I konkurranse med 37 andre lag forsvarte Kristian og og sønnen Kalle Nergaard NM-tittelen i Killing. Mesterskapet på Hankø samlet mange gode seilere.

NM i Killing er blitt et årlig høydepunkt midt i juli på et feriestemt Hankø. Og på et sted som har status som arnestedet for norsk seilsport, er natulig nok mange gode seilere samlet. Og dette bar deltakerlisten i årets Killing-NM klart preg av. Selv om Killing i utgangspunktet er en upretensiøs rekrutteringbåt, er det å vinne NM i denne klassen på ingen måten noen «walk in the park».

– Det er mange gode seilere og hard konkurranse. Det er også mange velpreparerte Killinger ute på banen, sier Kristian Nergaard.

Han seilte sammen med eldstesønnen Kalle – oppkalt etter Kristians ikke ukjente far og seiler med samme navn.

– Kalle er blitt et supert mannskap, selv om det bare er Killing han seiler her om sommeren, roser skipper Kristian.

Mesterskapet ble velsignert med flott Hankø-vær med syv gjennomførte seilaser. KNS var arrangør, noe som betød et velsmurt arrangement med foreningens GPS-styrte rundingsbøyer.

Overraskelse fra Risør

Det var på forhånd ventet at mesterskapet ville stå mellom de gamle mesterne i klassen; mellom familiene Nergaard med Kristian og Peder i spissen, Spone og Horn Johannessen, men det var i stedet en skikkelig nykommer i Killing-klassen som tok skalpen til alle i første seilas. Tomas Mathisen fra Risør, som aldri før hadde seilt Killing, satte alle ringrevene på plass sammen med Kristian Nergaards yngste sønn, Hans Herman, og vant første seilas. 

At dette ikke var ren og skjær nybegynnerflaks, viste Thomas og Hans Herman allerede i den påfølgende seilasen der de ble nummer to. Og slik fortsatte det. En fjerdeplass ble deres dårligste resultat i mål i løpet av de syv seilasene.

Man skulle tro at en slik serie skulle kunne helt inn til en plass øverst på pallen i et jevnt felt, men Kristian og Kalle ville det annerledes. For de var aldri dårligere i mål enn nummer to, og da var jo saken avgjort med tanke på gullet.

Kampen om sølvmedaljen ble imidlertid ikke avgjort før i siste seilas. Fabian og Kristoffer Spone kom for sent til start i den første seilasen, og kom i mål på en 17. plass. Den kunne på ingen måte bli tellende dersom de skulle ha mulighet til å hevde seg. Deretter gikk det mer oppskriftsmessig med topp tre-plasseringer for dem. En 6. plass i sjette seilas, skapte imidlertid ny spenning, men med seier i siste seilas sikret far og sønn Spone sølvet – ett poeng foran nykommer Tomas og Hans Herman.

Disse tre lagene var i en klasse for seg – for ned til fjerdeplassen var det hele 27 poeng. Den plassen fikk John og Inger Hatch Fredrikstad. Arild Holt (Oslo) og Petter Dybwad (Tønsberg) kom på 5. plass og Peder og Emilie Nergaard ble nummer seks.

Komplett resultatliste

Travel høst

Kristian Nergaard har med NM-tittelen i Killing allerede sikret seg to mesterskapsgull i år. Tidligere i år vant han EM i Soling sammen med nettopp Tomas Mathisen og Johan Barne. Nå venter en travel høstsesong som kan bringe flere mesterskap.

– Det nærmeste nå er sveitsisk mesterskap i 5.5 mR. Det er opptakten til VM og gullpokalseilas i 5.5 mR på Sardinia. Om vi skal delta i NM i Melges 24 eller Express har vi ikke bestemt oss for ennå. Klassene har NM samtidig, noe som jo er litt dumt ettersom flere seilere deltar i begge. Vi skal også delta i NM i Soling, før sesongen avsluttes med Mesternes Mesterskap, som vi jo nå er kvalifisert til, sier Kristian Nergaard.