Morten Jensen

Morten Jensen

Alle store mesterskap rundt om i verden har sin egen nettside. NM i shorthanded i Stavanger er et stort mesterskap, for de har gitt det en egen nettside.

Som en av få seilforeninger har Stavanger Seilforening tilegnet norgesmesterskapet i shorthanded-seiling en egen nettside – i tillegg til arrangementssiden i Manage2Sail. Der vil man finne alle nødvendige opplysninger om mesterskapet, alle nyheter om det og alle gode grunner for at man bør delta. Der vil det også være nyttige og nødvendige linker og alt annet arrangøren kan krydre mesterskapet med.

På nettsiden blir dessuten arrangementets samarbeidspartnere godt eksponert, og i dette tilfellet er dette Raymarine, som blant annet stiller med en rekke premier som blir presentert på nettsiden.

Selve påmeldingen foregår på Manage2Sail, men Stavanger Seilforening har integrert «oppslagstavlen» i M2S som en del av NM-siden slik at man derved har alle nødvendige opplysninger lett tilgjengelig.

 – Nettsiden vil bli oppdatert fremover med nyheter som angår arrangement, forteller Harald Gellein i Stavanger Seilforening.

Gjør regattaene synlige – tidlig

Fra scenen under NSFs klubbkonferanse i Oslo tidligere i år ble arrangørene av – i alle fall større norske regattaer – anbefalt å foreta seg to ting:

 1. Sett arrangementet på terminlisten (Manage2Sail eller Sail Race System) så snart det er klart at det vil bli arrangert.
 2. Opprett en egen nettside for arrangementet der alle opplysninger, nyhetsoppdateringer, formalia og markedsføring finnes på ett sted.

Når det gjelder det første punktet er bakgrunnen kort og godt at alle de som er interessert i å seile regattaer, kan se hva som fins av tilbud når arrangementet er plassert, og at de på den måten kan planlegge hva de vil delta i.  Det hjelper ikke om man har aldri så gode planer for arrangementet – det må synliggjøres for potensielle deltagere. I praksis er det to regattasystemer som benyttes i Norge. Manage2Sail, som NSF støtter, er et system som har alt av det regattatekniske og formelle og har alt dette samlet på ett sted, mens det frittstående Sail Race System har sin styrke når det gjelder å gi en visuell presentasjon av regattaen – blant annet ved at det automatisk genereres en egen nettside for arrangementet med muligheter for å publisere blant annet nyheter, bilder og video.

I en fragmentert hverdag med en flom av informasjon i sosiale medier og mange andre informasjonskanaler, er tanken ved det å gi et arrangement en egen nettside, at man derved har ett sted hvor man kan ha alle opplysninger, og at man har en tilhørende plan om å bruke alle øvrige formidlingskanaler til å styre trafikk til denne ene nettsiden. Da vet alle seilerne hvor de skal finne opplysningene de leter etter – og så slipper man å lete – noe man ellers gjør nok av på internett…

Velg en løsning som passer arrangementet som skal gjennomføres og hvilke ambisjoner man har for arrangementet.

Klar for å invitere noen nye inn til seilingens mange eventyr? Fra 30. mai til 5. juni arrangeres «Seilernes inkluderingsuke» over hele Norge. – Da håper vi mange seilforeninger og seilere vil bidra til aktiviteter og skape hjerterom på havet, sier Ida Patel Hellum i Vindskift.

Vindskift, som er et prosjekt under Norges Seilforbund, har i flere år jobbet med  inkludering. Innvandrere og sårbar ungdom som ikke naturlig sogner til sjøen, er blitt invitert med på seiltur og en fin opplevelse der. Noen av dem er sågar blitt seilere etter å ha bli gitt muligheten til å få prøve å seile.

For tredje gang har Vindskift tatt initiativ til å lansere «Seilernes inkluderingsuke» for hele seil-Norge, og i praksis er dette prosjektet en oppfordring til alle seilforeningene i landet og alle seilere om å bruke denne uken til å slå et slag for enda mer hjerterom på havet. Noe som kort og godt kan gjøres ved å invitere til aktiviteter i seilforeningen og ta med noen ut på sjøen. 

