– Dette lover godt. At vi fikk fire av fem i medaljefinalen i prøve-OL viser at vi er i posisjon til å kunne kjempe om OL-medaljer til neste år, sier Eirik Verås Larsen.

Helene Næss og Marie Rønningen satte et solid norsk punktum da de i dag gikk hen og vant selve medaljefinalen i 49erFX-klassen. Seieren brakte dem opp på 8. plass sammenlagt. Det er syvende eller åttende gang den norske duoen vinner en medaljefinale i et mesterskap eller i en verdenscup-regtta. De vant også medal race i prøve-OL før OL i Tokyo, og de ble nummer to i medaljefinalen i selve OL.

– Ja, Helene og Marie er helt rå i medaljefinaler, og det var gøy at de også klarte det i en økende solgangsbris her i Marseilles, sier trener Thomas Guttormsen.

Han er godt fornøyd med hvordan prøve-OL utviklet seg for den norske duoen.

– Men det ble litt for mange poeng opp til medaljene. En kullseiling kostet dem 20 poeng, og de la igjen sikkert 30 poeng den første dagen. Da ble de tatt litt på sengen av hvor tøffe konkurrentene er blitt i startene, men da vi fikk justert det, gikk det bedre.

Thomas forteller at de har jobbet mye med båtfarten det siste året, spesielt i mye vind.

– Den har de absolutt inne nå. Det er bare det svenske laget som er hakket foran de øvrige konkurrentene nå, sier han.

Datt ned i et vindhull

Også Mina Mobekk seilte sin medaljefinale i dag, søndag. I iQFOiL består medaljefinalen av en kvartfinale mellom seilerne fra 4. til 10. plass. Derifra går de to beste til semifinalen der de møter de to beste fra den innledende regattaserien. De to beste i semi’n møter så vinneren av «grunnserien», og disse tre kjemper om de tre plassene på seierspallen.

Det så lenge lovende ut. Mina lå på 2. plass og kjempet med meksikanske Mariana Aguilar Chavez Peon om å lede kvartfinalen. Men i et slag på kryssleggen falt hun ned fra sin foilende tilstand i et vindhull, og hun strevde deretter med å komme opp på foilen igjen fordi vindhullet vedvarte. Dermed føk resten av feltet forbi henne i 12–15 knop. Mina klarte ikke å ta igjen det tapte og endte på sisteplass i kvartfinalen, og en 10. plass totalt.

– Det var veldig synd, for Mina lå absolutt an til å kunne ta seg videre til semifinalen. Men bare det å ta seg til medaljefinalen, var en sterk prestasjon, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

To 7. plasser

Lørdag seilte Hermann Tomasgaard og Line Flem Høst sine medaljefinaler i ILCA 7 og ILCA 6. De resulterte i at Hermann og Line endte på hver sin 7. plass sammenlagt. Hermann ble nummer åtte i sitt finaleheat. Line ble nummer 10. Ingen av dem hadde egentlig så mye å seile for – ettersom det var store poengforskjeller blant finaledeltakerne og små muligheter for å avansere – til tross for at plassene i medaljefinalen talte dobbelt.230713 P24TE Marseille L1 32967. PLASS: Hermann Tomasgaard tok en god 7. plass. – Men jeg har fortsatt en del ting jeg må jobbe med, sier han. FOTO: Mark Lloyd/World Sailing

Mathias Berthet og Jeppe Nilsen stilte ikke til start i sine tre seilaser i 49er. Jeppe har ikke følt seg helt pigg i Marseilles, og de valgte, i samråd med sportssjefen, å stå over dagens tre seilaser. Nå skal de lade opp og konsentrere seg om det kommende verdensmesterskapet i Haag, der de første nasjonsplassene i neste års OL skal deles ut.

At fire av de fem seilerne/lagene Norge stilte med i Marseilles kom blant de ti beste er sportssjef Eirik Verås Larsen godt fornøyd med.

– Det forteller at vi absolutt er i posisjon til å kunne kjempe om medaljene i neste års OL om vi fortsetter det gode arbeidet og forbereder oss godt. Vi er på vei.

Tracking og resultater

Mye å ta med seg videre

Han forteller at prøve-OL har gitt det norske laget mye nyttig erfaring.

– Vi har hatt veldig forskjellige forhold med alt fra Mistral-vind til sjøbris,  og vi har hatt vind fra alle retninger, bortsett fra fra vest. Det har gitt oss og vår finske meteorolog mye nyttig kunnskap, og det begynner å tegne seg et bilde av de ulike banene i forskjellig vindforhold. En nøkkelfaktor er blant annet hvordan fjellene påvirker hvordan vinden oppfører seg, sier Eirik.

Også når det gjelder det rent praktiske, har prøve-OL gitt erfaringer de kan ta med seg videre. All den stund de franske arrangørene også ønsket en gjennomgang av hvordan OL skal gjennomføres i praksis, har prøve-OL hatt mange av de samme elementene som seilerne vil møte til neste år. Hotellet de norske seilerne bodde på, vil være det samme som alle seilerne vil bo på under OL. Det ligger i gangavstand til havnen, og de norske seilerne vil dermed være kjent med bostedet sitt.

Eirik forteller også at samarbeidet med det finske landslaget fungerer bra.

Årets store mål nærmer seg

Nå starter forberedelsene til VM i Haag fra 10. til 20. august. Først skal seilerne hjem en tur, hvortetter de reiser til Nederland eller Belgia for å legge inn en ukelang treningsøkt i forhold som vil være lik forholdene i Haag. Deretter blir det en kort tur hjem igjen, før det viktige verdensmesterskapet braker løs. I dette mesterskapet skal de første nasjonsplassene til OL i 2024 deles ut.

I tillegg til de fem klassene Norge deltok i i prøve-OL, vil det også bli norske seilere å se i iQFOiL for herrer og i 470 Mix i VM i Haag.