Joakim Skovly, Kjell Eirik Henanger og Stian Soltvedt gikk helt til topps i VM i Yngling i Danmark. God fart og tro på egne valg var suksessoppskriften.

Det måtte gå hele 33 år før et norsk lag atter kunne ta steget helt til topps på seierspallen i et Yngling-VM. De siste som gjorde det før trioen fra Bergen kunne bestige pallen i slutten av juli, var Espen Torgersen, Espen Stokkeland og Nils Kristian Jansen i 1990. Siden den gangen har utelandske lag – kanskje først og fremst de danske – regjert i Yngling-VM.

Men slik gikk det ikke i år – på danskenes egen hjemmebane. Joakim Skovly (Ran), Kjell Eirik Henanger (Askøy) og Stian Soltvedt (Askøy) ble for sterke, og de seilte dermed inn til en etterlengtet norsk seier. 

– Ja, det gikk veldig bra. Vi hadde bra starter som ga oss frihet til å velge vei og vi hadde god båtfart, og den kombinasjonen la nok et godt grunnlag for seieren. Vi var fire båter som knivet og stakk litt fra de andre, sier Kjell Eirik.

Uhell i første seilas

Skjønt det startet ikke så bra, for i den første seilasen røk ristroppen og Kjell Eirik falt over bord.

– Heldigvis klarte jeg å holde meg fast, så de slapp å snu for å plukke meg opp. Jeg fikk kravlet meg om bord igjen. Vi tapte en del, men vi kom likevel inn på en 4. plass, forteller den uheldige.

Kjell Eirik og Joakim seilte mot hverandre i Yngling på 1990-tallet. Etter hvert seilte de sammen – fra 1998 og frem til årtusenskiftet. Da måtte regattaseiling vike for familie, jobb og andre interesser. Men for noen år siden fattet de to interesse for Yngling-seiling igjen, og ble enige om å seile sammen. Det har vært en god kombo som har gitt medaljer i de siste NM-ene.

– Det var egentlig ikke frivillig. Jeg drev mye med tratlon og sykling, men et stygt fall på sykkelen ødela den ene skulderen min. Det gjorde det vanskelig å fortsette syklingen, men det å seile går fint – så lenge jeg slipper å stå på fordekket og heve armene over hodet for å jibbe spinnakeren, sier Kjell Eirik.

Til VM manglet de en tredjemann om bord, og til den plassen fikk de rekruttert Stian Soltvedt.

– Joakim og jeg har vår litt stilltiende måte å seile på. Vi har våre rutiner. Joakim styrer konsentrert for å holde fart, for det krever Ynglingen. Man må konse som i en jolle for å få den til å gå. Jeg kikker meg rundt og angir hvilke veivalg vi bør ta. Stian har en litt mer høyttenkende måte å seile på, og det ga en veldig god energi inn i laget vårt, synes jeg.

Kjell Eirik synes det funket veldig godt å få Stian om bord.

– Vi var tre gode seilere som fungerte godt sammen, konkluderer han.

VM 2026 til Askøy

Neste års VM går i Østerrike, men i 2026 er Askøy Seilforening blitt tildelt VM i Yngling.

– Vi kunne ha fått det i 2025, men vi valgte 2026 for å ha god tid til å bygge opp og motivere klassen til dyst til mesterskapet, sier Knut Eirik Henanger.

I alt deltok det 48 båter i årets VM, og i tillegg til de norske mestrene, deltok også fire andre norske lag. 

Petter Hermansen (Ran), Claus Gladyszak (Askøy) og Stine Hermansen (Ran), som vant årets NM, kom på 10. plass.  Chris Skogen, Torbjørn Halvorsen og Daniel Hjorth, alle fra Askøy, kom på 36. plass. Ronny, Erling og Sigurd Rognhaugen fra Vågsbygd ble nummer 40, mens Ole Berthil Olsen, Knut Erik Hjorth og Roger Strøm fra Askøy kom på plassen bak dem igjen .

RESULTATER