tirsdag, 10 januar 2023 20:53

Norges VM-kvoter til OL-uttakningen er gitt

Written by
LANDSLAGET: Nå begynner alvoret for landslaget. I august skal de første nasjonsplassene til OL deles ut. LANDSLAGET: Nå begynner alvoret for landslaget. I august skal de første nasjonsplassene til OL deles ut. FOTO: Morten Jensen
Under World Sailings VM i august i år skal de første nasjonsplassene til OL i 2024 deles ut. Nå er det klart hvor mange seilere Norge får stille med der.

OL i Paris i 2024 nærmer seg. Seilingen skal foregå i Marseilles, og alle nasjoner med ambisjoner er for lengst i full gang med å trene og kartlegge stedet og banen der. Hver nasjon kan kun stille med en deltager/et lag i hver klasse – det er noe av det som gjør OL spesielt –  og antall plasser som er tilgjengelig, er begrenset. Derfor må det kvalifisering til for å dele ut plasser til de beste nasjonene.

De første – og fleste – plassene skal deles ut i Sailing World Championships for OL-klassene og paralympic-klassene i Haag fra 10. til 20. august. I utgangspunktet har hver nasjon krav på en plass i hver klasse i VM, men på bakgrunn av resultater og deltagelse i de senere årene, kan en del nasjoner stille med flere lag.

Norge stiller i syv klasser

– Bortsett fra i kite-klassene og i Nacra 17, vil vi stille med seilere i de øvrige VM-klassene i håp om å kapre nasjonsplasser til OL, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Det betyr at norske seilere vil være på plass i ILCA 6 og 7, 49er og 49er FX, iQFOil dame- og herrer og i 470 Mix. I ILCA 7 og 49er FX kan Norge stille med to lag og i iQFOiL for damer hele fire seilere. I de øvrige klassene vil det kun være én norsk representant. 

Line Flem Høst er allerede forhåndsuttatt til den ene plassen i ILCA 6, mens Hermann Tomasgaard er sikret den ene av de to ILCA 7-plassene.

– Vi vil også stille med et lag i para-klassen RS Venture, som har sitt VM sammen med og på linje med de øvrige OL-klassene, sier Verås Larsen.

Paraseiling er tatt av det paralympiske programmet i 2024, men det pågår en intens internasjonal kampanje for å få seiling gjeninnført i paralympics i 2028.

Hard kamp om plassene

I kampen om nasjonsplassene er det den beste seileren/det beste laget fra hver nasjon som teller, og det er ulikt hvor mange nasjonsplasser det skal kjempes om i de forskjellige OL-klassene.

For klassene med norsk deltagelse er dette antall nasjonsplasser det skal slåss om i Haag:

  • iQFOiLdamer og herrer: 11 plasser i hver klasse
  • ILCA 6 og 7: 16 plasser i hver klasse
  • 49er og 49erFX: 10 plasser i hver klasse
  • 470 Mix: 8 plasser

Også den norske OL-uttagningen er mer eller mindre i gang, og den første virkelig store testen for de fleste norske OL-kandidatene vil være den store internasjonale regattaen på Mallorca i månedsskiftet mars/april.

Les mer om den norske OL-uttakningen: Veien til OL 2024 er fastlagt