Morten Jensen

Morten Jensen

tirsdag, 23 november 2021

Toppår for norsk seiling

2021 har vært et sterkt år for norsk seilsport. Norske seilere har vunnet ni internasjonale medaljer og topper flere internasjonale rankinglister.

Norsk seilsport er ikke bortskjemt med gode resultater internasjonalt, men Tønsberg-seilerne Helene Næss og Marie Rønningens VM-sølv i OL-klassen 49er FX avslutter en seilsesong som har vært en av de beste på lang tid. Ikke minst er det verdt å merke seg mange gode internasjonale resultater prestert av flere av seilere som nå kommer bak landslagsseilerne.

Internasjonale medaljer

Den aller gjeveste medaljen i 2021 vant Hermann Tomasgaard fra Kongelig Norsk Seilforening (KNS) da han tok bronse i Laser Standard (klassen har nå endret navn til ILCA 7) under De olympiske lekene i Japan. At det gror godt bak Hermann og at nye, lovende seilere er på vei, viste 17 år gamle Theodor Middelthon fra Stavanger da han vant bronse i U19-EM i den samme OL-klassen som Hermann seiler i.

Også bak de nybakte sølv-vinnerne fra Tønsberg fins det talenter. Pia Dahl Andersen og Nora Edland fra KNS vant EM-gull i 49er FX   for juniorer under 23 år i år. I guttenes beslektede 49er-klasse ble det U21-gull i EM også til Mathias Berthet og Jostein Aker. I VM i den samme klassen vant Mathias bronse sammen med Alexander Franks-Penty.

I OL i Frankrike i 2024 skal det for første gang seiles på foilende brett i den nye OL-klassen iQFOIL, og også her har norsk seilsport svært gode seilere på vei opp.  Helle Oppedal fra Stavanger vant VM-sølv i U21-klassen i år, og lillesøsteren hennes, Tuva Oppedal, vant VM-sølv i juniorklassen.IMG 0333 kopiPÅ LANDSLAGET: Helle Oppedals gode prestasjoner i 2021 har gjort at hun nå er kommet på det norske landslaget.

På topp i gamle OL-klasser

Norske seilere hevder seg også fortsatt i gamle OL-klasser. Siren Sundby vant som kjent OL-gull i Europajolle-klassen i Hellas i 2004, og i årets VM for gutter i den samme klassen ble Lars Johan Brodtkorb fra Horten verdensmester. Også som lag i det samme mesterskapet vant Norge gull.

Gode norske rankingplasseringer

På det internasjonale seilforbundet, World Sailings, rankingliste leder for tiden Line Flem Høst fra KNS OL-klassen ILCA 6 for damer, mens Hermann Tomasgaard ligger på 2. plass på rankinglisten i ILCA 7.line hederLEDER RANKING: Line Flem Høst ligger på topp på verdensrankingen i OL-klassen ILCA 6. FOTO: Morten Jensen

I 49er FX-klassen ligger Helene Næss og Marie Rønningen på 8. plass på World Sailings rankingliste, men VM-sølvet vil trolig bringe dem oppover ved neste oppdatering.

I seilbrett-verdenen er det rankingen til PWA World Tour som gjelder, og i klassen for foilende brettseilere er Helle Oppedal ranket som nummer to i verden i dameklassen. Blant seilere under 21 år er hun best. I freestyle-klassen er Oda Johanne Brødholt fra Oslo ranket som nummer tre.

Det er lenge siden Norge har vært så synlige på det internasjonale seiler-kartet som i år.

RETTELSE:

I pressemelding om VM-sølvet til Helene Næss og Marie Rønningen ble det sagt at det var første norske VM-medalje i en OL-klasse på 18 år. Det medfører ikke riktighet. Line Flem Høst vant VM-bronse i OL-klassen ILCA 6 i 2020. NSF beklager feilopplysningen.

