onsdag, 07 desember 2022 08:28

HH Youth Award-nominert #2: Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk

Written by
NOMINERT #2: Henrik Haaland (t.v) og Joachim Bergsbakk, Kongelig NorskSeilforening NOMINERT #2: Henrik Haaland (t.v) og Joachim Bergsbakk, Kongelig NorskSeilforening FOTO: Christian Ruscetta
Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk fra Kongelig Norsk Seilforening er to unge gutter som har gått siden egne veier innen seilingen. Nå er de på langtur i fjerne farvann.

20-åringene Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk er blant de fem finalistene som nå er i den siste runden om hvem som skal få Helly Hansen Youth Award-prisen for 2022. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

  • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
  • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
  • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
  • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Henrik og Joachim har gått alle gradene ved KNS’ seilsportssenter Ulabrand – både som seilere og trenere. De begynte å seile da de var seks-syv år, og de har vært aktive seilere i flere jolleklasser frem til de avtjente vernepliken sammen om bord i kystvaktskipet «Andenes». Der vokste planene om å seile på langtur frem.

Nå er de i ferd med å realisere drømmen. Sammen med to uerfarne kamerater er de nå på langtur i en X-43 som de har fått låne av familien til Henrik. Reisemålet er Karibia, og tilbake i Norge skal de være tidsnok til å rekke Færderseilasen 2023.

Som seilere i miljøet på Ulabrand er skussmålene gode. «Henrik og Joachim er flotte forbilder både når de er trenere og når de jobber på brygga. Det er aldri nei å få fra dem», heter det i nominasjonsbegrunnelsen. 

Begge er opptatt av sikkerhet og hvor viktig det er å tenke sikkerhet i forhold til det å få barn til å tørre å seile – selv når det blåser mye . «Det står respekt av hvordan de ser hver enkelt og hvordan barna blir tryggeved at de blir sett og ivaretatt», heter det. Samtidig som sikkerheten blir ivarett, vil de også at barna skal synes at seiling er kult og noe det er gøy å mestre.

Henrik var en av de aller første i Norge som begynte å seile WASZP. Joachim har gått på NTG og seiler ILCA.

Guttas to kamerater som er med om bord på langturen, er helt uten seilerfaring, men noe av prosjektet under veis er at Henrik og Joachim skal gi dem en grundig opplæring i seiling og sikkerhet.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.