Morten Jensen

Morten Jensen

Fra midnatt av (natt til 10. desember) åpner avstemningen på kandidatene som er nominert til prisen Helly Hansen Youth Award 2022. Da er det opp til deg å bestemme hvem som skal vinne de tre premiene.

For tredje gang skal Helly Hansen Youth Award deles ut. Det kom inn rekordmange gode forslag til kandidater til prisen – over 20 verdige kandidater ble foreslått og er vurdert av juryen. Til slutt ble fem finalekandidater plukket ut, og nå er det opp til seil-Norge – deg og meg – å stemme på den kandidaten man mener fortjener premiene aller mest.

I den sammenheng er det grunn til å minne om at dette ikke er en pris som går til den personen som er best til å seile eller andre, tilsvarende målbare parametre. Kriteriene som juryen har plukket ut kandidatene etter,  er nemlig disse:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

De fem kandidatene som nå kjemper om de tre premiene – seilklær fra Helly Hansen til en verdi av henholdsvis 10 000, 5000 og 2500 kroner, er disse:

Ved å klikke på linkene kan du lese mer om hver av kandidatene og gjøre deg opp en mening om hvem du vil stemme på.

Avstemmingen åpner ved midnatt natt til 10.desember, og du kan gi din stemme på denne nettsiden. Du har anledning til å avgi stemme til og med julaften. Du kan bare stemme én gang (systemet sørger for det), og det er de tre med flest stemmer som vinner premiene. 

Vinnerne vil bli offentliggjort 30. desember. Lykke til med stemmegivningen din!

Mikael Tveita fra Åsane Seilforening fremheves som en særs ivrig seiler, en lagspiller som gjør andre gode, og som ungdoms-Norges beste jollemekker.

Mikael Tveita (18) er blant de fem finalistene som nå er i den siste runden om hvem som skal få Helly Hansen Youth Award-prisen for 2022. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Mikael har seilt flere båttyper og han seiler mye – hele tiden og året rundt. Han trener like godt alene som sammen med andre, men når han trener med andre, er han en av dem som knytter treningsgruppen sammen.

– Mikael bidrar alltid med gode råd og tips til alle rundt seg. Han er kunnskapsrik og søker hele tiden kunnskap og løsninger for å utvikle seg selv. Der Mikael finner løsninger og metoder han mener er gode, er han førstemann til å dele disse videre. Jeg vil fremheve hans evne til å ta vare på og inkludere alle. Uavhengig av hvilke seilforening de kommer fra eller hvor på resultatlisten de havner. Dette – og hans alltid gode humør – gjør at han nyter stor respekt i gruppen, skrives det om Åsane-seileren i nominasjonen av ham.

Mikael har seilt Optimist, ILCA og nå WASZP, og på en god dag er han en av landets beste i denne klassen. I sommer var han med det norske laget som seilte regatta i den foilende båten 69F i Jeddah. Seilere i miljøet sier at fortsetter han som nå, er dette en norsk seiler for fremtiden. 

Uredd og ærlig er to ord som gjerne benyttes om Mikael. Et tredje kan være mekking.

– Mikael er trolig den i ungdomsjolle-Norge som er best til å mekke og den som har den største verktøykassen med mest utstyr, sies det. Og han hjelper gjerne andre med dette utstyret.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

Eira Nilsson fra KNS karakteriseres som en «teamplayer» når det gjelder å hjelpe andre, og en «late bloomer», som slo ut i full blomst i år, når det gjelder sin egen seiling.

Eira Nilsson (19) er blant de fem finalistene som nå er i den siste runden om hvem som skal få Helly Hansen Youth Award-prisen for 2022. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Eira startet som så mange andre seilere i Optimist og fortsatte deretter i WASZP. Plasseringene hun har fått på resultatlisten har ikke alltid stått i stil til innsatsen hun har lagt ned, men at det er viktig å legge et godt grunnlag og være tålmodig, er Eira et godt eksempel på. For i år har hun hun virkelig slått ut i full blomst på regattabanen.

