Det er med stor spenning landslagsseilerne starter i verdenscup-regattaen på Mallorca mandag (3. april). Foruten spenningen regattaen i seg selv gir, er det plasser til prøve-OL og VM i Haag i spill.

Etter en drøy uke med forberedelser i Palma-bukten på Mallorca er det nå duket for start i årets første verdenscup-regatta, S.A.R Princesa Sofia. Norge stiller med seilere i syv av de ti OL-klassene, og det er nå de må prestere og legge grunnlaget for hvilke andre regattaer som de skal kunne seile senere i år. Men konkurransen kommer til å være knallhard; over 1200 seilere fra 67 land deltar. Det blir tøft å hevde seg.

– Ja, dette blir spennende. Etter noen sesonger nå der seilerne har prioritert ulikt mellom utdannelse, trening og regattaseiling, er det nå det gjelder. Vi er spente på hvor de norske seilerne står nå når oppkjøringen mot OL virkelig starter, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Han har et håp om at noen av seilerne hans vil komme til den avsluttende medaljefinalen i sin klasse. Dit kommer kun de ti beste seilerne i hver klasse. Rent historisk og statistisk er den sjansen størst i de to ILCA-klassene og i 49erFX. Hermann Tomasgaard, Line Flem Høst og duoen Helene Næss og Marie Rønningen er i så måte de fremste kandidatene. De er også de mest erfarne seilerne på det norske landslaget. Alle deltok i OL i Japan i 2021 der Hermann som kjent vant bronse.MJM 202303300006 973ILCA 6: Line Flem Høst er eneste norske seiler i ILCA 6-klassen. FOTO: Morten Jensen

Ny seilere utfordrer

De etablerte seilerne blir imidlertid utfordret av en ny generasjon seilere, og fremst i den rekken er Pia Dahl Andersen og Nora Edland i 49erFX. De har lagt bak seg et år med mye trening, og i treningsregattaene på Mallorca i den siste uken har de vist svært lovende takter.MJM 202303280001 528UTFORDRERE: Pia Dahl Andersen og Nora Edland er utfordrere til Helene Næss og Marie Rønningen. Til sammen utgjør de to lagene en sterk duo i den internasjonale toppen i 49erFX-klassen. FOTO: Morten Jensen

I ILCA 7 er Hermanns for tiden fremste utfordrer hans egen bror, Uffe. Uffe presterte sitt fremste internasjonale resultat på seniornivå i klassen under klassens nylig avholdte EM. Da var Uffe kun få plasser bak storebroren. 

- Jeg har nok ennå et stykke opp til Hermann. Selv om jeg tidvis kan seile fort, mangler jeg ennå stabiliteten til gamlekara i klassen, sier Uffe.

Theodor Middelthon er landslagets yngste ILCA-seiler. På Mallorca deltar også Christoffer Sørlie, Jens Kaastad Ørjavik og Sverre Langaas Holt.

Line Flem Høst har foreløpig ingen norske utfordrer i sin klasse. Hun er enslig norsk svale på den internasjonale arenaen i ILCA 6. 

Endre Funnemark er også alene om å være norsk i iQFOiL-seilernes herreklasse i Palma-bukten. Hans utfordrer er Christian Linnerud, men han hadde ikke anledning til å ta turen til Mallorca.

Jevnt i damenes iQFOiL

I dameklassen er det langt mer åpent. Landslaget består av Helle Oppedal og Mina Mobekk som det siste året har været mer eller mindre jevngode. Begge utfordres imidlertid av Helles yngre søster, Tuva, som stadig har nærmet seg de to landslagsseilerne. Unge Maya Gysler er Norges fjerde deltager i IQFOiL, og på Mallorca vil hun få hjelp av Olga Maslivets, som tiltrer som IQ-damenes landslagstrener 1. juni. Olga bor på Mallorca og er engasjert av NTG for anledningen til å være coach for Maya, som er elev ved NTG.MJM 202303290003 591UTFORDRES: Helle Oppedal har vært eneren i damenes iQFOiL, men hun utfordres nå av flere unge jenter. FOTO: Morten Jensen

Et nytt, spennende norsk lag vil få sin ilddåp på Mallorca. Julia Jacobsen og Emil Forslund er gått sammen om å satse i 470 Mix, og etter et snaut år med intens trening vil de nå møte det internasjonale nivået for alvor.

– I 470-klassen er det veldig mange erfarne seilere. Mange av konkurrentene våre jo allerede fått barn! Vi er blant de aller yngste, sier Julia, som imidlertid ikke er helt ukjent med denne jolletypen.

Hun har flere års erfaring i 420-klassen i seilmiljøet i Hong Kong, der hun har bodd i flere år.

Regattaen på Mallorca og den neste verdenscup-regattaen i Hyeres i Frankrike drøye to uker etter, vil være avgjørende for seilerne i jolleklassene om hvem som får delta i prøve-OL i Marseilles i juli. Der får hver nasjon stille med kun en deltager/ett lag i hver klasse. For iQ-seilerne teller VM i 2022, Mallorca-regattaen og klassens kommende EM, som går 8. til 14. mai.

Mallorca-regattaen teller også som en del av uttagningen til VM i Haag i august der den første og største kvoten av nasjonsplasser til OL i 2024 skal deles ut. Også der vil det være begrenset hvor mange seilere Norge vil få stille med.
 

 MJM 202303300006 1815PÅ TOPP: Hermann Tomasgaard seilte inn til seier i en av treningsregattaene på Mallorca, bare dager før verdenscupregattaen starter: FOTO: Morten Jensen