fredag, 06 mai 2022

Seilsportsliga-start uten favoritter

Written by
LIGASTART: Det er duket for en spennende seilsportsliga-sesong som starter i Oslo denne helgen. LIGASTART: Det er duket for en spennende seilsportsliga-sesong som starter i Oslo denne helgen. FOTO: Henrik Eriksen
Lørdag 7. mai starter seilsportsligaen, og hvilke to seilforeninger som vil toppe hver sin divisjon etter årets sesong, er helt åpent. Årets seilsportsliga er uten klare favoritter.

7. og 8. mai igangsettes den sjette sesongen til Norsk Seilsportsliga. Det skjer i Oslo, helt innerst i fjorden; i havnebassenget rett utenfor operaen. Der skal seilsport vises frem i hjertet av hovedstaden, og ved siden av båtene ute på fjorden, vil seiling bli vist frem via en rekke stands på utstikkeren Sukkerbiten, som vil være race village for ligastevnet.

– Et mer sentralt sted for et seilsportsligastevne finner du neppe. Nå krysser vi fingrene for at det blir vind og fint vær, sier Thomas Nilsson i Norges Seilforbund.

På land vil det bli informert om en rekke tilbud i tilknytning til seiling. Der vil det bli fortalt om paraseiling, miljøenegasjement, jenteseiling og sommerleire – for å nevne noe. Der vil det også være speakertjeneste som informerer om hva som skjer ute på sjøen; hvem som seiler mot hverandre og hva som er spenningsmomentene. 

SEILmagasinet vil lage en oppsummering etter hver dag som sendes cirka kl 16, og seilasene kan følges direkte via SAP Sailing Analytics. Seilsportsligaens Facebook-side og Instagram-konto (@seilsportsligaen) vil også være en kilde til informasjon, for ikke å snakke om seilsportsligaens egen nettside der man finner all informasjon om seilsportsligaen. Under fanen «Oppslagstavlen» finner man linker til all nødvendig informasjon. Hvem som seiler på de enkelte lagene, finner man på deltagerlisten i Manage2Sail.

Værvarselet forteller om nordlig lett bris 3–5 m/sek lørdag og litt lettere sørlig vind søndag. Sola vil skinne høyt og lenge begge dagene, så alt peker i retning av at stevnet i Oslo vil bli en skikkelig start på sommeren.

Mange favoritter

Hvem som vil gå seirende ut av den øverste divisjonen, eliteserien, i årets seilsportsliga, er et så langt helt åpent spørsmål. Alt peker i retning av at det vil bli en veldig jevn og åpen liga i år med mange potensielle vinnerlag. Åsgårdstrand Seilforening kommer til Oslo som tittelforsvarere, men de kommer med et helt nytt lag ledet av Trym Markussen. Trym har vært med som mannskap siden ligane startet i 2016, men har nå fått rollen som skipper. 51542694926 7183bcfbab oFORSVARERE: Åsgårdstrand Seilforening er tittelforsvarere, men kommer med et nytt lag til Oslo. (FOTO: Trond R. Teigen)

Til avisen Gjengangeren sier han at lagets ambisjon i år er å beholde plassen i eliteserien.  I et intervju med SEILmagasinet, sier han at målet er å ha det gøy og vokse som seilere – og rekruttere flere seilere til ligaseiling i Åsgårdstrand.

Skal man støtte seg på hvilke lag som har rutine, peker Moss Seilforening seg ut. Laget ble nummer to i fjor, og stiller med den samme grunnstammen i Oslo. Et annet sterkt utfordrer-lag er Grimstad Seilforening. De rapporteres å ha trent godt gjennom hele førsesongen, de har klare ambisjoner og laget hadde sin beste sesong i fjor med 4. plass. I favorittsjiktet befinner også de to studentlagene til BI og NTNU seg. BI Athletics ble nummer tre i 2021, mens NTNUI avsluttet sesongen i fjor som det klart best av samtlige lag med 1. og 2. plass i de to siste ligarundene.

De nevnte lagene har imidlertid mange utfordrere, og i fremste rekke av dem kan nevnes Tønsberg, Risør og nyopprykkede Stavanger. De tre lagene særmerkes av å ha unge, dyktige seilere.

