mandag, 01 august 2022

Topp ti for kong Harald i 8 mR-VM

Written by
SPREK KONGE: Kong Harald viste at han fortsatt henger godt med og ble nummer 10 i 8 mR-VM. SPREK KONGE: Kong Harald viste at han fortsatt henger godt med og ble nummer 10 i 8 mR-VM. FOTO: James Robinson Taylor/SNG
Med en god avslutning siste dag, seilte kong Harald og laget hans inn på topp ti-listen i 8 mR-VM i Genève i Sveits.

Kong Harald imponerte alle og viste at han fortsatt er en seiler å regne med – til tross for sine 85 år og den begrensete beveglighet til bens som han nå har etter at det ene benet ble operert. Sammenlagt ble han og mannskapet nummer ti – og i Sira-klassen – klassen for de klassiske 8-meterne konstruert før 1960 – ble den norske båten nummer fem. Spesielt avslutningsdagen ble sterk med 5. og 7. plass – noe som brakte laget inn på topp ti-listen. 

Den andre norske båten, «If» med Tom Knutsen som skipper, kom på 14. plass.

Med seg om bord i «Sira» hadde kong Harald: Hans Jørgen Bauck, Sveinung Torgersen, Arve Roaas, Bjørn Mørland Pedersen, Kjell Inge Heiberg og Kjell Arne Myrann.

Vinner ble den sveitsiske båten «Yquem II», som var feltets eneste virkelig moderne båt, som seilte alene i klassen «Modern». I «Sira»-klassen var det også to nybygde båter, men bygd etter gamle tegninger. Vinner av klassen ble «Starling Burgess» fra Tyskland, som er bygd etter ubenyttede tegninger fra 1937 signert nettopp konstruktøren Starling Burgess. Denne båten ble nummer to totalt.

Den virkelig gamle båten som ble best i Sira-klassen og nummer tre totalt, var den østerriske båten «Pandora», bygd i 1938 og tegnet av Sir T.C. Glen Coata and Mylne & Co. På fjerdeplass og nummer tre i Sira-klassen, kom den finske båten «Luna». Den er ny den også – bygd i 2012 etter tegninger av Charles Nicholson anno 1930. På plass nummer fire i Sira-klassen kom den tyske båten «Frøya» - tegnet og bygd i 1939. Bjarne Aas er mannen bak linjene til «Frøya». 

«Sira» er bygd i 1938 og tegnet av Johan Anker. Bestiller av båten den gangen den var ny, var daværende kronprins Olav. Båten har alltid vært i kongehusets eie. I 1983 donerte kong Olav et trofé fra 1939 til 8 mR-klassen, og det fikk navnet «Sira Cup». Reglene definerer hvilke 8-metre som kan konkurrere om dette trofeet – og derav navnet «Sira-klassen».