Under det store Sail GP-stevnet i København i august i år var hun med å kjempe om seieren hele veien, men hun endte opp på tredjeplass totalt og som vinner av jenteklassen. Med det sikret hun seg en finalebillett til SailGP i San Fransisco i 2023.  Deretter har hun vært med i ytterligere to Sail-GP-stevner, men da som instruktør for andre seilere i programmet «Inspire Racing». Eira er en del av HH WASZP Team og Foiling Norway – Next generation, og dette har nå ført henne inn i en satsing på internasjonal foilende 69F-seiling som eneste norske jente.

Eira har gjort unna tre år på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Der får hun de beste skussmål av sportsjef for seiling Frank Kirkeland for hennes måte å være på. Hun er nemlig en teamplayer som gjør mennesker  rundt seg bedre . Dette gjelder også sine medelever på NTG. Alle trives med å være rundt Eira, både unge og eldre, skrives det i nominasjonen av Eira.

Eira har i de siste årene tatt utdanning som trener og er nå trener 2 . Hun karakteriseres som en av de mest populære juniortrenerne i KNS, men hun har også brukt mye tid som paraseiling-trener i foreningen sin.

– Spesielt foreldre til barn i KNS har en forkjærlig til måten Eira er som trener for barna deres. Hun er alltid positiv og sier heller aldri nei til egen seiling, sies det om henne.

Eira har også deltatt i ungdomsligaen, i Mesternes Mesterskap og seilt regattaer i Express, J/70 og TP 52. Hun har også vært tillitsvalgt i styret i KNS og jobbet som frivillig i seilsportsligaen.

– Hun er en åpenbar kandidat til en pris som HH Youth Award, skriver forslagsstiller.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner

Albertine Lind fra Bergens Seilforening er en allsidig seiler og trener som er like opptatt av andres seiling som sin egen.

Albertine Lind (19) er blant de fem finalistene som nå er i den siste runden om hvem som skal få Helly Hansen Youth Award-prisen. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Det mangler ikke på gode skussmål om Albertine. Flere har foreslått som kandidat til Helly Hansen Youth Award og kaller henne en rollemodell. Hun er en allsidig seiler som startet i Optimistjolle, og som i år har seilt sin første sesong i ILCA 6. På veien dit har hun vært innom brettklassen Bic 293. At hun i opptil 15 m/sek under Ran Seilforenings norgescup i år ble nummer tre i ILCA 6, imponerte mange.

Men, Albertine har ikke bare markert seg som seiler. Hun er også utdannet trener 2, og i Bergens Seilforening har hun bidratt med mye. 

– Gjennom hard og god innsats har Albertine klart å bygge opp igjen en stamme med optimistseilere I Bergens Seilforening. Gjennom sin væremåte og kvaliteten I arbeidet sitt er hun mye av grunnen til at gruppen gror og flere kommer til, fortelles det om Albertine.

Hun har også organisert foreningens sommerskole og jollegruppe i år. 

Et annet sitat fra forslagsstillerne:

– Albertine har også vist at hvilken seilforening man tilhører eller hvilket land man kommer fra spiller liten rolle når det kommer til seiling. Hun stiller like gjerne på trening med utlendinger som med gjengen fra KNS, Ran eller sin egen seilforening.

Albertine har vært bevisst på å bygge opp sin egen kompetanse gjennom ulike kurs og seminarer. I tillegg er hun styremedlem i Bergens Seilforening. Engasjementet hennes er med andre ord stort, og væremåten hennes blir verdsatt.

– Med sitt blide vesen, evne til å ta tak i både egen og andres utvikling og sin uredde holdning til nye ting, vil Albertine være en verdig vinner av prisen, sier en av dem som har foreslått Albertine Lind som kandidat til Helly Hansen Youth Award.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

I kveld er det duket for det tredje arrangør-seminaret, og kveldens tema er å finne fem til hvilke elementer som gir et arrangement den gode stemningen.

Hva en seiler karakteriserer som «et godt arrangement», kan være så mangt. Kanskje har også ingrediensene i miksen som gjør et arrangement godt, endret seg med tiden. Det som gjaldt i går, gjelder kanskje ikke lenger i dag?

