Det er duket for et skikkelig nostalgisk brettseilermøte under X-15 Class Wingfoil Regatta i Arendal til helgen.

I 1984 representerte Svein Rasmussen Norge i OL i Los Angeles i brettklassen Windglider. 

I 1992 og 1996 – i Barcelona og Atlanta – seilte Jorunn Horgen for Norge i Divisjon 2 i OL. Til helgen møtes de to sentrale seilerne i norsk brettseilsports historie i Arendal. Og da skal de ikke seile på brettene de hadde sin karriere på, men på det helt nye entype wingfoil-brettet X-15.

På deltakerlisten står også Sebastian Wang-Hansen, som seilte OL i 2012 i London på sitt RS:X-brett. Det er med andre ord tre meritterte OL-seilere som skal møte unge og fremadstormende seilere i Arendal stående på et superraskt brett med wingseilet svevende over seg.

At dette skjer i Arendal er ikke tilfeldig, for dette er hjembyen til Svein Rasmussen. Etter sin egen seilkarriere har Svein hatt en enda større karriere som produsent av seilbrett. Han står bak firmaet Starboard. som er verdens ledende seilbrettprodusent med tilhold i Thailand. OL-brettet iQFOiL er Starboard og Sveins idé og konstruksjon. 

Tilbake på regattabanen

Etter mange ti-år som administrator, produsent og et liv langt unna en norsk regattabane, skal nå 60-årige Svein atter vise hva han kan av gamle kunster på et seilbrett.

15 seilere står på deltakerlisten, men det er ventet flere innen det hele starter. Deltakerne skal seile både slalom og på en kryss/lens-bane i løpet av helgen. Arendals Seilforening er arrangør.

Unge Victor Lööf, sønnen til en av Sveriges største seilerkjendiser Fredrik Lööf, og Johan Fiskvik Mjøen er blant de unge og fremadstormende som de gamle mestrene skal måle krefter mot.

Til ære for Jim Drake

Seilbrettet X-15 er oppkalt etter rakettflyet X-15 som for over 60 år siden slo alle fartsrekorder for bemannete fly. Bak flyet stod amerikaneren Jim Drake, som heller ikke er noen hvem som helst innen windsurfing: Han er selve oppfinneren. 

Allerede i 1962 begynte han å sysle med ideen om at man skulle kunne seile et surfbrett. Skikkelig fart på ideen ble det da han nevnte ideen for familievennen Hoyle Schweitzer i 1966. Sammen etablerte de firmaet Windsurfing International, ideen ble patentert og etter hvert så det første seilbrettet av typen Ten Cate dagens lys helt i starten av 1970-tallet. Og deretter kom alt det andre som tilhører seilbretthistorien.

Navnet X-15 er derfor valgt for å ære Jim Drake som døde i 2012 – 83 år gammel.