Norske medaljer i internasjonale mesterskap i 2021

OL Bronse Hermann Tomasgaard, KNS Laser Standard
VM Sølv Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg 49er FX
VM Gull Lars Johan Brodtkorb, Horten Europajolle
VM Sølv Helle Oppedal, Stavanger iQFOIL
VM Sølv Tuva Oppedal, Stavanger iQFOIL U19
VM Bronse Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty, KNS 49er U21
EM Gull Mathias Berthet (KNS)/Jostein Aker (Tønsberg) 49er U21
EM Gull Pia Dahl Andersen/Nora Edland, KNS FX U23
EM Bronse Theodor Middelthon, Stavanger ILCA 7

VM-Gulltil Norge i Europajolle lag:

(Lars Johan Brodtkorb (Horten)/Nora Johanne Brodtkorb(Horten)/Emil Forslund (Nesodden)/Balder Støen (Nesodden)

fredag, 19 november 2021

Seiling blir en del av NM-veka

NM-veka er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Idrettsforbund og NRK om å vise mangfoldet i norsk idrett. I 2022 blir seilsporten en del av dette.

NM-veka er for 2022 lagt til Skien/Porsgrunn/Brevik-området. Der vil en rekke idrettsforbund avholde sine norgesmesterskap, inklusive Norges Seilforbund, som har tildelt Brevik Seilforening NM i 29er, iQfoil, WASZP og Windfoil. Disse fire NM-ene, som vil ha Brevik Seilforenings anlegg på Seivall som utgangspunkt, vil inngå som en del av NM-veka.

Opplegget er slik at NRK vil lage direktesendinger og reportasjer fra alle mesterskapene som inngår i NM-veka, som i 2022 vil foregå fra 24. til 26. juni. Andre idretter som er med på NM-veka er eksempelvis padling, bryting, styrkeløft, motorsykkelsport, turn, skyting, kajakkpolo, aquabike og boccia.

– Dette er en stor begivenhet for oss, og det er det største arrangementet vi vil ha hatt siden vi var vertsskap for stor-NM i 2008, sier Bård Sæthre i Brevik Seilforening.

Han forteller at de har jobbet mye med å ruste opp brygger og anlegg ved Seivall, og at det kommende NM-et vil skape mye engasjement i foreningen.

– Vi håper Seilvall vil kunne skape en fin ramme rundt mesterskapet, og vi ser frem til å samarbeide med NRK og Norges Seilforbund slik at vi får vist frem den fine sporten vår på en spennende og god måte. Dette er en gyllen mulighet, for folk flest vet jo lite om hva seiling går ut på, sier han.

Hvordan seilingen i NM-veka vil bli vist frem, er foreløpig ikke sikkert. Det kan bli snakk om direktesendinger, men det kan også bli redigerte opptak og intervjuer. NRK har foreløpig ikke konkludert – dette er fortsatt et tema mellom de arrangerende partene.

OL-seiling var en suksess

At seilsport faktisk kan egne seg på TV, viste OL i Japan. Derifra fikk vi i sommer oppleve direktesendinger fra mange spennende seilaser som ble glimrende kommentert av Bjørnar Erikstad og Tiril Bue. Sendingene engasjerte langt utover en engere krets av seil-entusiaster. Det viser seertallene til Discovery.

Sendingen 30. juli, der begge Laser-klassene og 49erFX var i aktivitet, ble sett av 33 000 over en fem timers periode på TV Norge og under direkte-spilleren til Discovery+. Dagen etter, under medaljefinalen i Laser, fulgte 25 000 sendingene. På det meste så 41 000 seere sendingen 1. august.

– Dette vil jeg si er et veldig godt resultat, sier Marcus Fredheim i Discovery.

Seilsendingene på Eurosport, som er betalbar og for abonnenter, ble fulgt av mellom 5 og 8000.

Seilsendingene fra Japan er også blitt anerkjent internasjonalt. Da den internasjonale olympiske komiteen, IOC, nylig skulle kåre de beste TV-sendingene fra OL i Japan, vant seiling gull i kategorien for sendinger produsert av vertsnasjonen selv. Terrengsykling og surfing kom på plassene bak.

onsdag, 17 november 2021

Kjemper om VM-tittelen i 49erFX

Etter to dager med seiling i 49erFX-VM i Oman, ligger Helene Næss og Marie Rønningen på annenplass sammenlagt.