– Målet med seminaret vår denne uken er å bevisstgjøre og få alle til å fokusere på hva som bidrar til å gi en positiv stemning i løpet av arrangementet, sier seminar-leder Henrik Wigers Larsen.

Med seg denne kvelden har han Thomas Nilsson, som både har opplevd mange ulike arrangementer, men som også har vært med på å skape mange regatta-arrangementer. Blant annet har han vært dypt involvert i skapelsen av seilsportsligaen og ungdomsligaen.

– Jeg vil gjerne snakke mye om hva morgendagens formater og arrangementer skal handle om – og hva som gjør dem vellykket, sier Thomas.

Han vil fortelle om hvilke erfaringer han har gjort seg gjennom sin allsidige kontakt med ulike arrangementer, og hva han mener har bidratt til at et arrangement i ettertid har fått karakteristikken «vellykket».

Mange faktorer spiller inn

Og ingrediensene et arrangement består av, er mange. 

– God stemning, gode vafler, god parkering og en tøff invitasjon kan for eksempel være like viktig som «rett startlinje» og  «riktige vinnere», sier Henrik.20130428 124732 MJPSERVERING: Maten som serveres kan være en viktig del av et arrangement. Det er ikke uten grunn at en av Oslofjordens mest populære høstregattaer på folkemunne kalles for «Vaffel Cup». FOTO: Morten Jensen

At kunngjøring og seilingsbestemmelser er formulert på en slik måte at de gir smidighet for arrangøren til å kunne tilpasse seg ulike værforhold, kan også være en viktig avgjørende faktor i et vellykket arrangement. Å være handlingslammet fordi bestemmelsene sier sånn og sånn, fører sjelden noe godt med seg.

Hvor skal banen være – tett på land eller langt utpå i fritt farvann? Hva slags dømming bør det være – i juryrommet eller ute på banen? Hvordan skal man kommunisere med deltagere? 

Spørsmålene og elementene som bestemmer stemningen under et regatta-arrangement er, mange og arrangørseminaret, som foregår digitalt i kveld (onsdag 7. desember) kl 19, vil belyse mange av dem. Så dersom du ønsker å få oppskriften – eller i alle fall ideer til – hva som gjør et arrangement godt, så er dette kvelden!

Bli med!

Mange kurs og seminarer i vinter

Norges Seilforbund arrangerer i løpet av vinteren en rekke kurs og seminarer, og vi har lagd en oversikt over dem alle.

Gi du glipp av seminaret søndag kveld som handlet om finansiering av anlegg og aktivitet i seilforeningene? Fortvil ikke – hele seminaret kan du se og høre om igjen på NSFs Youtube-kanal. Der finner du for øvrig opptak av mange andre kurs og seminarer – og mye annet nyttig.

Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk fra Kongelig Norsk Seilforening er to unge gutter som har gått siden egne veier innen seilingen. Nå er de på langtur i fjerne farvann.

20-åringene Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk er blant de fem finalistene som nå er i den siste runden om hvem som skal få Helly Hansen Youth Award-prisen for 2022. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Henrik og Joachim har gått alle gradene ved KNS’ seilsportssenter Ulabrand – både som seilere og trenere. De begynte å seile da de var seks-syv år, og de har vært aktive seilere i flere jolleklasser frem til de avtjente vernepliken sammen om bord i kystvaktskipet «Andenes». Der vokste planene om å seile på langtur frem.

Nå er de i ferd med å realisere drømmen. Sammen med to uerfarne kamerater er de nå på langtur i en X-43 som de har fått låne av familien til Henrik. Reisemålet er Karibia, og tilbake i Norge skal de være tidsnok til å rekke Færderseilasen 2023.

Som seilere i miljøet på Ulabrand er skussmålene gode. «Henrik og Joachim er flotte forbilder både når de er trenere og når de jobber på brygga. Det er aldri nei å få fra dem», heter det i nominasjonsbegrunnelsen. 

