tirsdag, 04 oktober 2022

Mange vinnere i ungdomsligaen

Written by
KJEMPET SEG TIL SEIER: Laget fra Stavanger avsluttet sterkt og kjempet seg til seier i Åsgårdstrand. KJEMPET SEG TIL SEIER: Laget fra Stavanger avsluttet sterkt og kjempet seg til seier i Åsgårdstrand. FOTO: Morten Jensen
Etter en svært spennende innspurt gikk laget til Stavanger Seilforening seirende ut av runde #2 i Åsgårdstrand. Etter to avholdte runder av ungdomsligaen fremstår ligaen som en seier i seg selv.

For det var med stor spenning at Norges Seilforbund dro i gang og satset penger på ungdomsligaen i seiling. Ville konseptet fenge? Ville ligaen slå an? Generalsekretær Per Christian Bordal ymtet om at stlite det ti lag, ville man være mer enn fornøyd. Til den første runden i Ålesund kom det 14 lag. I Åsgårdstrand i helgen som var, konkurrerte 19 lag.

– Jeg tror vi kan bli 30 lag til neste år når vi setter i gang for alvor, sier prosjektleder Magnus Hedemark.

Det er ikke over før det er over

De aller fleste lagene som stilte i Ålesund, kom også til Åsgårdstrand, og lenge så det ut til at Rans seirende lag i Ålesund, også skulle gjenta bedriften i Vestfold-byen. For med fire seire i de seks første flightene hadde de tatt et godt grep om seieren.

Men i løpet av de to siste flightene skulle alt snu seg, og ordtaket om at «det er ikke over før det er over» holdt vann denne gangen også. Med en 6. plass i nest siste flight og en tjuvstart da alt skulle avgjøres i den siste, falt teppet ned for Ran. 

I stedet ble det Stavanger-seilerne som steg frem i fremste rekke på scenen. For med seier og tredjeplass i de to siste flightene, tok de til slutt en forholdsvis klar seier. En formidabel sluttspurt hadde også laget fra Tønsberg, som vant begge de siste flightene sine. Det resulterte i at de passerte en rekke lag på tampen av ligarunden og til slutt endte på 2. plass.MJP 20221002 8256 x 55045 317SLUTTSPURT: Takket være en formidabel sluttspurt seilte Tønsberg-laget seg opp til en 2. plass. FOTO: Morten Jensen

Imponerte i vindbygene

Bundefjorden-laget, som virkelig imponerte den første dagen med seier i samtlige tre seilaser da det striregnet og blåste småstein – så mye at seilerne i to av seilasene fikk beskjed om å holde gennakerne nedpakket og under dekk – trivdes åpenbart ikke i like godt i søndagens lettere vind. Resultatene ble mer ujevne, men de endte til slutt på en tredjeplass takket være at de reiste seg og vant sin nest siste flight. Dermed skjøv de det seirende Ran-laget fra Ålesund ned på fjerdeplass.

Det seirende Stavanger-laget bestod av de samme fire som hadde tatt 4. plass i Ålesund: August Hanevik, Gudleik Kjøpsnes, Lucie Franssen, Søren Håland og Victor Scherer.

På Tønsberg-laget seilte: Sivert Foyn-Andersen, Marie Lepperød, Ida-Linn Vittersø, Emil Schøning-Olsen og Victor Lööf.

Bundefjorden-seilerne i Åsgårdstrand var: Einar Olaf Blydt Aarnæs, Sindre Aarnæs, Vilde Aarnæs, Ana Winther og Jonas Stjernstrøm.

Resultater.

MJP 20221002 8256 x 55045 524BUNDEFJORDEN: Seilerne fra Bundefjorden ble nummer tre. Her får de en brief av dommerne etter en situasjon i den forutgående seilasen. FOTO: Morten Jensen

Halvparten av seilerne vant

Nå talte ikke de to rundene i Ålesund og Åsgårdstrand sammenlagt, men om de hadde gjort, hadde tre foreningslag ligget likt. Det ville med andre ord ha vært tre vinnere. Stavanger, Tønsberg og Ran ville alle hatt samme poengsum etter de to stevnene, og det kan tyde mot at neste års ungdomsliga vil kunne bli svært spennende og jevn.

Teller man hvor mange lag som fikk oppleve den godfølelsen det er å komme først over mål i en flight, var tallet ni. Med andre ord, nesten halvparten av de rundt 90 seilerne som var med i Åsgårdstrand, fikk oppleve det å vinne. Ingen andre regattaformater sprer vinnerglede så godt rundt seg som seiling i et ligaformat.

Og at seilerne kan sitte på land eller i bytte-RIB-ene mellom fligtene og snakke om seilasene – og sikkert mye annet – er enda en vinnerformel som ligaformatet har å by på.

– Et nytt, frisk pust

– Ungdomsligaen er et nytt, frisk pust i norsk seilsport med en høy jenteandel og med mange seilere som enten har sluttet å seile i en klasse eller som ikke har seilt før, sier bredde-ansvarlig i Norges Seilforbund, Emilie Kathrin Vabø.

– Jeg tror ungdomsligaen vil gi god rekruttering til seilsportsligaen og fange opp mange seilere som eller ville ha vært på vei ut av seilsporten., sier Magnus Hedemark.

– Jeg tror ungdomsligaen er det leddet vi har manglet i alle år, nemlig et ledd som binder ungdomsseilingen sammen med den voksne seilingen, sier Thomas Nilsson, som kjenner de minste og største krokene i norsk seilsport.MJP 20221002 8256 x 55045 308HØY JENTEANDEL: Mange jenter deltar i ungdomsligaen. Det gjør også mange seilere som ellers ville ha sluttet med seiling. FOTO: Morten Jensen.