tirsdag, 10 januar 2023 10:11

Seminar: Slik gjennomføres en seilas

Written by
ARRANGØRSEMINAR: Henrik Wigers Larsen leder arrangørseminaret som denne kvelden vil handle om hvordan seilaser gjennomføres og hvilke vurderinger som må gjøres. ARRANGØRSEMINAR: Henrik Wigers Larsen leder arrangørseminaret som denne kvelden vil handle om hvordan seilaser gjennomføres og hvilke vurderinger som må gjøres. FOTO: Morten Jensen
Onsdag 11. januar starter årets sesong. Det er atter klart for et arrangørseminar, og denne gangen skal det handle om hva man skal tenke på før man setter i gang en seilas.

– Dette er arrangørens viktigste og mest spennende oppgave. Her er det kunnskap, erfaring og lagarbeid som skal føre til gode opplevelser på vannet for seilerne, sier Henrik Wigers Larsen, som vil lede seminaret

Seminaret starter klokka 19:00 på kommende onsdag og det vil foregå digitalt på Zoom.

Mange dilemmaer

Henrik er leder av NSFs arrangørutvalg, og han forteller at valgene de som sitter i startbåten velger å ta, er viktige og avgjørende for hver enkelt seilas og for regattaen som helhet. Men valgene kan være vanskelige, for eksempel når vindforholdene er ustabile og man er usikker på hva som vil komme til å skje med vinden den kommende timen.

– Dette må vurderes, og hva som er «rett» og hva som er «galt» å gjøre, vil være subjektivt. Men beslutninger må man uansett ta, og startmannskapet må kunne stå for de valgene som gjøres. Og valgene, de kan påvirke resultatet for seilasen, og da ønsker vi å ta de gode valgene oftere enn de mindre gode.

Det er mange dilemmaer arrangørene i en startbåt skal hanskes med. Er det for mye eller lite vind til å sette i gang? Er den stabil nok til at det blir en rettferdig seilas? Er banen for lang eller kort? Er linjen rett nok? Så vi alle som tjuvstartet? Og så videre, og så videre. Samtidig som alt skal vurderes frem og tilbake, har man et press på seg til å få seilasen gjennomført. Man kan ikke alltid vente til alt er perfekt.

Nils-Henrik Lind er gjest i studio

Til å hjelpe seg til  belyse hvordan en seilas skal gjennomføres og hvordan man oftere kan ta de gode valgene, har Henrik Wigers Larsen fått besøk av Nils-Henrik Lind i den virtuelle sofaen i studio.

– Nils-Henrik er en ung, erfaren seiler som startet sin karriere i Optimist,  og som via BIC Techno 293 nå har endt opp i en X-35. Erfaringen hans spenner fra klubbseiling til VM der han hevdet seg godt med flere topp 10-plasseringer. Nils-Henrik er også dommer- og arrangør-utdannet, og han vil forsøke å belyse arrangørrollen på vannet gjennom både sin seil- og arrangørerfaring, forteller Henrik om gjesten sin.

Og som et råd til de som vil forberede seg litt til seminaret og være litt varme i trøya når seminaret starter, sier Henrik:

– Kikk på kappseilingsreglene, og se spesielt på «signaler for seilas» (signalflaggenes betydning) og Del 3: «Gjennomføring av seilas». 

Altså: Onsdag 11. januar kl 19:00 på den digitale plattformen Zoom

God kunnskap å ha for seilere

Seminaret er anbefalt for alle som har lyst til å være med å arrangere regattaer, men det er også høyst aktuelt for seilere. For det er slett ikke dumt å ha litt kunnskap om hvilke vurderinger som foretas om bord i startbåten når man ligger og venter på en start. Ikke bare gir det en sympati og forståelse for dilemmaene de i startbåten står i, men en slik kunnskap vil også kunne bidra til å gi deg som seiler ro og trygghet i forberedelsene dine. Dette fordi du i langt større grad enn med uvitenhet, vil vite mer om hva som vil komme til å skje.

Og når sant skal sies: Alle seilere vil egentlig ha et stort utbytte av selv å ta noen økter om bord i en startbåt. Og da kan nettopp onsdagens seminar være et godt sted å starte…

Gir dette seminaret mersmak, er det all grunn til å sette av tid også til kvelden etter. Torsdag 12. januar kl 18:00 arrangeres det første av flere dommerseminarer. Der vil blant annet selve dommerrollen og hvordan seilaser skal eller bør dømmes, bli diskutert. Bred deltagelse er ønsket for å kunne belyse temaet fra flest mulige vinkler. 

Med andre ord, som dommer, arrangør eller seiler kan du være med på å forme hvordan denne viktige delen av seilsporten skal praktiseres i fremtiden. Det er en sjanse ingen dommere, arrangører eller seilere bør gå fra seg.

Du finner link til dette seminaret her.