– Har ikke seilforeningen din hatt et Vindskift-arrangement, er denne uken en god anledning til å prøve konseptet, mener ildsjelene bak Vindskift. 

Gjør det enkelt!

Dette kan gjøres enkelt og liketil, og det behøver ikke kreve noe stort apparat. Det viktigste er at det gjøres noe. 

Her er en liten oppskrift på hvordan en forening kan gå frem::

 • 1-2 ildsjeler (eks. turseiler/ansatt i forening)
 • Minimum 1 båt
 • Deltagere (fra en organisasjon/fritidsklubb)
 • Nok redningsvester
 • Håndbok (den får du tilsendt fra Vindskift)
 • Dokumentér turen ved å ta bilder
 • Godt humør!

Eksempler på inkluderingsarrangement

Flere foreninger var aktive i fjor, her er noen eksempler:

I 2021 var Ålesunds Seilforening en av foreningene som hadde aktiviteter. De tok med seg 16 ungdommer fordelt på åtte båter ut på tur. Deltagerne ble servert kake, pølser og burgere. Therese Giske, som er en ildsjel i seilmiljøet i Ålesund, fortalte at det ikke tok henne lang tid før hun hadde klart å organisere hele turen og fått med seg frivillige skippere, kakebakere og ungdommer som deltagere.

I Tønsberg Seilforening stod Nils Kamfjord i spissen for organiseringen. Der var det 12 ungdom i fire båter som fikk en tur på sjøen. Nils var rask på avtrekkeren da han ble oppfordret til å arrangere en tur og til å samle frivillige. Det resulterete i en fin tur med god stemning der deltagerne virkelig fikk føle på hvordan det er å seile. Mange seilte for første gang. 

– Vi håper mange seilforeninger vil la seg inspirere gjøre noe tilsvarende og ha inkludering i tankene i denne uken – fra 30. mai til 5. juni, sier Ida i Vindskift.

Har du spørsmål om hvordan dette skal løses, så ikke nøl med å ta kontakt med Vindskift. De har lang erfaring og mange gode råd å gi!

Turseilingskonseptet SeilUt brer om seg, og stadig flere seilforeninger tilbyr det nå til sine medlemmer. For å gjøre arrangementet lett å administrere, fins det et enkelt, nettbasert system.

SeilUT går kort fortalt ut på å seile på tur og besøke havner. For hver havn du besøker, får du poeng, og etter endt sesong telles poengene opp. Kanskje venter det også en hyggelig premie eller oppmerksomhet – eller en avsluttende sammenkomst for alle som har deltatt. SeilUT har vist seg å være en veldig vellykket aktivitetsskaper i en gruppe av seilforeningenes medlemmer som gjerne utgjør foreningens passive medlemsgruppe.

Det hele startet i Molde Seilforening for noen år siden, og etter det har stadig flere seilforeninger omfavnet ideen. Noen foreninger gjør det helt i egen regi, andre har gått sammen om å lage et SeilUT-prosjekt.

Et system som heter Trimpoeng, har vist seg å være velegnet til å administrere det hele – til å telle poeng, fortelle om reglene og presentere de enkelte havnene som er valgt ut som poenggivende. Norges Seilforbund har en avtale med firmaet og har fått en gunstig pris på løsningen.

– Per i dag har vi seks foreninger som er i gang, og vi har flere som er på trappene, sier Sven Martin Erdal i Trimpoeng. 

Les mer om Trimpoeng.

Vil du vite mer om SeilUT, kontakt Thomas Nilsson.

SeilUT ble behørig presentert under NSFs klubbkonferanse tidligere i år der Tom Skrede i Ålesunds Seilforening fortalte om foreningens opplegg og erfaringer.

– SeilUT har skapt bedre samhold i foreningen, medlemmene har fått flere seilervenner og det er blitt større aktivitet, konkluderte Tom Skrede.

Les mer om innlegget og se hele forefraget hans.

