tirsdag, 16 august 2022 08:41

VM-bronse til Lars Johan Brodtkorb

Written by
OK-JOLLE-VM: Lars Johan Brodtkorb fra Horten seilte inn til bronse i VM for OK-joller. OK-JOLLE-VM: Lars Johan Brodtkorb fra Horten seilte inn til bronse i VM for OK-joller. FOTO: Robert Deaves
Lars Johan Brodtkorb har vunnet nok en internasjonal medalje. Denne gangen dreier det seg om en bronsemedalje i VM for OK-joller.

Lars Johan Brodtkorb fra Horten er grossist i internasjonale medaljer i seiling, og da han nylig seilte inn til bronsemedalje i OK-jolle-VM, tok han sin tredje medalje bare i år. Beholdningen av internasjonale medaljer som Lars Johan nå har, teller hele sneset fullt – imponerende 20 medaljer! Medaljene er vunnet i tre forskjellige klasser .

107 seilere fra 11 nasjoner stilte til start i årets verdensmesterskap i OK-jolle. OK-jollen er en internasjonal klasse, og før Europajollen og Laserens tid var det landets største og viktigste enmannsjolle-klasse. OK-jollen ble lansert i 1956 som rekrutteringsbåt til OL-klassen Finnjolle. I VM-startet alle de 107 jollene i samme start.

I medaljekampen hele veien

Aktiviteten i OK-jolle-klassen i Norge er nå til dags forsvinnende liten, men noen ivrige seilere finnes. Blant dem er Lars Johan, Halvor Schøyen fra Tønsberg og den tidligere Snipe-seileren Finn Hanssen fra Bærum. I tillegg har den svenske OL-stjernen Fredrik Lööf, som har bosatt seg i Åsgårdstrand, vært en del av det norske OK-miljøet.

I årets VM, som gikk i Marstrand, deltok Lars Johan og Halvor. Mesterskapet foregikk i vindstyrker fra 3 til 7 sekundmeter.

– Mesterskapet besto av tette seilaser under kompliserte forhold. I tillegg til mye vindskift var det en utfordrende strøm og det varierte mye på hvilken side av banen det lønte seg å seile, sier Lars Johans mor, Ylva, som fulgte seilasene.

For Lars Johans del startet mesterskapet med to knallsterke plasseringer; 1. og 2. plass. Det betød ledelse sammenlagt. Suksessen ble etterfulgt av en 14. plass. Nedturen var forårsaket av feil banevalg. Det vil si – Lars Johan valgte midten av banen, men det var venstre fløy som lønte seg.

Med de videre resultatene 3-6-2-10-5 lå Lars Johan på bronseplass før siste dag. Noen mulighet til å kunne seile seg opp fikk han imidlertid ikke, fordi vinden uteble denne dagen.Lars Johan Brodtkorb OK2 f Robert DeavesI MEDALJEKAMPEN: Helt fra første seilas var Lars Johan Brodtkorb med i medaljekampen. FOTO: Robert Deaves

Tjuvstarter ødela

Halvor Schøyen endte til slutt på 33. plass. At han måtte trekke med seg poeng for en tjuvstart i nettoregnskapet – han fikk se det sorte flagget to ganger – trakk ned sammenlagtresultatet.

Halvor hadde sin beste dag på mesterskapets fjerde dag. Da kom han inn på 6. plass i den ene seilasen og han kom i mål som nummer 12 i den andre. 12. plassen mistet han imidlertid, for i den seilasen hadde han vært for tidlig ute i starten og fikk sitt andre black flag i steden.

Verdensmester ble briten Charlie Cumbley foran det svenske hjemmehåpet Niklas Edler. Lars Johans bronse var hans andre internasjonale OK-jolle-medalje. I 2017 ble han europamester i klassen.

Til helgens norgesmesterskap i Finnjolle er det godt mulig at man vil få se Lars Johan på deltagerlisten. Han har i alle fall flagget på Facebook at han gjerne vil låne en båt. Finnjolle-seil har han selv.  Lars Johan vant bronse i junior-EM i Finnjolle i 2015. På SSL-rankingen – den internasjonale rankingen til Star Sailors League – er Lars Johan Brodtkorb ranket som nummer 24 blant mannlige rormenn. Kun Hermann Tomasgaard er bedre enn ham – på 20. plass – av norske seilere.

ResultaterHalvor Schøyen Lars Johan Brodtkorb f Ylva BrodtkorbTO SEILERE: Halvor Schøyen (t.v.) og Lars Johan Brodtkorb var norske seilere i OK-jolle-VM. FOTO: Ylva Brodtkorb