Begge er opptatt av sikkerhet og hvor viktig det er å tenke sikkerhet i forhold til det å få barn til å tørre å seile – selv når det blåser mye . «Det står respekt av hvordan de ser hver enkelt og hvordan barna blir tryggeved at de blir sett og ivaretatt», heter det. Samtidig som sikkerheten blir ivarett, vil de også at barna skal synes at seiling er kult og noe det er gøy å mestre.

Henrik var en av de aller første i Norge som begynte å seile WASZP. Joachim har gått på NTG og seiler ILCA.

Guttas to kamerater som er med om bord på langturen, er helt uten seilerfaring, men noe av prosjektet under veis er at Henrik og Joachim skal gi dem en grundig opplæring i seiling og sikkerhet.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

August Hanevik fra Stavanger Seilforening har utviklet seg til å bli en allsidig seiler, og han er en pådriver og et forbilde i sitt lokalmiljø.

August Hanevik (20) er en av fem finalister som nå er i den siste runden om hvem som skal få HH Youth Award-prisen. Prisen utdeles til ungdommer mellom 16 og 23 år, og det har vært fire hovedkriterier som er blitt lagt til grunn for utvelgelsen av finalistene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

August er i utgangspunktet en ILCA 7-seiler, men han har markert seg på en rekke andre områder i norsk seilsport. Blant annet har han vært en svært sentral lagspiller for foreningen sin i seilsportsligaen. Først var han en pådriver for å få Stavanger Seilforening til å stille lag i seilsportsligaen. Deretter var han med å seile foreningen til seier i 1. divisjon i 2021, og i år ble Stavanger Seilforening nummer tre i eliteserien og er klare for Sailing Champiosn League.

August seilte som skipper i tre av ligastevnene i år, og da med et fokus på å ha med seg et nytt lag hver gang – og å stille med det yngste laget. Han var også med på laget da Stavanger vant ungdomsliga-stevnet i Stavanger.

Stavanger Seiforeninger har ikke egne J/70-er å trene i, men benytter seg av båter av typen Bavaria B/One. Disse båtene har August i en årrekke hatt ansvaret for vedlikeholdet av. Dette for at liga-seilerne skal ha båter å trene i, men også for at båtene skal være et tilbud til andre ungdommer i foreningen. Interessen for kjølbåt-seiling har økt betydelig blant ungdommen i Stavanger takket være at disse båtene er i orden og tilgjengelige.

Ved siden av egen seiling i ILCA 7 og ligaseilingen, seiler August også Express, og i sommer seilte han også som skipper i ORCi-EM på Hankø. Der var han sannsynligvis mesterskapets yngste skipper.

Av dem som har nominert August til Helly Hansen Youth Award, blir han også fremhevet som en miljøbevisst person. August prøver alltid å bruke utstyr og deler så lenge det er mulig. Det betyr at han bruker utstyret sitt til det ikke lenger er mulig eller hensiktmessig å bruke det. Han sykler også alltid til og fra trening, ofte med rigg og ror som bagasje. Da tar han riggen på skulderen, og på denne måten er han et høyst synlig symbol og forbilde på miljøbevissthet overfor foreningens medlemmer. Han søker også å kjøre sammen med andre når han skal rundt om i landet for å seile.

August innehar mange av de kvalitetene som gjør ham til en verdig kandidat til Helly Hansen Youth Award, mener de som har nominert ham.

Avstemningen om hvem som skal vinne Helly Hansen Youth Award 2021 åpnes 10. desember her på www. seiling.no og varer frem til og med julaften – 24. desember.  Hvem som til slutt blir vinner av prisen, avgjøres 30. desember. Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

 En lang rekke norgesmesterskap for 2023 er fastlagt, men ennå mangler en del mesterskap på listen.

Årets første NM starter allerede i januar, og for tredje gang arrangeres det et NM i e-seiling. Mesterskapet vil foregå utover vinteren; først med innledende runder og deretter en avsluttende finale 27. mars.