På selveste 17. mai starter EM i iQFOiL på Gardasjøen med hele 260 deltagere. For tre norske seilere blir det en annerledes feiring i år.

Endre Funnemark og Mina Moberg fra KNS og Helle Oppedal fra Sola Brettseilerforening er norske deltagere i EM i den nye OL-klassen iQFOiL. Mesterskapet finner sted i Torbole på Gardasjøen, og deltagerlisten er fylt med hele 260 seilere fra 40 nasjoner. 

– Det blir spennende å se hvor jeg står i dette bildet. Ambisjonen min er å avslutte mesterskapet i gullfeltet, sier Endre Funnemark, som sammen med Helle Oppedal er Norges to landslagsseilere i iQFOiL.

Endre var norsk deltager i OL i Japan i 2021, da i RS:X-klassen. På det nye OL-brettet har han ikke rukket å få vist seg skikkelig frem ennå.

En god måned med trening

– Under regattaen på Mallorca var det så som så. Der var jeg plaget av ettervirkningene etter Covid 19-sykdom. Nå har jeg fått en måned med god trening, og det håper jeg har gjort meg godt. Men ting skjer ikke over natten, ting tar tid.

I den siste måneden som Endre har fått trent for fullt, har han vært sammen med det nederlandske landslaget med OL-vinner Kiran Badloe i spissen. Med seg har han også hatt Peer Moberg som trener.

– Når man trener sammen med nederlenderne og seiler fort blant dem, så vet man samtidig at man vil kunne hevde seg i et internasjonalt, sier Endre, som sier han har fått noen positive svar under treningen.

Helle Oppedal i OL-selskap

Under EM i iQFOiL skal seilerne gjennom tre typer seilaser, baneseilas, slalom og maraton. Værmeldingene vil avgjøre når de ulike typene vil bli seilt. 

– Maratonseilasen varer i cirka en time, og i den starter alle de 260 seilerne samtidig. Det kan bli ganske spektakulært, mener Endre.

For Helle Oppedal, som har lang erfaring og som har gjort det sterkt i serien PWA World Windsurfing Tour, blir mesterskapet på Gardasjøen hennes første virkelig store regatta i et internasjonalt felt i iQFOiL. Av de 260 seilerne er cirka 100 damer. 

Helle var syk under Mallorca-regattaen og fikk ikke seilt der, men ifølge sportssjef Eirik Verås Larsen, har hun fått trent godt hjemme i den siste tiden. Helle er med i en internasjonal treningsgruppe.

Mina Mobekk, som er på utfordrerlandslaget, var med på Mallorca, og hun ble best av de norske jentene i iQFOiL der.

Utslagsserie til slutt

Europamesterskapet innledes med kvalifiseringsseilaser, deretter deles feltet gull-, sølv- og eventuelt bronse-felt. Til slutt avgjøres mesterskapet med en medaljeserie mellom de ti beste. 

I denne serien nullstilles alle poeng. Seilerne som har plassene fra 4 til 10 i gullfeltet møtes i kvartfinalen. Derifra går de to beste videre og møter nummer 2 og 3 fra gullfeltet i en semifinale. De to beste fra semifinalen går videre til en grand finale og til kampen om medaljene. Der møter de vinneren av gullfeltet, som følgelig ikke har behøvd å seile i verken kvart- eller semifinalen..

Som følge av at den ivrige gruppen av halvtonn-seilere i landet har ønsket å organisere seg som klasseklubb, har Norges Seilforbund nå innført en ny type klasseklubb i sitt organisasjonskart. 

Grunnlaget for å bli opptatt som nasjonal klasseklubb innunder NSF-paraplyen har til nå vært at klubben administrerer en nasjonal eller internasjonal entypeklasse. To unntak har vært klasseklubben Nor Rating og klasseklubben for shorthanded-seilere. I begge disse er ORC-regelen klassens tekniske fellesnevner. Båtene i seg selv er jo høyst ulike.