22 lag kjemper om VM-tittelen i 49erFX. Det foregår i Oman og er det første store mesterskapet i klassen etter OL i Japan. Derifra reiste Helene Næss og Marie Rønningen med en 7. plass i bagasjen og en liten skuffelse i sinnet. De syntes ikke de hadde fått ut potensialet sitt under OL-seilasene.

Nå ser det ut til at de to seilerne fra Tønsberg skal få sin revansje og kunne vise hva de er gode for. Etter to dager og seks seilaser ligger de på en andreplass sammenlagt. Da er dårligste seilas strøket, men tar man en kikk på brutto-poengsummen, har de den laveste poengsummen av alle. 

Det betyr at de til nå har den jevneste serien. De har til nå strøket en 8. plass som sin dårligste plassering, mens det ledende laget, Odile van Aanholt og Elise Reuyter fra Nederland har en 18. plass som de har strøket. De tåler med andre ord ikke ytterligere en slik plassering, for da vil poengene deres rause på. Sak samme gjelder for Ronja Gtönblom og Veera Hokka fra Finland på tredjeplass. De har strøket en 15. plass.

Da er kanskje de olympiske mestrene fra Brasil, Martina Grael og Kahena Kunze, hakket mer robuste. De ligger á poeng med finnene, men har en 10. plass som sin dårligste, strøkne seilas.

Helene Næss og Marie Rønningen er med andre ord for fullt med i kampen om VM-tittelen i klassen!

Mesterskapet fortsetter ut uken og avsluttes søndag 21. november med medaljefinale.

Norge har også med et halvt lag i VM for 49er, der Mathias Berthet seiler sammen med danske Nikolaj Buhl. Buhl er med på det danske 49er-landslaget og er dessuten en svært erfaren trener. I desember skal han til Valencia der han skal være trener for de norske 49er-seilerne. Mathias og Nikolaij har tidligere seilt sammen i en regatta i Frankrike, så helt nye er de ikke for hverandre. Så langt ligger den nordiske duoen på 21. plass av 36 lag.

Søndag 21. november avholder NSF, i samarbeid med Norges Idrettsforbund, et seminar om seksuell trakassering – om hvordan det kan forebygges, håndteres og følges opp dersom det har skjedd. Seminaret er obligatorisk for alle seiltrenere.

Opptak av seminaret finner du i vår Youtube kanal.

Seksuell trakassering eller diskriminering kan høres ut som et fjernt tema innen norsk seilsport og i seilmiljøet. Men om du ikke har hørt om at noe slik har forekommet i din forening eller i ditt miljø, betyr ikke det nødvendigvis at det ikke har skjedd. Kanskje er det fordi ingen har turt å snakke om det…

Norges Idrettsforbund har som visjon «Seilglede for alle», og for at den visjonen skal kunne oppfylles, må alle idrettsutøvere – og derved seilere – føle seg trygge i sitt miljø. Dette er utgangspunktet for seminaret som vil bli avholdt 21. november på Teams fra kl 18:00 til kl 20:00. 

– Seminaret er obligatorisk for alle seiltrenere i Norge. Det er også sterkt anbefalt for alle tillitsvalgte og foreldre i seilforeningene, sier Iens Ludvig Høst i Norges Seilforbund.

Nulltoleranse

Seminaret vil ta for seg hva seksuell trakassering er. Og det er ikke nødvendigvis alvorlige ting. Et vennskapelig klapps som oppleves problematisk for mottageren, er seksuell trakassering, En vits eller kommentar som er sårende eller støtende, er også trakassering.

– Oppleves berøring og for eksempel kjønnsladete kommentarer om eller til en utøver støtende for utøveren, så er det å betrakte som trakassering, slås det fast fra Norges Idrettsforbund, som har nulltoleranse for dette.

Litt om programmet

Seminaret vil bli åpnet av NSFs president, Guro Steine. Deretter vil deltagerne delt inn i grupper der man skal dískutere hva som kan oppleves som seksuell trakassering. I en video som vil bli vist, orienterer Håvard B. Øvregård i Norges Idrettsforbund om hva som kan oppfattes som seksuell trakassering og overgrep. Han vil også være til stede under seminaret og vil svare på spørsmål etter at videoen er blitt vist.

