mandag, 20 desember 2021

Ungdoms-VM var fantastisk!

Written by
STOR OPPLEVELSE: Å delta i Youth Sailing World Championships var en stor og annerledes opplevelse for de norske seilerne. STOR OPPLEVELSE: Å delta i Youth Sailing World Championships var en stor og annerledes opplevelse for de norske seilerne. FOTO: Emilie Kathrin Vabø
– Youth Worlds har vært en helt fantastisk opplevelse for oss alle! Vi har opplevd en annen kultur, fått nye venner både på tvers av land og båtklasser, og vi har lært og blitt bedre på utrolig mye viktig for seilingen.

Slik oppsummerer Emilie Kathrin Vabø, som var NSFs hovedleder for de norske seilerne i mesterskapet, som nylig ble avsluttet i Oman. Norge var representert i fire klasser, og de norske seilerne plasserte seg slik:

  • ILCA 6 Jenter: 6. plass: Marie Jacobsen Lepperød, Tønsberg
  • ILCA 6 Gutter: 35. plass: Oscar Nøttingnes Skovly, Ran
  • 29er Jenter: 6. plass: Diane Ninauve-Jutulstad, Bundefjorden/Cornelia Fure, KNS
  • 29er Gutter: 22. plass: Markus Berthet, KNS/Rudolf Ugelstad, KNS

Komplette resultatlisterYouth lag NORGENORGE: Det norske laget som deltok i ungdoms-VM i Oman: Foran fra venstre: Marie Jacobsen Lepperød, Cornelia Fure og Diane Ninauve-Jutulstad. Bak: Rudolf Ugelstad, Oscar Nøttingnes Skovly og Markus Berthet. FOTO: Emilie Kathrin Vabø.

Startet i têt

Marie åpnet mesterskapet fantastisk og tok ledelsen i sin klasse allerede fra første dag, og den posisonen innehadde hun også da ungdoms-VM var tre dager gammelt. På den fjerde dagen fikk hun en tjuvstart av det sorte slaget (black flag), og etter en god start i den påfølgende seilasen, tok hun noen feil valgt og endte godt ute i feltet. Da røk ledelsen sammenlagt, og ettersom det var svært jevnt blant de fleste, ble fallet dypt; fra 1. plass og helt ned til 8. plass.

Marie reiste seg imidlertid igjen på mesterlig vis og avsluttet den siste dagen med en 5. plass i det store ILCA 6-feltet, som talte 46 jenter fra like mange nasjoner.

– Målet siste dag var å gi alt og bruke opp de siste kreftene jeg hadde. Selv om dagen før ikke hadde gått som planlagt, måtte jeg nullstille meg og tenke fremover. Siste seilas gikk bra, og jeg satt igjen med en god følelse, sier Marie om den siste seilasen.

Om mesterskapet som helhet, sier hun:

– Jeg er stolt over det jeg har fått til i Youth Worlds, men også skuffet over den ene seilasen som ødela litt for meg. Hele arrangementet har vært en utrolig opplevelse.Marie Jacobsen LepperødSTOLT: Marie Jacobsen Lepperød har all grunn til å være fornøuyd og stolt av innsatsen i ungdoms-VM. FOTO: Sander van der Borch/Lloyd Images

Seilte seg oppover

6. plass endte også Diane og Cornelia på til slutt. De startet prestasjonsmessig i motsatt ende av Marie og var mer beskjedne innledningsvis. Etter første dag lå de på 8. plass sammenlagt, men allerede andre dag viste de at de var blitt varmere i trøya. Kanskje litt for varme, for etter en 5. og en 1. plass i den dagens to første seilaser, vanket det et sort flagg i den tredje seilasen.

Etter 4. dag lå de på 5. plass med en teorietisk sjanse til å være med å kjempe om bronsemedaljen på mesterskapets siste dag, men med 7. plass i siste seilas endte de på 6. plass i jentenes 29er-klasse. Den talte 18 lag.

Markus og Rudolf kom aldri skikkelig med i dansen om de gjeve plasseringene i guttenes 29er-klasse. Bortsett fra en 4. plass i en av enkeltseilasene, endte de et godt stykke bak i feltet, og til slutt tok de et abonnement på 21. plassen. De avlsuttet mesterskapet med hele fem 21. plasser på rad. Det ga dem til slutt en 22. plass sammenlagt.29er droneSEILTE SEG OPP: Etter en litt forsiktig åpning seilte Diane Ninauve-Jutulstad og Cornelia Fure seg opp på resultatlisten. Her runder de først. FOTO: Lloyd Images.

Et verdig punktum

Oscar konkurrerte i klassen med flest deltagere – hele 50. Og det var overveldende:

– Jeg har aldri seilt i et så stort felt i ILCA og heller ikke et felt med et så høyt nivå. Dårlige valg blir ekstra hard straffet, og krever litt annen seiling enn jeg er vant til, sa han etter første dags seiling – som endte med en tjuvstart.

Etter det gikk det stadig bedre, og for hver dag rykket Oscar oppover på sammenlagtlisten. På finaledagen fikk han en skikkelig opptur og kom i mål som fjerde beste seiler.

– Den siste dagen gikk det endelig. Deilig å avslutte topp 5. Avslutningsermonien var fantastisk! Jeg har utrolig mange gode opplevelser fra turen. Noe av det gøyeste fra turen, var første dag vi fikk gå ut på vannet. Jeg har aldri seilt i så lette klær før, og det var utrolig deilig, oppsummerer Oscar – fra Bergen.

Innlagt i ungdoms-VM er en nasjonskonkurranse der alle lands seilere teller, og i den endte Norge på 26. plass av de 59 nasjonene som hadde sendt seilere til mesterskapet. Frankrike vant foran Spania og USA. Deretter fulgte Italia, England og Tyrkia. Finland ble best av de nordiske landene på 20. plass. Deretter fulgte Danmark (25), Norge (26) og Sverige (27) på rekke og rad.ÅpningssermoniANNERLEDES: Ungdoms-VM ble på mange måter en annerledes og stor opplevelse for de norske seilerne. Her fra åpningssermonien. FOTO: Lloyds Images

IQFOIL i 2022

Til neste år går ungdoms-VM i Haag i Nederland fra 8. til 15. juli, og etter den opplevelsen årets seilere har hatt å dømme, er det virkelig en gulrot verdt å kjempe for.

– Det ryktes at det vil bli et utrolig bra mesterskap, sier Emilie.

Der vil det også bli konkurrert i 29er og ILCA 6, mens iQFOIL kommer inn som ny brettklasse til erstatning for BIC 293 – noe som bør være høyst aktuelt for norske seilere. I tillegg skal det seiles i 420, Nacra 15 og FormulaKite. Bortsett frai Nacra 15, som er en mixed klasse, er det separate klasser i de øvrige båttypene.

For å delta i ungdoms-VM i 2022 må man være født etter 31. desember 2003 og før 31. desember 2010.

Se kunngjøringen for ungdoms-VM 2022.