I forbindelse med det planlagte jubileumsarrangementet for halvtonn-VM på Hankø i 1983 og den entusiasmen og aktiviteten det har medført, ønsket halvtonnseilerne å danne sin egen klasseklubb. Dette for å ha et formelt organ som kunne administrere og organisere klassens interesser, og håndtere de kravene som blir stilt til halvtonn-klassen. De ønsket også å danne en klubb for å ivareta interessen som er skapt i et lengre perspektiv. Men det bød på problemer.

Fant ingen passende bås

En halvtonner har sitt utgangspunkt i IOR-regelen, men dette er en utgått regel som ikke lenger eksisterer. Da klassen søkte NSF om klasseklubbstatus i fjor høst, ble den tilbudt å bli en avdeling innunder Nor Rating. Det syntes imidlertid ikke halvtonn-seilerne var en tilfredsstillende løsning. De mente at en slik løsning ikke ivaretok ønskene deres om tilhørighet, og de mente at de ville drukne litt i et stort system. De fastholdt derfor ønsket om å kunne få bli en selvstendig klasseklubb.

Etter flere runder i NSFs tekniske komité og NSFs styre, har man nå kommet frem til en løsning.

– Vi ser jo med stor glede på den aktiviteten og den entusiasmen som lever i halvtonn-miljøet. Det er blant annet det eneste seilmiljøet i landet som har avholdt ukentlige regattaer igjennom hele vinteren, og miljøer som dette som skaper stor aktivitet hos en gruppe seilere som har båter med fellestrekk, er jo noe NSF ønsker å støtte opp om, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Ny aktivitetsklasseklubb

Nøtten har vært å finne en løsning for å kunne innlemme et slikt miljø i NSFs formelle organisasjonskart, men den nøtten er nå knukket.

I sitt styremøte 10. mai besluttet Norges Seilforbund å åpne opp for at det også kan opptas klasseklubber som håndterer og administrerer båter som ikke er entypebåter. Det betyr at man nå har fått to typer klasseklubber

 • Entypeklasseklubber
 • Aktivitetsklasseklubber

Aktivitetsklasseklubbene er den nye typen klasseklubb som halvtonn-seilerne faller inn under. For å kunne bli godkjent må en del krav og formalia oppfylles. Det må blant annet finnes en definisjon på hva slags båttyper eller grupper av båter klasseklubben skal omfatte, og det må kunne vises til en viss regatta-aktivitet. I tillegg er det en del bestemmelser om hva som er aktivitetsklasseklubbens arbeidsoppgaver, om rapportering og så videre.

En gulrot som en godkjent aktivitetsklasseklubb har, er at den kan avholde norgesmesterskap etter de retningslinjene som gjelder for alle de andre klasseklubber.

Bestemmelsene for den nye klasseklubbkategorien «aktivitetsklasseklubb» vil bli publisert om kort tid.

torsdag, 12 mai 2022

Gullstipend til Pia og Nora

49er FX-seilerne Pia Dahl Andersen og Nora Edland er i dag bokstavelig talt blitt tildelt et gullkantet stipend. De har fått 25 000 kroner av Gullklubben!

Gullklubben, eller Norske Olympiavinneres Klubb som den offisielt heter, er en svært eksklusiv klubb som består av norske OL-vinnere – de som en gang har vunnet gull i OL, sommer som vinter. Seilsporten har flere medlemmer der; de ferskeste er Linda Andersen og Siren Sundby, og styrelederen i klubben er NSFs sportssjef, Eirik Verås Larsen, som har hentet sine to gullmedaljer i padling, i 2004 og 2012.

Siden 1997 har klubben delt ut det de kaller «gullstipend». De skal bidra til at yngre idrettsutøvere, prosjekter eller klubber i olympiske grener skal få forholdene tilrettelagt slik at det er mulig å videreutvikle seg innen sin idrett.

I 2022 innkom det 50 søknader, og blant disse har juryen valgt å dele ut to, hvorav det ene går til Pia Dahl Andersen og Nora Edland til støtte til deres satsing i 49er FX-klassen.

«Beslutningen er tatt med bakgrunn i utøvernes prestasjoner i 2021, samt utøvernes holdning til idrettens verdier», heter det i juryens bedømmelse.