Deretter følger en seanse der man vil snakke om hvorfor det er så vanskelig å snakke om nettopp dette temaet, og hva som kan og bør gjøres for å endre på dette. 

Jan Erik Sverre i KNS vil fortelle om hva de har gjort for å håndtere dette. KNS samarbeider med idrettsforeningen Njård. De to klubbene har inngått et samarbeid for å sikre en trygg idrett for sine utøvere, medlemmer, frivillige og ansatte. De har gått sammen om å opprette et system for hvordan slike saker skal håndteres dersom de oppstår, og de har i den forbindelse opprettet et felles utvalg, «Utvalget for trygg idrett». Det består av fire personer, to fra hver klubb, som blant annet skal følge opp eventuelle varslingssaker.

– Hensikten med samarbeidet er å motvirke uønsket atferd og diskriminering i vid forstand, fra rasisme og mobbing, til seksuell trakassering, heter det i en pressemelding fra KNS da de bekjentgjorde samarbeidet.

Obligatorisk for trenere, sterkt anbefalt for seilforeninger

– Seminaret er som sagt obligatorisk for alle seiltrenere i Norge, men for dem som ikke kan delta søndag 21. november, vil det bli filmet. Trenere som ikke er med på seminaret, må registrere seg og gjennomgå opptaket fra seminaret og svare på noen spørsmål som vil bli hektet på filmen. Slik at vi får en kontroll på at de virkelig har gått ordentlig igjennom videoen. Dette må de gjøre før de starter med seiltreningen sin, sier Iens Ludvig Høst.

Han mener at den samme videoen også bør kjøres i alle landets seilforeninger – etterfulgt av et dialogmøte der blant annet spørsmålene: Hva gjør vi med dette hos oss? Hvordan snakker vi med hverandre om dette hos oss? – diskuteres, besvares og nedfelles i foreningene.

– Dette er et veldig viktig tema, så sett av to timer søndag 21. november mellom kl 18 og 20, oppfordrer Iens Ludvig Høst.

tirsdag, 09 november 2021

Hermann Tomasgaard nr. 7 i VM

Etter første dag med seilaser i gullfinalen, ligger HermannTomasgaard på 7. plass i VM i ILCA 7, som pågår i Barcelona.

Etter en innledning med lite vind, avlyste og utsatte seilaser, er VM i ILCA 7 i Barcelona nå i gang for fullt. Åtte seilaser er fullført – fem kvalifiseringsseilaser og tre finaleseilaser – og så langt ligger Hermann Tomasgaard på 7. plass – ett poeng bak treningspartner og rival, Philipp Buhl fra Tyskland. Thomas Saunders fra New Zealand leder ganske klart foran en annen seiler Hermann ofte trener sammen med, irlenderen Finn Lynch. Sølvvinner fra OL, Tonci Stipanovic fra Kroatia, ligger på 3. plass.

For Hermann er det fem poeng opp til en topp fem-plassering og 15 poeng opp til en medaljeplass. Med mange seilere i feltet og store endringer i de enkeltes resultater, kan mye ennå skje. Hermann avsluttet dagen med en 6. plass, mens de to øvrige finaleseilasene hans endte på 22. og 16. plass. For å illustrere ytterligere de store variasjonene, kan nevnes at Stipanovic på tredjeplass, avsluttet dagen med en 24. og en 35. plass!

Alene i gullfinalen

Hermann er den eneste av de norske seilerne som kvalifiserte seg for gull-finalen. De øvrige seks nordmennene seiler i sølvfinalen, og blant dem er det Christoffer Sørlie fra Fredrikstad som ligger best plassert. 

I skrivende stund har sølvfinalistene kun fått registrert syv seilaser, og totalt ligger Christoffer på en 80. plass. 68 seilere deltar i gullfinalen, hvilket betyr at han er nummer 12 i sølvfinalen isolert sett. Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund følger rett bak på 83. plass.