NM-listen for 2023 inneholder en ny klasse som aldri har hatt NM før. Med årets jubileum-VM på Hankø i sikte, har Halvtonn-klassen fått en formidabel oppblomstring. Mange båter er blitt restaurert og pusset opp, og i år ble seilerne av disse båtene samlet i egen klasseklubb. Det betyr at klassen kan avholde NM – om de er mange nok – noe som neppe vil by på noe problem. Interessen er stor. Selv om norgesmesterskapet arrangeres allerede 5. mai, representerer det på mange måter avslutningen på klassens vintersesong. Halvtonn-seilerne seiler mer enn kanskje noen andre kjølbåtseilere, for hver søndag gjennom hele vinteren arrangeres det regatta for klassen i Sarpsborg. Så sant de klarer å hakke hull på isen!

Store og små enmannsjolleseilere må allerede 17. mai begynne å forberede seg på å komme i NM-form, for 19. mai er første dag av NM i ILCA-klassene og i Optimist. Mesterskapet vil foregå i Tønsberg.

Og deretter fortsetter alle de andre NM-ene utover sommeren.

 FRA
 TIL
 KLASSE
 ARRANGØR
 30. januar  27. mars  e-seiling  Norges Seilforbund
 5. mai  7. mai  Halvtonn  Sarpsborg Seilforening
 19. mai  21. mai  ILCA 4, 6 og 7  Tønsberg Seilforening
 19. mai  21. mai  Optimist  Tønsberg Seilforening
 3. juni  4. juni  2.4 mR  Grimstad Seilforening
 3. juni  4. juni  Yngling  Askøy Seilforening
 16. juni  18. juni  Knarr  Kongelig Norsk Seilforening
17. juni 18. juni H-Båt Åsgårdstrand Seilforening
29. juni 2. juli Snipe Stavanger Seilforening
20. juli 21. juli Killing Kongelig Norsk Seilforening
29. juli 30. juli BB 11 Arendals Seilforening
10. august 12. august 12,5 kvm Risør Seilforening
11. august 13. august RS Feva Holmestrand Seilforening
11. august 13. august WASZP Sandefjord Seilforening
12. august 13. august Grimstadjolle Grimstad Seilforening
12. august 13. august Oselvar Båtlaget Njord/Tysnes
18. august 20. august Andunge Asker Seilforening
25. august 27. august Melges 24 Christianssands Seilforening
26. august 27. august Albin Express Stavanger Seilforening
31. august 2. september Soling Tønsberg Seilforening
2. september 3. september 11:MOD Drammens Seilforening
8. september 10. september iQFOiL Asker Seilforening

 Av de klassene som kåret norgesmestere i 2022, er det ennå flere som ennå ikke har funnet noen arrangør og har tidsbestemt når mesterskapet skal finne sted.

Ikke tid- og stedsbestemte NM:
 • ORCi
 • Shorthanded
 • Dame-NM
 • Snipe Master
 • Finnjolle
 • Wingfoil Slalom
 • IF-Båt
 • J/70

Du finner til enhver tid oversikt over norgesmesterskapene og får tilgang til påmelding her.

torsdag, 01 desember 2022

Landslaget for 2023 er tatt ut

14 seilere er tatt ut på det norske landslaget for 2023. Det er noen færre enn på fjorårets landslag. – Mesterskapsresultater og økonomi har vært utslagsgivende for uttaket, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Seilerne som vil utgjøre det norske landslaget i seiling i 2023, har nå funnet sin form, og mens det i 2022 var to landslag – et landslag og et utfordrerlandslag – blir seilerne slått sammen til ett neste år.