Det andre stipendet gikk til syklisten Per Stand Hagenes.

Gullstipendiet består av et beløp på 25 000 kroner og et treningsopphold på Olympiatoppen i Oslo. Stipendiet skal brukes som støtte til trening og reiser.

Norges Seilforbunds samarbeidspartner, forsikringsselskapet Watercircles, har et tilbud som gir både seilere og seilforbund fordeler.

Frem til 15. juni har Watercircles nå en kampanje der de selger seilbåtforsikringer til halv pris. Er du medlem av en av landets 120 seilforeninger som er tilknyttet Norges Seilforbund, får du i tillegg hele 90 prosent rabatt på toppdekningen som selskapet kaller «Elite».

Det bør være et tilbud som er relevant for alle aktive seilere – enten det er i tur- eller regatta-sammenheng. Også for NSF har tilbudet en gevinst å by på.

– For seilforbundets del betyr avtaler som Watercircles gjør med medlemmer av seilforeningene, at en liten prosentandel går til det arbeidet vi gjør for seilsporten i landet. Så her er det snakk om et vinn vinn-tibud for både seilere og seilforbund, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Du kan lese mer om tilbudet her

Grimstad og Larvik Seilforening gikk til topps i hver sin divisjon i første runde av seilsportsligaen. – Vi har bygd stein på stein, sier August Austefjord på Grimstads lag.

Det kom ikke som noen bombe at det skulle bli Grimstad Seilforening som vant eliteseriens første runde. Foreningen har uttalt at de satser på seilsportsligaen, og de har trent regelmessig og systematisk for å forbedre seg. Laget startet i 1. divisjon da ligaen ble startet i 2016, og laget har siden det forbedret seg år for år. I 2021 endte de på 4. plass.

I Oslo vant Grimstad den første serierunden med tre poeng til BI Athletics, noen som i seilsportsliga-sammenheng er å betrakte som en klar seier. De startet riktignok beskjedent med en 4. og nest sisteplass i sin første seilas, men fulgte deretter opp med fem seire og tre andreplasser. Det klarte ingen av de øvrige lagene å matche.

Et fjerde kort i ermet

Gode starter, god fart og god båthåndtering nevnes gjerne som de tre suksesskriteriene for å lykkes i seilsportsligaen, men sørlendingene har hatt et fjerde kort i ermet.

– Vi brukte SAP Analytics aktivt i forbindelse med debriefing og forberedelser i hele fjor. Under stevnet i Oslo satt Lars Ingeberg hjemme i Grimstad og analyserte seilasene, og han ga oss tilbakemeldinger og in put mellom seilasene i Oslo. Det gjorde det lettere for oss å ta avgjørelser ute på banen, forteller August Austevik.

Med seg på sitt seirende Grimstad-lag hadde han  Georgios Nikoltsis, Andre Jørgen Ugland og Vidar Ljungstrøm.

BI Athletics som kom nærmest sørlendingene på resultatlisten, stilte med store deler av den samme bemanningen som de med hell benyttet i 2021 og som blant annet førte dem til Sailing Champions League-seiling i fjor og senere i år. Laget består av Jon Alexander Hvam, Vegard Sandnes Larsen, Anette Hldal og Even Eide Onstad. Sistnevnte er ny på laget – han har tidligere seilt for Florø.

På tredjeplass i eliteserien kom Stavanger Seilforening. Foreningen er nyopprykket fra 1. divisjon, og de unge seilerne på laget viste at de vil være med i dansen også i den øverste divisjonen.  I Oslo seilte August Hanevik, Markus Hammerø Hagen, Roman Shevchuk og Søren Håland.

Larvik til topps i 1. divisjon

 MJX67401. DIVISJON: Med solid seiling sikret Larvik Seilforening seg seieren i 1. divisjon. FOTO: Morten JensenI 1. divisjon ble det en spennende avslutning mellom Larvik Seilforening og Oslo Seilforening. Larvik hadde seilt stødig i alle seilaser før den siste og avgjørende seilasen og trengte kun å unngå sisteplassen for å vinne serierunden, men det var nettopp sisteplassen de lå på ved siste runding. Der ble de reddet av Ran Seilforening som gikk på merket og måtte ta straff, og da karet Larvik seg inn på 4. plassen de trengte for å redde seieren.