Deretter følger Stavanger-seilerne Olai Hagland på 95. plass, Theodor Middelthon på 113. plass, August Hanevik på 117. plass og Anders Lindemark 126. plass av de i alt 135 seilerne som deltar.

Full resultatliste.

torsdag, 04 november 2021

Stort norsk lag starter i ILCA 7-VM

I morgen starter VM i ILCA 7 i Barcelona der Norge stiller med hele syv seilere. Konkurransen blir hard, fire av de fem beste fra OL er med – inklusive Hermann Tomasgaard.

Det er kun den olympiske mesteren, Matt Wearn fra Australia, som mangler av de fem beste i OL. Tonci Stipanovic fra Kroatia (OL-sølv), Pavlos Kontides fra Kypros (leder verdensrankingen) og Philipp Buhl fra Tyskland er alle  med, og de er naturlig nok i det ypperste favoritt-sjiktet i kampen om VM-medaljene som skal deles ut.

Med hele syv seilere er Norges tropp en av de største, og den er den klart største fra Norden. Flest deltagere har vertsnasjonen Spania samt Italia med 11 seilere, men bortsett fra det er det kun England og Nederland med sine åtte seilere som har med flere deltagere enn Norge. Finland og Danmark har med fire seilere, Sverige tre.

Bortsett fra de fire nevnte og kjente OL-seilerne, inneholder deltagerlisten, som i alt teller 139 seilere fra 44 nasjoner, mange og nye ukjente navn. Etter et OL foregår det alltid et generasjonsskifte ettersom flere seilere gir seg, noe som byr på mulighet for nye seilere å markere seg. Det er en mulighet også de norske seilerne har.

En ener og mange talenter

På det norske laget er Hermann Tomasgaard, som nå er ranket som nummer to i verden, den soleklare eneren, og det er nok han man må støtte seg til dersom det skal kunne bli norske farger på seierspallen. Men bak ham vil det bli spennende å se hvem av de øvrige norske seilerne som vil kunne blomstre i mesterskapet. 

De norske seilerne som deltar er:

 • Olai Hagland, Stavanger
 • August Hanevik, Stavanger
 • Anders Lindemark, Stavanger
 • Theodor Middelthon, Stavanger
 • Christoffer Sørlie, Fredrikstad
 • Uffe Tomasgaard, Drøbaksund 
 • Hermann Tomasgaard, KNS

– Vi har ikke satt oss noe resultatmål under VM,  men vi har en hel del utviklingsmål som vi jobber med. Blant annet skal vi ha fokus på startene, sier Emilie Kathrin Vabø, som er treneren som følger de norske seilerne i Barcelona, bortsett fra Hermann, som landslagstrener Anton Garotte følger opp.

Hun og Anton vil  jobbe tett sammen under VM, og når det er andre norske seilere i den gruppen Hermann seiler i, vil Anton også følge opp dem.

– Anton vil også vie Theodor, som er på utfordrerlandslaget, ekstra oppmerksomhet, sier Emilie.

Kompetanseoverføring i praksis

De øvrige seilerne er en del av det nye talentprogrammet til Norges Seilforbund, som Emilie har ansvaret for under VM.

Også for Emilie vil VM-et være lærerikt. Hun vil bli briefet og coachet av Anton, og hun vil være tilstede når Anton og Herman har sine debriefer.

– Det håper jeg at jeg vil lære mye av, sier Emilie.

Verdensmesterskapet starter i morgen, og værvarselet lyder på lite og veldig skiftende vind.

– Så lite og så skiftende at vi faktisk lurer på om det in det hele tatt blir noen seilaser i morgen. Men blir det det, er vi sterke og klare til dyst, sier hun. 

torsdag, 04 november 2021

Helene Næss hadde kongen til bords

Da alle de norske OL- og para-deltagerne var på middag på slottet i går, hadde kong Harald Helene Næss til bords.

Det var nok ikke helt tilfeldig at seilerkongen Harald hadde Helene Næss som sin borddame da kongeparet inviterte til fest for de norske OL- og paradeltagerne. To med samme interesseområde snakker gjerne godt sammen.