– Ja, vi vil fremstå som ett landslag, men innad i laget vil det være forskjeller når det gjelder tildeling av økonomiske midler og faglige ressurser, sier Eirik.Eirik Verås Larsen, sportssjef i Norges Seilforbund - portrettIKKE LETT: – Det har ikke vært lett å ta ut det nye landslaget, mener sportssjef Eirik Verås Larsen. FOTO: Morten Jensen

De uttatte er:

ILCA 7
 • Hermann Tomasgaard (28), Kongelig Norsk Seilforening
 • Theodor Middelthon (18), Stavanger Seilforening
 • Uffe Tomasgaard (22), Drøbaksund Seilforening
ILCA 6 DAMER
 • Line Flem Høst (27), Kongelig Norsk Seilforening
49er FX
 • Marie Rønningen (28), Tønsberg Seilforening
 • Helene Næss (31), Tønsberg Seilforening
 • Pia Dahl Andersen (22), Kongelig Norsk Seilforening
 • Nora Edland (21), Kongelig Norsk Seilforening
49er
 • Mathias Berthet (21), Kongelig Norsk Seilforening
 • Jeppe Nilsen (22), Kongelig Norsk Seilforening
IQFOIL DAMER
 • Mina Mobekk (18), Kongelig Norsk Seilforening
 • Helle Oppedal (21), Sola Brettseilerklubb
IQFOIL HERRER
 • Endre Funnemark (24), Kongelig Norsk Seilforening
 • Christian Linnerud (18), Kongelig Norsk SeilforeningMJP 20200819 00696 8256 x 5504NY PÅ LAGET: Den eneste nye seileren på landslaget er Uffe Tomasgaard i ILCA 7. FOTO: Morten Jensen

– Jeg har hatt flere andre seilere med i vurderingen, men gitt de rammebetingelsene jeg har, har jeg måttet sette strek her. Det er flere seilere på nivået rett under, og de vil jeg trekke med inn i landslagsaktivitetene når vi har mulighet for det, sier Eirik.

Ute av laget fra i fjor er iQFOiL-seilerne Oda Sverre og August Landmark.

– Jeg tok med mange iQFOiL-seilere på laget for 2022 i og med at dette er en helt ny OL-klasse, og at ingen seilere på samme tid i fjor hadde utpekt seg spesielt. Når jeg nå har måttet begrense antallet på årets lag, har mesterskapsresultatene i år vært utslagsgivende, sier Eirik.

Han håper imidlertid at den store tildelingen Norges Idrettsforbund og prosjektet Summit 24 nylig fikk fra Sparebankstiftelsen DnB, vil kunne bidra til at NSF kan gjøre noe mer for flere seilere i sjiktet under landslaget, enn hva det er rom for i dag. NSF er et av ti særforbund som er en del av Summit 24-prosjektet.

Dette prosjektet går ut på å samle inn penger til disse idrettene. De har det til felles at de alle er idretter med reelle medaljemuligheter i OL i 2024, men de får liten oppmerksomhet i media og offentlige kanaler.  Det gjør det vanskelig for disse idrettene å inngå samarbeidsavtaler med kommersielle partnere som kan finansiere satsingen mot OL. Sparebankstiftelsen DnBs bidrag til Summit 24 var på til sammen 20 millioner kroner, og noen av disse pengene vil forhåpentlig komme seilsporten til gode.Anton GarotteNOE Å FORSVARE: Anton Garotte førte Hermann Tomasgaard til olympisk bronsemedalje. Nå skal han forberede Hermann på en ny OL-deltakelse. FOTO: Morten Jensen

Trenerne i 2023

Trenerkabalen for det nye landslaget er også nesten helt lagt.

Thomas Guttormsen vil følge begge 49er FX-lagene. Anton Garotte fortsetter som Hermanns trener, mens Emilie Kathrin Vabø vil få ansvaret for Uffe og Theodor. Når det er anledning for det, vil Anton og Emilie samkjøre oppfølgingen av ILCA 7-seilerne.

Steven Le Fevre fortsetter som coach for Line Flem Høst, og Jacuaw Nowak fortsetter med 49er-lagene. Når det gjelder de to ILCA-klassene og 49er-laget, deler NSF trenere med det finske landslaget.

Peer Moberg vil være trener for Endre og Christian, mens Kristian Oppedal, som nylig var ferdig utdannet som trener 3, vil følge opp datteren Helle.