Oslo stod for en formidabel sluttspurt med fire seire i de fire siste seilasene, men de måtte ta til takke med 2. plass da Larvik klarte sine braser. Trondhjems Seilforening kom på 3. plass.

Seilsportsligaens første runde foregikk innerst i Bjørvika i Oslo med utstikkeren Sukkerbiten som race village. Det var lett vind begge dager, men utfordrende forhold med mange vindkantringer og trykkforskjeller. Åtte flighter ble gjennomført i 1. divisjon og ni i eliteserien.

Neste serierunde går i Bergen 18. og 19. juni. Seilasene har Strusshamn på Askøy som utgangspunkt.

Lørdag 7. mai starter seilsportsligaen, og hvilke to seilforeninger som vil toppe hver sin divisjon etter årets sesong, er helt åpent. Årets seilsportsliga er uten klare favoritter.

7. og 8. mai igangsettes den sjette sesongen til Norsk Seilsportsliga. Det skjer i Oslo, helt innerst i fjorden; i havnebassenget rett utenfor operaen. Der skal seilsport vises frem i hjertet av hovedstaden, og ved siden av båtene ute på fjorden, vil seiling bli vist frem via en rekke stands på utstikkeren Sukkerbiten, som vil være race village for ligastevnet.

– Et mer sentralt sted for et seilsportsligastevne finner du neppe. Nå krysser vi fingrene for at det blir vind og fint vær, sier Thomas Nilsson i Norges Seilforbund.

På land vil det bli informert om en rekke tilbud i tilknytning til seiling. Der vil det bli fortalt om paraseiling, miljøenegasjement, jenteseiling og sommerleire – for å nevne noe. Der vil det også være speakertjeneste som informerer om hva som skjer ute på sjøen; hvem som seiler mot hverandre og hva som er spenningsmomentene. 

SEILmagasinet vil lage en oppsummering etter hver dag som sendes cirka kl 16, og seilasene kan følges direkte via SAP Sailing Analytics. Seilsportsligaens Facebook-side og Instagram-konto (@seilsportsligaen) vil også være en kilde til informasjon, for ikke å snakke om seilsportsligaens egen nettside der man finner all informasjon om seilsportsligaen. Under fanen «Oppslagstavlen» finner man linker til all nødvendig informasjon. Hvem som seiler på de enkelte lagene, finner man på deltagerlisten i Manage2Sail.

Værvarselet forteller om nordlig lett bris 3–5 m/sek lørdag og litt lettere sørlig vind søndag. Sola vil skinne høyt og lenge begge dagene, så alt peker i retning av at stevnet i Oslo vil bli en skikkelig start på sommeren.

Mange favoritter

Hvem som vil gå seirende ut av den øverste divisjonen, eliteserien, i årets seilsportsliga, er et så langt helt åpent spørsmål. Alt peker i retning av at det vil bli en veldig jevn og åpen liga i år med mange potensielle vinnerlag. Åsgårdstrand Seilforening kommer til Oslo som tittelforsvarere, men de kommer med et helt nytt lag ledet av Trym Markussen. Trym har vært med som mannskap siden ligane startet i 2016, men har nå fått rollen som skipper. 51542694926 7183bcfbab oFORSVARERE: Åsgårdstrand Seilforening er tittelforsvarere, men kommer med et nytt lag til Oslo. (FOTO: Trond R. Teigen)

Til avisen Gjengangeren sier han at lagets ambisjon i år er å beholde plassen i eliteserien.  I et intervju med SEILmagasinet, sier han at målet er å ha det gøy og vokse som seilere – og rekruttere flere seilere til ligaseiling i Åsgårdstrand.

