mandag, 04 mai 2020

Folkehøyskole tilbyr seiling i Norge

Written by
SEILING: Et år med seiling og vannsport venter elevene ved Jeløy Folkehøyskole. Denne RS 21-en er en av båtene skolen benytter. SEILING: Et år med seiling og vannsport venter elevene ved Jeløy Folkehøyskole. Denne RS 21-en er en av båtene skolen benytter. FOTO: Jeløy Folkehøyskole
Jeløy Folkehøyskole i Østfold tilbyr fra høsten av en linje med seiling, vannsport og friluftsliv. Lærer vil være tidligere landslagstrener Jan Steven Johannessen.

20181013 091415 MJP 2mtxt«Glad i å være inne og redd for å bli våt på beina? Da bør du glemme denne linja. Men vi ønsker å utfordre deg – tar du sjansen?»

Slik introduserer Jeløy Folkehøyskole sitt nyeste tilbud som retter seg mot ungdom som er interesserte i seiling og vannsport.

– Det nye er at dette er en linje hvor seilingen og all aktivitet foregår i Norge. Vanligvis har jo reiser til ulike steder i verden vært noe av trekkplasteret til at ungdom har søkt seg til folkehøyskoler, men slik situasjonen er nå, er dette uaktuelt. Både på grunn av koronakrisen og ulike reiserestriksjoner, men også fordi flere og flere ungdommer blir bevisste på ikke å etterlate seg for store CO2-avtrykk, sier linjeansvarlig, Lorentz Colberg, ved folkehøyskolen.

Skal lære å seile effektivt

«Seiling, vannsport og friluft» heter den nye linjen, og med seg som seilerlærer har skolen fått Jan Steven Johannessen.

– Ja, dette gleder jeg meg til. Målet er at elevene ikke bare skal lære å seile fra et sted til et annet, men at de også skal lære seg å seile effektivt fra A til B. Det skal ikke bare være turen og opplevelsen, men de skal også lære hvordan de får ut det optimale av en seilbåt. Målet er at de også skal få lyst til å konkurrere, og en del av opplegget i sommerhalvåret vil være å delta i onsdagsregattaene til Moss Seilforening.

Folkehøyskolen disponerer en RS 21 kjølbåt, men gjennom samarbeidet med Moss Seilforening har den også tilgang til RS Feva-joller.

– Jeg tror denne linjen blant annet passer godt for mange av de som begynte å seile som barn eller var med foreldrene i båt, men som kanskje mistet interessen litt og nå gjerne vil ta den opp igjen som 17-18-åring. Jeg tror faktisk det er en linje jeg selv godt kunne ha tenkt meg å melde meg på til om jeg selv hadde vært så ung, sier Jan Steven Johannessen.

Vil bruke naturen rundt sjøen

Ved siden av seilingen, som vil ha en sentral plass, vil elevene også være innom alle former for vannsport som padling, brettseiling, kiting både på sjø og snø, surfing og stand up paddle (SUP). De vil også få god kjennskap til friluftsliv i sin alminnelighet. 

– Vi vil ha fokus på å bruke naturen rundt sjøen på alle mulige måter, sier Jan Steven.

– Vi har veldig mange muligheter i nærheten av skolen, men vi planlegger også turer i Norge, blant annet til Lofoten. Den vil inneholde flere stopp underveis med padling på Helgelandskysten, surfing på Unstad-stranden, seiling og toppturer, supplerer han.

 Folkehøyskole Padling
 PADLING: Padling er en av vannsporten som elevene vil stifte bekjentskap med. FOTO: Jeløy Folkehøyskole

Elevene vil ta båtførerprøven i løpet av skoleåret, de vil kunne bli instruktører innen seiling og få våtkurs i padling. De vil også få opplæring i matlaging, sikkerhet og førstehjelp knyttet til friluftsliv.

– Dette er en utelinje, og vi vil bruke de flotte mulighetene vi har i Norge, sier Lorentz Colberg, som er tidligere historielærer. Han håper også å kunne tilføre elevene litt historisk bakgrunn for de stedene de ferdes.

Jeløy Folkehøyskole drives av Frelsesarmeen. Eneste obligatoriske, kristne innslag er morgensamlinger som inneholder temaer om tro-liv-moral-etikk.

– Men elevene vil få et innblikk i arbeidet Frelsesarmeen driver med. Det har jeg erfart at elevene synes er både givende og spennende.

Colberg forteller at de har plass til inntil 15 elever på denne nye linjen, som nettopp er blitt lansert.