– For Mina har vi ikke fått en trenerløsning ennå, men jeg er i dialog med KNS om å finne en coach for henne, sier Eirik.Jente-laget i 49erFX - Marie Rønningen, Helene Næss, Thomas Guttormsen, Nora Edland og Pia Dah AndersenFORTSETTER: Thomas Guttormsen skal lede de norske 49erFX-seilerne til nye høyder i 2023. Fra venstre:Marie Rønningen, Helene Næss, Thomas Guttormsen, Nora Edland og Pia Dah Andersen. FOTO: Morten Jensen

Første treff på Mallorca

Landslaget hadde en avsluttende samling for årets sesong i forrige uke, og den første møteplassen for alle på det nye laget vil være i forkant av den store regattaen i Palma på Mallorca i slutten av mars. Men seilerne vil sees enkeltvis lenge før det.

– Hver tirsdag og torsdag er det ukentlige treninger for alle landslagsseilerne som ikke er på reisefot. Til disse treningene er også seilerne på nivået under velkomne. Jeg ser på det som både positivt og som en fordel at de deltar, for sannsynligheten er stor for at flere av dem en dag kommer på landslaget – og da er det en fordel at de allerede er godt kjent med kulturen og verdiene NSF og Olympiatoppen har.

Verdiene som det norske landslaget følger, kan kort oppsummeres i det enkle ordet START, der hver av bokstavene står for «Sult», «Team», «Artig», «Respekt» og «Trygghet». Og for å kunne være på landslaget, er man forpliktet til å følge disse verdiene.START

– Det har ikke vært så enkelt å ta ut det nye landslaget, all den stund ressursene er begrenset. NSF skal på den ene siden kunne følge opp våre aller beste seilere på en god måte, samtidig som vi har hatt et ønske om å kunne ta med flest mulig. Men et sted har budsjettet krevd at streken har måttet bli satt, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Mesterskapsresultatene til de norske seilerne i år, har vært disse:Resultater 2022 mesterskap

Fem kandidater er plukket ut til finalerunden og til den endelige avstemmingen om Helly Hansen Youth Award 2022. Fra 10. desember og frem til jul er det opp til deg å avgjøre hvem som til slutt skal få prisen.

Det kom inn svært mange gode forslag til kandidater til prisen Helly Hansen Youth Award 2022. Hele 20 verdige kandidater ble foreslått, noe som gjorde oppgaven til juryen med å redusere de 20 til fem endelige kandidater utfordrende

– Det er utrolig morsomt og hyggelig at vi fikk så mange forslag til seilere som fortjener denne prisen. Det var virkelig en vanskelig jobb å skulle finne de fem finalistene – det ble til slutt en intern avstemning. Jeg synes forslagsstillerne har truffet godt med tanke på kriteriene som gjelder for prisen. Dette er jo en litt annerledes pris der resultater ikke er et vesentlig kriterium, sier generalsekretær i NSF, Per Christian Bordal. 

Til slutt var det disse fem som slapp igjennom nåløyet:

 • August Hanevik, Stavanger Seilforening
 • Henrik Haaland/Joachim Bergsbakk, Kongelig Norsk Seilforening
 • Albertine Lind, Bergens Seilforening
 • Eira Nilsson, Kongelig Norsk Seilforening
 • Mikael Tveita, Åsane Seilforening

For å komme frem til de endelige fem har juryen vektlagt følgende elementer knyttet til kandidatene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

– Forslagsstillernes begrunnelse for kandidatene som de har foreslått, har spilt en viktig rolle med hensyn til utvelgelsen, sier Per Christian Bordal.

Vinneren av Helly Hansen Youth Award vil få et e-com gavekort på hellyhansen.com til en verdi av 10 000 kroner. Det deles også ut en annen- og en tredjepremie med tilsvarende gavekort på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

Hvem som vinner prisen, er det seil-Norge – du og jeg – som avgjør. Avstemningen åpner 10. desember og avsluttes 24. desember – på selveste julaften. 30. desember vil vinneren bli offentliggjort. 

I dagene fremover vil du kunne lese mer om de fem finalistene her på seilforbundets sider.

Side 1 av 74