Skal man støtte seg på hvilke lag som har rutine, peker Moss Seilforening seg ut. Laget ble nummer to i fjor, og stiller med den samme grunnstammen i Oslo. Et annet sterkt utfordrer-lag er Grimstad Seilforening. De rapporteres å ha trent godt gjennom hele førsesongen, de har klare ambisjoner og laget hadde sin beste sesong i fjor med 4. plass. I favorittsjiktet befinner også de to studentlagene til BI og NTNU seg. BI Athletics ble nummer tre i 2021, mens NTNUI avsluttet sesongen i fjor som det klart best av samtlige lag med 1. og 2. plass i de to siste ligarundene.

De nevnte lagene har imidlertid mange utfordrere, og i fremste rekke av dem kan nevnes Tønsberg, Risør og nyopprykkede Stavanger. De tre lagene særmerkes av å ha unge, dyktige seilere.

Å vinne eliteserien er selvsagt det gjeveste, men det å bli nummer to og tre har også betydning. Disse plasseringene gir billett til Sailing Champions League der foreningslag fra over 20 nasjoner seiler om å vinne denne gjeve internasjonale tittelen. MJP 20210815 00245 7360 x 4912STUDENT-LAG: Seilsportsligaen er blitt populær blant studenter, og de hører med blant favorittene til å ta de øverste plassene i årets liga. (FOTO: Morten Jensen)

Første forening fra innsjø-Norge

I den motsatte enden av tabellen gjelder det å unngå de fire nederste plassene etter endt sesong. Det betyr nedrykk til 1. divisjon i den påfølgende sesongen. Og da gjelder selvsagt det motsatte i 1. divisjon; de fire øverste plassene der betyr opprykk til eliteserien.

Og i likhet med i eliteserien, er det vanskelig å peke ut klare favoritter i 1. divisjon. Flere av lagene som rykket ned i fjor, har klare ambisjoner om å rykke opp igjen. Blant dem er de to Vestland-foreningene Askøy og Ran. De store seilforeningene i Asker og Bærum vil alltid være kandidater til å rykke opp om de mobliserer sine beste seilere. Molde var på nippet til å rykke opp i 2021 og har et velorganisert J/70-miljø i foreningen som vil kunne utvikle slagkraftige lag.

En spennende nykommer i årets 1. divisjon er Lillehammer Seilforening. Det er den første innsjøforeningen som noensinne deltar i seilsportsligaen, og foreningen ble stiftet så sent som rett før jul i fjor. Foreningen har en klar ambisjon om å satse på seilsportsligaen, og har som et langsiuktig mål å anskaffe J/70-er de kan trene med på Mjøsa. Og nykommere til tross, laget blir neppe noen kasteball i årets 1. divisjon. Foreningen har flere erfarne seilere med seg i sin satsing. Blant dem er Henrik Julius Nilsen, som i en årrekke har vært en av Bergens mest markante og gode seilere.

Norsk Seilsportsliga 2022 innledes med stevnet i Oslo 7. og 8. mai. Bergen blir neste stoppested for seilsportsliga-lagene. Der foregår stevne nummer to 18. og 19. juni. Stavanger er vertsskap for stevne nummer tre 27. og 28. august. Det hele avgjøres så med det fjerde stevnet i  Grimstad 24. og 25. september.  

FUN FACTS OM ÅRETS LIGA:

