Kristian Nergaard (KNS), Tomas Mathisen (Risør) og svenske Johan Barnes EM-tittel i Soling topper listen over en hel del EM som er blitt arrangert i sommer med norsk deltakelse.

Markeringen i 2022 av at det var 100 år siden Jan Herman Linge ble født og at Norge og KNS er blitt tildelt VM i Soling i 2024, har tent den gamle Soling-gnisten hos Kristian Nergaard. Han satset i Soling frem mot OL i 2000, men måtte gi tapt for rivalene Herman Horn-Johannessen, Paul Davis og Espen Stokkeland. Og da det ikke gikk, la han Soling-seilingen på hylla.

I fjor stilte han – i likhet med flere andre gamle Soling-seilere i NM-et som markerte Linge-jubileet – og etter det ble Solingen ikke pakket vekk. Som oppvarming til EM vant Kristian, Tomas og Johan Hankø Race Week i suveren stil, og trioen reiste deretter spente til Warnemünde for å se hvor de stod i det internasjonale bildet.

Og det ble en gledelig overraskelse – for hjem fra den tyske seiler-byen kunne de reise hjem med EM-gull i bagasjen. Det norske lagets tre hardeste utfordrere kom fra Ungarn, Canada og Nederland. Deltakelsen var ikke helt av gammelt merke – kun 15 båter deltok – og blant dem var det tre norske.

Lars Ingeberg (Grimstad), Bjørn Johanson (Grimstad) og Øystein Sabel Christoffersen (Oslo) kom på 6. plass, mens Harald Hilde (Tvedestrand), Kjell Eirik Henanger (Askøy) og Bjørn Gulbrandsen (Tønsberg) kom på 13. plass.

Komplett resultatliste

5. plass i U19-EM iQFOiL

Maya Gysler (KNS) lå lenge an til å gjøre det helt store i U19-EM i iQFOiL. Vel midtveis i mesterskapet ledet hun, men i den avsluttende og avgjørende finalen endte hun på en sterk 5. plass av 58 dletakere.

Norge stilte med hele 20 deltakere i mesterskapet som var inndelt i fire klasser: U17 og U19 for damer og herrer. De aller fleste av seilerne representerer KNS. Maya stod for den beste prestasjonen med sin 5. plass, mens Johan Fiskvik Mjøen kom på 5. plass i U19 herrer.

Ane Fiskvik Mjøen var best av de norske i U17 for damer med 50. plass, mens Jørgen Helmer Lundestad Schultstock var beste U17-seiler på herresiden med 79. plass.

Komplette resultater

4. plass i U21-EM i 470 Mix

Julia Jacobsen og Emil Forslund (KNS) kom nylig på 4. plass i U21-EM i 470 Mix. Det ble også kåret europamestere i U24-klassen, og totalt av 35 båter kom Julia og Emil på 16. plass. Deres neste oppgave nå blir det store verdensmesterskapet i Haag der det skal kjempes om de første nasjonsplassene til OL i 2024.

Komplette resultaterMJM 202303300006 4614. PLASS: Julia Jacobsen og Emil Forslund kom på 4. plass i U21-EM i 470 Mix. FOTO: Morten Jensen

EM-medalje i Europajolle?

I dag avsluttes EM i Europajolle i Vallensbæk i Danmark der Norge blant annet er representert med søsknene Lars Johan og Nora Johanne Brodtkorb fra Horten. Før siste dag ligger de på henholdsvis 7. og 13. plass.

Lars Johan vant gårsdagens siste seilas, og har en liten mulighet til å kunne ta medalje. Han har tidligere vunnet mesterskapet i Europajolle- klassen.