– Kongen er veldig hyggelig og lett å prate med. Du merker at han er genuint sportsinteressert, og han hadde full kontroll på alle utøverne som satt ved bordet vårt, sa Helene Næss til avisen Øyene.

Noe av det de snakket om var forholdene ute på regattabanen. Kong Harald har seilt der selv – under OL i Tokyo i 1964. Han opplevde også de vanskelige forholdene som seilerne møtte i år.

– Dumt dere ikke spurte meg før dere dro, sa kongen til Helene.

– Han hadde erfart de samme vanskelige vindforholdene under konkurransene i 1964, fortalte Helene avisen.

 Spisesalen
129 GJESTER: Slottets store spisesal rommet hele 129 gjester, og hele kongefamilien var til stede. FOTO: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff 

129 utøvere satt til bords i slottets store spisesal, og blant dem var hele den norske seilertroppen – minus Hermann Tomasgaard, som er i Barcelona der VM i ILCA 7 starter i morgen (fredag 5. november). De troppet opp i sin fineste stas. Alle jentene, Line Flem Høst, Helene Næss, Marie Rønningen og Martine Steller Mortensen, hadde på seg bunader, mens guttene, Anders Pedersen, Endre Funnemark og Nicholas Fadler Martinsen, hadde mørk dress og blanke sko. Med på slottet var også trenerne Espen og Thomas Guttormsen og Lars Loennechen.

 OL seilerne
 SEILERNE: Fra venstre Endre Funnemark, Line Flem Høst, Martine Steller Mortensen, Helene Næss, Anders Pedersen, Marie Rønningen og Nicholas Fadler Martinsen. FOTO: Iens Ludvig Høst

– Det var første gangen jeg var på Slottet, så det var stor stas å bli invitert. Ekstra hyggelig var det å sitte ved kongens bord, fortalte Helene Næss til lokalavisen sin.

Til Øyene fortalte hun også at de var skuffet etter OL; hun og Marie følte at de ikke hadde fått ut potensialet sitt. Men de satser videre mot OL i 2024 for å reise kjerringa, og allerede tirsdag i neste uke reiser de til Oman for å delta i VM.

 OL seilere på slottet 1
 TRENERNE: Trenerne var også med. Espen Guttormsen, Thomas Guttormsen og Lars Loennechen skimtes blant seilerne. FOTO: Iens Ludvig Høst.
tirsdag, 02 november 2021

Verdens beste ILCA-seilere!

Line Flem Høst topper nå verdensrankingen i ILCA 6, som ble oppdatert i går. Hermann Tomasgaard er nummer to i ILCA 7.

Norge har i øyeblikket det som det må være lov å kalle «verdens beste ILCA-seilere». Da det internasjonale seilforbundets verdensranking ble oppdatert i går, rykket Line Flem Høst opp fra 4. til 1. plass, mens Hermann Tomasgaard, som ledet rankingen i ILCA 7, har rykket ned til 2. plass, 20 poeng bak kyprioten Pavlos Kontides. Line leder med 12 poeng på belgiske Emma Plasschaert.

På de to siste oppdateringene har med andre ord de norske seilerne fra KNS hatt hver sin førsteplass – for første gang.

 20190330 175455 MJP
 NUMMER TO: Hermann Tomasgaard toppet listen i ILCA 7 ved forrige oppdatering, men er nå nummer to. FOTO: Morten Jensen

Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg ligger på 8. plass i 49er FX. Det er ned tre plasser fra forrige oppdatering. Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS er nummer 20 i Nacra 17 – det er ned en plass.

De nye OL-klassene, som får sin debut under OL i Frankrike i 2024, er nå på plass i verdensrankingen, mens de utgående klassene er i ferd med å fases ut. Og i iQFOIL for jenter er Helle Oppedal fra Stavanger allerede inne blant de 15 beste. Hun ligger på 12. plass.