 • Eliteserien har hele fire lag fra Sørlandet (Grimstad, Lillesand, Risør og Kragerø), mens Indre Oslofjord, hvor flere av landets største seilforeninger er, kun har tre.
 • Det deltar tre studentlag i seilsportsligaen. BI Athletics  og NTNUI har vært sitt laget i eliteserien, mens NTNUI også har et 2. lag i 1.divisjon. 2. laget til NTNUI kan ikke rykke opp i eliteserien.
 • For første gang deltar det et lag fra innsjø-Norge. Lillehammer Seilforening deltar i 1. divisjon for første gang. 
 • Av alle de 15 lagene i eliteserien er det kun Åsgårdstrand Seilforening og Tønsberg Seilforening som har holdt plassen sin der siden seilsportsligaen startet i 2016.
 • 23,7 prosent av alle deltagerne i seilsportsligaen i 2021 var kvinner. Gjennomsnittsalderen på deltagerne i den samme sesongen var 33,9 år.
 • Nesodden Seilforening stiller med det yngste laget i det 1. stevnet i Oslo. Laget har en gjennomsnittsalder på 18,75 år. I 1. divisjon kommer Ran Seilforening med et enda yngre lag med 18,25 år i snitt.
 • Åsgårdstrands Seilforening har Oslo-stevnets yngste deltager på 12 år. Eldste deltager befinner seg på Soons lag og er 62 år.
 • Sandefjord Seilforening og Molde Seilforening har begge den høyeste gjennomsnittsalderen på sitt lag i den kommende ligarunden; 52 år.
 • Sandefjord Seilforening er den eneste seilforeningen som kommer med et rent damelag.
 • Kun 7 av 66 seilere i eliteserien i Oslo er kvinner. Det utgjør kun 10,6 prosent og er under halvparten av den gjennomsnittlige andelen av kvinner i 2021. I 1.divisjon er andelen høyere; 23,5 prosent. Kvinneandelen i Oslo-stevnet totalt er 17,2 prosent.
 • Gjennomsnittsalderen på seilerne som deltar i Oslo og som seiler i eliteserien, er 30 år. Tilsvarende er gjennomsnittsalderen i 1. divisjon 35 år.
Helene Næss og Marie Rønningen er de eneste norske seilerne som holder det norske fortet på verdensrankingen.

Takket være tredjeplassen i den store, internasjonale regattaen i Hyères i slutten av april, holder de to Tønsberg-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen seg fortsatt helt i toppen av verdensrankingen i 49er FX-klassen. De viser gang etter gang at de hører til blant verdens aller beste FX-seilere, og på den siste oppdateringen 4. mai, avanserte de fra 6. til 4. plass.

Foran seg har de norske seilerne de olympiske mestrene Martine Grael/Kahena Kunze fra Brasil, Odile van Aanholt/Emma Siewers fra Nederkland og Isaura Maenhaut van Lemberge/Anouk Geurts fra Belgia.

I høst toppet Hermann Tomasgaard og Line Flem Høst verdensrankingen etter tur i sine respektive ILCA-klasser, men skade, sykdom og proritering av studier har gjort sitt til atde ikke deltok på Mallorca og Hyères. Det har satt de to ILCA-seilerne godt tilbake på rankingen.

Hermanns lillebror, Uffe Tomasgaard, deltok i Hyères, og innsatsen der ga ham et puff opp på rankingen – fra 160. til 139. plass.

For de andre norske seilerne som er inne på verdensrankingen, medførte den siste oppdateringen kun små endringer.

De norske seilerne innehar per 4. mai 2022 disse plasseringene på verdensrankingen. Tallene ved forrige oppdatering i april 2022 i parentes:

49er FX:
 1. Helene Næss/Marie Rønningen (6)
 2. Pia Dahl Andersen/Nora Edland (62)
49er
 1. Mathias Berthet/Jeppe Nilsen (34)
ILCA 7 herrer
 1. Hermann Tomasgaard (17)
 2. Olai Hagland (88)
 3. Theodor Middelthon (106)
 4. Uffe Tomasgaard (160)
 5. August Hanevik (157)
 6. Henrik Kaastad Ørjavik (205)
 7. Anders Lindemark (219)
 8. Aslak Iveland (270)
 9. Christoffer Sørlie (293)
ILCA 6 damer
 1. Line Flem Høst (28)
 2. Marie Lepperød (148)
 3. Ingrid Wiik (264)
 4. Ingrid Bøen [312)
 5. Ida-Linn Vittersø (360)
Nacra 17
 1. Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen (27)
iQFOIL herrer
 1. Christian Ferdinand Linnerud (99)
 2. August Landmark (152)
 3. Endre Funnemark (207)
iQFOIL damer
 1. Oda Sverre (25)
 2. Helle Oppedal (32)
 3. Mina Mobekk (33)
 4. Oda Johanne Stokstad Brødholt (83)
 5. Tuva Oppedal (87)
Side 1 av 57