Et stort NM står for døren ute på Fjærholmen hos Tønsberg Seilforening kommende helg. Det skal kåres norgesmestere i Optimist- og ILCA-klassene.

I alt deltar det hele 87 ILCA-seilere fordelt på klassene ILCA 4, 6 og 7. I Optimist er det påmeldt 57 seilere som skal kjempe om NM-medalje. I tillegg er der 34 deltakere i U12- og 15 i U10-klassen – med andre ord blir det over hundre Optimist-seil å se på fjorden utenfor Fjærholmen. Det blir et stort og omfattende NM på Fjærholmen.

I ILCA-7 blir det et spennende oppgjør mellom gamle og unge seilere. Flere master-seilere er påmeldt til mesterskapet, og blant dem er gamle storheter som Eivind Melleby (KNS) og Terje Andre Kjær (Tønsberg). I EM i i klassen for snart 30 år siden, vant Eivind og Terje Andre henholdsvis sølv og bronse og var på den tiden blant verdens beste Laser Standard-seilere. Nå stiller de til start på Terje Andres hjemmebane for å måle krefter mot de beste ungdommene – og landslagsseileren Uffe Tomasgaard (Drøbaksund).

Landslagets to øvrige seilere, Hermann Tomasgaard og Theodor Middelthon, som for øvrig vant NM i 2022, glimrer med sitt fravær, men de aller fleste fra nivået under stiller til start med Christoffer Sørlie (Fredrikstad), Sverre Langaas-Holt (KNS) og Jens Kaastad Ørjavik (Bundefjorden) i spissen.

Værvarslet for helgen lyder på relativt lett vind og sol – og at det ikke blir altfor mye vind vil kanskje veteranene i klassen være glade for? 30 seilere stiller til start i ILCA 7.

Plassen øverst på pallen er ledig

I ILCA 6 med sine 29 seilere skal det kåres dobbelt sett med norgesmestere – det skal deles ut NM-medaljer både til damer og herrer. Slik var det også i fjor, men ingen av vinnerne fra 2022 stiller til start for å forsvare posisjonen. Sverre Langaas-Holt som vant herreklassen i ILCA 6 i fjor, har tatt skrittet videre til ILCA 7, mens Marie Jacobsen Lepperød har valgt en annen vei videre i sin seilkarriere.

Tronen er med andre ord ledig i begge klasser, og skal man legge forrige helgs resultater i norgescupen i Bergen til grunn, vil Mia Beckmann Klæboe (Drøbaksund) og Aksel Næshagen (Moss) være de største favorittene til å bestige toppen av pallen og få de gjeveste medaljene. De fremste utfordrerne vil kanskje være Ida-Linn Vittersø (Tønsberg) og Albertine Lind (Bergen) i dameklassen og  Aron Heimonen (Bundefjorden) og Erik Bøen (Ålesund) i herreklassen.

Et spennende trekk ved årets ILCA 6-NM, er at flertallet av deltakerne – 17 i tallet – er damer!

Det er åpent i ILCA 4-klassene

I 2022 var det ikke nok deltakere av begge kjønn til at det kunne kåres to sett mestere i ILCA 4-klassen. Vetle Støen (Nesodden) ble derfor norgesmester i en mix-klasse. I år er det derimot mer enn nok deltakere til at det vil bli delt ut medaljer til de beste av hvert kjønn. Og alle som søndag ettermiddag vil ta skrittet opp på pallen, vil være der for første gang i ILCA-NM-sammenheng. Ingen av medaljevinnerne fra 2022 er å se på årets deltakerliste – det er mange nye seilere året i klassen.

Og faller blikket atter på resultatene fra norgescupen i Bergen, så vil trolig de beste der, også være blant dem som kjemper om medaljene på Fjærholmen. Vilde Bjørnland (KNS) som vant i Bergen, deltar imidlertid ikke i NM, men de tre neste på listen er på plass:  Gudleik Kjøpsnes (Stavanger), Finn Fabres (Arendal) og Pelayo Savadores-Hansen (Stavanger).

Blant damene vil kanskje kampen om medaljene komme til å stå mellom Inger Sofie H. Horne (Stavanger), Sophia Hegelstad (Stavanger) og Sara Berg Sjursen.

Klarer hun en trippel?

Deltakelsen i Optimist-NM er omtrent den samme som i 2022 – både i antall totalt og når det gjelder fordelingen mellom kjønn.

I jenteklassen vil Milla Sandmo Birkeland (Ran) seile om å kunne klare å vinne sin tredje NM-tittel på rad. Klarer hun det, er det kun én seiler som har gjort det tidligere i Optimist-seilernes jenteklasse – nemlig ikke ukjente Siren Sundby. Hun ble norgesmester i Optimist i 1995, 1996 og 1997. Milla stiller da også naturlig nok til start som favoritt blant jentene.

Milla får imidlertid skarp konkurranse fra to andre rutinerte Optimist-seilere, for begge de to som kom på plassene bak henne i fjor, stiller også til start i år: Hanna Marie Tvete (Fredrikstad) og Oda Johanne Lepperød (Tønsberg).

I gutteklassen er pallens øverste trinn ledig. Victor Lööf som vant i fjor, seiler nå 29er. Det gjør også Storm Kopperud som vant sølv i fjor. Så spørs det da, om Martinius Melleby Hopstock (Arendal), som vant bronse i fjor, vil ta skrittet helt til topps i år? Han vant i alle fall årets første store regatta i år, norgescupen i Arendal i månedsskiftet april/mai.

Parallelt med NM,  har 29er og RS Feva norgescup i Tønsberg, så til sammen blir det rundt regnet hele 200 joller å se på Fjærholmen til helgen (20. – 21. mai).