Norske plasseringer på verdensrankingen er:

ILCA 6 Damer

1. Line Flem Høst

153. Marie Lepperød

176. Caroline Rosmo

256. Ingrid Wiik

305. Ingrid Bøen

334. Helle Øren-Svensen

359. Ida-Linn Vittersø

376. Hanna Fjon

ILCA 7

2. Hermann Tomasgaard

120. Theodor Middelthon

148. Olai Hagland

166. Uffe Tomasgaard

169. Henrik Kaastad Ørjavik

222. August Hanevik

256. Aslak Iveland

276. Christoffer Sørlie

349. Anders Lindemark

465. Didrik Jelstad

49er FX

8. Helene Næss og Marie Rønningen

79. Pia Dahl Andersen og Nora Edland

iQFOIL Damer

12. Helle Oppedal

22. Oda Sverre

37.Mina Mobekk

60. Oda Johanne Stokstad Brødholt

65. Tuva Oppedal

Finnjolle

18. Anders Pedersen

RS:X Herrer

24. Endre Funnemark

46. Sebastian Wang-Hansen

75. Arthur Ulrichsen

87. Henrik Borge

88. Frithjof Askvig

90. Matheo Maae

146. Ola Bjorne

152. Christian Wendelborg

49er

91. Mathias Berthet og Jostein Aker

136. Tomas Mathisen og Jeppe Nilsen

iQFOIL Herrer

152. Christian Linnerud

154. August Landmark

To viktige trenerkurs er rett rundt hjørnet. Det er ledige plasser og det er fortsatt mulig å melde seg på til begge kursene. Trener 1-kurset starter 15. november og trener 2-kurset 8. november.

15. november starter det første av tre trener 1-kurs denne vinteren. Målet med dette kurset er å utdanne trenere som kan fungere rundt om i de lokale seilforeningene.

– Som ferdigutdannet trener 1 skal du kunne fungere som ansvarlig klubbtrener for nybegynnere (7 år +) opp til viderekommende og unge regattaseilere (10–14 år), heter det i beskrivelsen av kurset.

Kurset foregår digitalt på Teams i økter á tre timer fra kl 18 til 21 de seks kveldene det går over. Den første bolken foregår 15., 16., 17 og 18. november og den andre 23. og 24. november.

For å delta må man ha fylt 15 år i år og ha god jolle-, skiff- eller bretterfaring eller annen inngående seilerfaring. Etter kurset følger egenstudier og praksis før man er ferdig utdannet.

Kurset ledes av Emilie Kathrin Vabø og påmelding skjer på Min Idrett

Se for øvrig hele NSFs kursoversikt

Trener 2-kurs starter 8. november

Trener 2-kurset igangsettes allerede 8. november. Det løper igjennom hele vinteren der kandidatene skal igjennom ulike temaer. Kurset strekker seg over 60 kurstimer, og kandidatene må sette av minst 30 timer til egenstudier. Kandidatene må ha fylt 17 år i år og ha gjennomført trener 1-utdannelsen. I tillegg kreves at man har hatt minimum 90 timers praksis.

En ferdigutdannet Trener 2 skal kunne ha ansvaret for ungdomsseilere fra 12/13 til 16/17 år som ønsker å utvikle seg til nasjonalt toppnivå i sine klasser, og etter endt utdanning skal deltagerne ha en helhetlig forståelse av treningsprosessen og konkurransesituasjonen. Påmelding skjer på Min idrett.

Det første temaet som står på kursplanen og som starter 8. november kl 18:00, er mental treningslære, som innbefatter coaching, pedagogikk, idrettspsykologi, kommunikasjon og treningsplanlegging.

Denne bolken fortsetter 9., 15., 16. og 22. november fra kl 18:00 til 21:30.

Det videre programmet er:

Fysisk Treningslære

14. januar (kl 17:00–20:00), 15. januar (kl 09:00–17:00) og 16. januar (kl 09:00–16:00). Foredragsholdere vil være Frank Kirkeland, Iens Ludvig Høst, Anette Melsom Myhre og Eirik Verås Larsen.

Arrangementsadministrasjon (inkl «arrangør»):

01., 02., 08., 09. og 10. februar (15. februar reservedag). Alle dager kl 18:00–21:30 på Teams. Foredragsholdere: Henrik Wigers Larsen, Emilie Kathrin Vabø og Iens Ludvig Høst.

Kappseilingsreglene, dommer/banedommer, protester og høringer:

14., 15., 21., 22. og 23. mars.  Alle dager kl 18:00–21:30 på Teams.

