Tre norske lag – alle fra Bærum – deltar i disse dager i VM i 29er i Weymouth i England, og de er slett ikke alene. Deltakerlisten teller hele 205 lag!

Hele 410 seilere fra 25 land er samlet på OL-banen fra 2012 for å seile om medaljer, heder og ære i verdensmesterskapet i 29er. Det store antallet til tross – dette er ikke rekord, for under VM i Spania i fjor deltok det enda flere. Norge er representert med tre rene jentelag, og etter to dager med frisk vind er Jenny Pollen og Julie Sverdrup femte best av alle jentelagene. Totalt ligger de på 67. plass.29er WORLDS 230731 DS 04559 1500MYE VIND: Første dag ble avlyst på grunn av for mye vind. Andre dag var det vind nok til alle. FOTO: Kristian Joos

Fire grupper

De over to hundre lagene er inndelt i fire grupper, og i dag (tirsdag) seiles de siste seilasene i kvalifiseringsrunden. Deretter bestemmer resultatlisten hvem som skal seile i gull-, sølv-, bronse- og smaragd-feltet. Det seiles om VM-titler for rene dame-lag, rene guttelag og for mix-lag. Og tilsvarende seiles det om medaljer for lagene som er under 17 år. At det også deles ut medaljer til de beste mix-lagene, er nytt i dette VM-et.

De 50 beste lagene, uansett kjønnsfordeling, får plass i gullfeltet. Det betyr at Jenny og Julie må heve seg noen få hakk for å kunne nå dit, men skulle de ikke klare det, behøver ikke det bety at de er ute av kampen om medaljene i dameklassen. Resultatlisten etter de første to dagene viser nemlig at det kun er det svenske laget med Ebba og Ellen Fredriksson som er inne blant de 50 beste. De øvrige damelagene som kjemper om medaljene, vil – om stillingen står seg – da kjempe om sølv- og bronsemedaljene i sølvfeltet.

Men dette vil altså bli avgjort i løpet av dagens seilaser.

Seiler om medalje

– Målet for dagen i dag må jo være å seile seg opp i gullfeltet, slik at ikke svenskene blir alene der. Jenny og Julie seiler fort, men kullseiling og feil merkerunding i en seilas som de ledet, har ødelagt for dem. Så uten feil håper vi at de kan seile seg opp i dag. De har fart nok til det, forteller Ole-Petter Pollen; faren til Jenny.

Lillesøster Sarah Pollen og Maud Mariann Myhre ligger så langt på 135. plass, mens Marie Stenhagen og Anne Skjæret Halstensen er nummer 145. Det betyr at begge disse lagene ligger an til en plass i bronsefinalen.

Under de to første dagene har regattabanen fra OL i 2012 bydd på frisk vind. Første dag blåste det så mye at det ikke ble noen seilaser, mens det i går var 10–11 m/sek. Noe tilsvarende ser det også ut til å bli under dagens seilaser.

Seiler på u-båt-base

– De seiler i et beskyttet basseng som egentlig er en u-båtbase, og her er det flatt vann og ingen strømproblematikk. Utenfor moloene kan strømmen komme opp i fem knop, så når strøm og sjø har motsatt retning er det temmelig røft der ute. Men inne i bassenget kan seilerne gi bånn gass på flatt vann bak moloene, forteller Ole-Petter.

For to av de norske lagene, Jenny/Julie og Marie/Anine, er dette deres siste mesterskap i 29er. Til høsten og vinteren venter militæret.

– Ja, dette er på en måte avskjedsregattaen deres, sier Ole-Petter.

RESULTATER