Å vinne eliteserien er selvsagt det gjeveste, men det å bli nummer to og tre har også betydning. Disse plasseringene gir billett til Sailing Champions League der foreningslag fra over 20 nasjoner seiler om å vinne denne gjeve internasjonale tittelen. MJP 20210815 00245 7360 x 4912STUDENT-LAG: Seilsportsligaen er blitt populær blant studenter, og de hører med blant favorittene til å ta de øverste plassene i årets liga. (FOTO: Morten Jensen)

Første forening fra innsjø-Norge

I den motsatte enden av tabellen gjelder det å unngå de fire nederste plassene etter endt sesong. Det betyr nedrykk til 1. divisjon i den påfølgende sesongen. Og da gjelder selvsagt det motsatte i 1. divisjon; de fire øverste plassene der betyr opprykk til eliteserien.

Og i likhet med i eliteserien, er det vanskelig å peke ut klare favoritter i 1. divisjon. Flere av lagene som rykket ned i fjor, har klare ambisjoner om å rykke opp igjen. Blant dem er de to Vestland-foreningene Askøy og Ran. De store seilforeningene i Asker og Bærum vil alltid være kandidater til å rykke opp om de mobliserer sine beste seilere. Molde var på nippet til å rykke opp i 2021 og har et velorganisert J/70-miljø i foreningen som vil kunne utvikle slagkraftige lag.

En spennende nykommer i årets 1. divisjon er Lillehammer Seilforening. Det er den første innsjøforeningen som noensinne deltar i seilsportsligaen, og foreningen ble stiftet så sent som rett før jul i fjor. Foreningen har en klar ambisjon om å satse på seilsportsligaen, og har som et langsiuktig mål å anskaffe J/70-er de kan trene med på Mjøsa. Og nykommere til tross, laget blir neppe noen kasteball i årets 1. divisjon. Foreningen har flere erfarne seilere med seg i sin satsing. Blant dem er Henrik Julius Nilsen, som i en årrekke har vært en av Bergens mest markante og gode seilere.

Norsk Seilsportsliga 2022 innledes med stevnet i Oslo 7. og 8. mai. Bergen blir neste stoppested for seilsportsliga-lagene. Der foregår stevne nummer to 18. og 19. juni. Stavanger er vertsskap for stevne nummer tre 27. og 28. august. Det hele avgjøres så med det fjerde stevnet i  Grimstad 24. og 25. september.  

FUN FACTS OM ÅRETS LIGA:

 • Eliteserien har hele fire lag fra Sørlandet (Grimstad, Lillesand, Risør og Kragerø), mens Indre Oslofjord, hvor flere av landets største seilforeninger er, kun har tre.
 • Det deltar tre studentlag i seilsportsligaen. BI Athletics  og NTNUI har vært sitt laget i eliteserien, mens NTNUI også har et 2. lag i 1.divisjon. 2. laget til NTNUI kan ikke rykke opp i eliteserien.
 • For første gang deltar det et lag fra innsjø-Norge. Lillehammer Seilforening deltar i 1. divisjon for første gang. 
 • Av alle de 15 lagene i eliteserien er det kun Åsgårdstrand Seilforening og Tønsberg Seilforening som har holdt plassen sin der siden seilsportsligaen startet i 2016.
 • 23,7 prosent av alle deltagerne i seilsportsligaen i 2021 var kvinner. Gjennomsnittsalderen på deltagerne i den samme sesongen var 33,9 år.
 • Nesodden Seilforening stiller med det yngste laget i det 1. stevnet i Oslo. Laget har en gjennomsnittsalder på 18,75 år. I 1. divisjon kommer Ran Seilforening med et enda yngre lag med 18,25 år i snitt.
 • Åsgårdstrands Seilforening har Oslo-stevnets yngste deltager på 12 år. Eldste deltager befinner seg på Soons lag og er 62 år.
 • Sandefjord Seilforening og Molde Seilforening har begge den høyeste gjennomsnittsalderen på sitt lag i den kommende ligarunden; 52 år.
 • Sandefjord Seilforening er den eneste seilforeningen som kommer med et rent damelag.
 • Kun 7 av 66 seilere i eliteserien i Oslo er kvinner. Det utgjør kun 10,6 prosent og er under halvparten av den gjennomsnittlige andelen av kvinner i 2021. I 1.divisjon er andelen høyere; 23,5 prosent. Kvinneandelen i Oslo-stevnet totalt er 17,2 prosent.
 • Gjennomsnittsalderen på seilerne som deltar i Oslo og som seiler i eliteserien, er 30 år. Tilsvarende er gjennomsnittsalderen i 1. divisjon 35 år.