Praksis:  

01.–3. april NSF vårsamling.  (fredag 1700-2100 – lørdag 0900-2100, søndag 0800-1700)

Praksisen innbefatter coaching, arrangement, banedømming, protestkomité og høringsspill.

Les mer om Trener 2-utdanningen.

Prisen «Helly Hansen Youth Awards» som tildeles seilere mellom 16 og 23 år, skal i år deles ut for andre gang. Nå kan du foreslå kandidater til prisen.

Prisutdelingene for årets sesong er slett ikke over med den store seilerfesten på Vippa i Oslo. Ikke før gratulasjonene til Årets seiler, Årets juniorseiler, Årets trener, Årets ildsjel og hederstegnene har lagt seg, er det nå klart for flere priser som skal deles ut. Hvem som skal få dem, er det hele seil-Norge selv som skal være med å bestemme. «Helly Hansen Youth Awards» skal tildeles seilere mellom 16 og 23 år, og for 2020, første gang prisen ble utdelt, var det Pia Dahl Andersen og Nora Edland som fikk seilklær til en verdi av 10 000 kroner fra Helly Hansen.

I år utvides prisen med at det også tildeles et gavekort til seilerne på 2. og 3. plass i kåringen på henholdsvis 5000 og 2500 kroner.

Hvem som vinner disse prisene blir offentliggjort 30. desember i år, men først skal det foreslås kandidater til prisen. Disse kandidatene er det opptil landets seilere å komme med innen 10. november. Blant de foreslåtte kandidatene vil en jury plukke ut tre til fem kandidater som går til finalerunden. Disse inviteres så hele seil-Norge til å stemme på.

Helly Hansen er en spesiell pris som ikke nødvendigvis baserer seg på kandidatenes resultater. Den har flere andre elementer i seg. Prisen, som utdeles 30. desember hvert år, skal tildeles en ung seiler som går nye veier for å forbedre seg, sine medseilere eller seilforeningsvenner i den grenen av seilsporten vedkommende er aktiv i. Prisvinneren må være fra 16 til 23 år.

Du kan foreslå kandidater

Hvem som helst kan foreslå kandidater til prisen, og kandidatene vil bli vurdert av en jury bestående av en representant fra Helly Hansen og en fra Norges Seilforbund. Du kan foreslå kandidater her.

Forslag til kandidater og hvorfor de er kandidater skal fremmes innen 10. november 2021. Det er viktig at forslag til kandidater blir begrunnet – da denne begrunnelsen vil være en viktig del av grunnlaget for juryens bedømmelse. Juryen skal så finne frem til minimum tre, maksimum fem seilere de mener er de beste kandidatene som seil-Norge så vil bli presentert for. Publikum – deg og meg – inviteres så til å stemme på kandidatene gjennom NSFs og Helly Hansenss nettsider og sosiale kanaler. Den av de utvalgte kandidatene som får flest publikumsstemmer, vinner prisen.

Kandidatene offentliggjøres og legges ut for avstemming 1. desember og det blir anledning til å stemme på sin favorittkandidat frem til og med 24. desember. Årets Helly Hansen Youth Award deles så ut 30. desember.

For å komme frem til endelige kandidatene det skal stemmes over blant de foreslåtte, vektlegges følgende elementer knyttet til kandidatene:

 • Originalitet og oppfinnsomhet i arbeidet med å forbedre seg og andre seilere
 • Fremgang innenfor seilsportsgrenen vedkommende er aktiv i
 • Engasjement for seiling og engasjement for sitt lokale miljø og medseilere
 • Hvor miljøvennlig aktivitet og engasjement til vedkommende kandidat er

Prisen består av seilklær fra Helly Hansen til en verdi av kr 10 000. I tillegg deles det ut en 2. pris med seilklær til en verdi av 5000 kroner til kandidaten med nest flest stemmer og deretter en 3. pris til en verdi av 2500 kroner.

Så folkens, da er det bare å foreslå verdige kandidater – og deretter stemme på din favorittkandidat blant dem juryen plukker ut!

Side 1 av 51