KNS, donerte han overskuddet fra samlingen til Marineoperatørene, som jobber for et bæredyktig, maritimt miljø i Oslofjorden.

Som en av årsakene til at Mathias har nådd så langt innen seilingen som han har – sin unge alder til tross – blir hans profesjonelle innstilling til trening og konkurranse trukket frem. Mathias har 24/7 fokus på hva som skal til for å være best når det gjelder – og han gjør den jobben som kreves. Han tar skarpe og bevisste prioriteringer, og han er ikke en som «goes with the flow». 

– Hans tilnærmning til mestring bør være til inspirasjon for mange – uansett om man går for NM-gull i Optimist eller vil være foreningens beste trener, sies det i innstillingen av ham som kandidat til Helly Hansen Youth Award.image0MOT OL: Mathias Berthet satser mot OL i 49er. Hans tilnærming til trening blir fremhevet som en vesentlig årsak til Mathias’ sportslige fremgang. 

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www.seiling.no og varer frem til og med julaften – 24- desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren får klær fra Helly Hansen til en verdi av 10 000 kroner. Andrepremie-vinneren får klær for 5000 kroner og kandidaten med 3. felst stemmer får klær for 2500 kroner.